بارندگی و «آب‌گرفتگی» به بروز چند فرونشست‌ در محوطه باستانی نقش رستم انجامید

آرامگاه چند تن از پادشاهان هخامنشی، نقش‌برجسته‌هایی از وقایع مهم دوران ساسانیان، بنای موسوم به کعبهٔ زرتشت و نقش‌برجسته ای از دوران ایلامیان ازجمله آثار مجموعه «نقش رستم» است

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید می‌گوید بر اثر بارندگی‌های اخیر محوطه باستانی نقش رستم در استان فارس «دچار آب‌گرفتگی شد و در پی آن فرونشست‌های متعددی در منطقه رخ داده است».

علیرضا عسگری چاوردی روز جمعه، ۱۴ اردیبهشت‌ماه، به خبرگزاری تسنیم گفت: «بخشی از مشکلات مجموعه هم به آوار گستردهٔ بارو‌های خشتی نقش رستم برمی‌گردد که طی این بارندگی‌ها بخش بارو‌ها و آوار‌های رسوب‌شده باستانی دچار رانش شد.»

به گفته او، بخشی از فرونشست‌ در این محوطه باستانی هم مربوط به فرونشست عمومی دشت مرودشت است.

نقش رستم محوطه‌ای باستانی در کوه‌های استان فارس در شش کیلومتری تخت جمشید است که پیش از این نیز اخباری مبنی بر «ترک‌ها، شکاف‌ها و فرونشست زمین» در آن منتشر شده بود.

بیشتر در این باره: فرونشست در ۳۰۰ متری تخت جمشید، شکاف‌های ۷۰ سانتی‌متری در نقش رستم

آرامگاه چند تن از پادشاهان هخامنشی، نقش‌برجسته‌هایی از وقایع مهم دوران ساسانیان، بنای موسوم به کعبهٔ زرتشت و نقش‌برجستهٔ ویران‌شده‌ای از دوران ایلامیان ازجمله آثار مجموعهٔ نقش رستم است.

مریم دهقانی، عضو هیئت علمی بخش مهندسی راه و ساختمان و محیط زیست مهندسی دانشگاه شیراز، دوم مهر سال گذشته در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا گفته بود که یک لبه فرونشست به فاصله ۱۰ تا ۱۵ متری از منطقه باستانی «نقش رستم» رسیده که پهنای این شکاف‌ها به حدود نیم متر تا ۷۰ سانتی‌متر می‌رسند و هر سال با شن و ماسه پر می‌شوند اما دوباره سر باز می‌کنند.

در سال‌های گذشته کارشناسان بارها درباره بحرانی‌ شدن فرونشست زمین در مناطق مختلف ایران و آسیب جدی به آثار تاریخی و باستانی هشدار داده‌اند.

روزنامه «هم‌میهن» ۱۷ خرداد به نقل از یک کارشناس باستان‌شناسی که نخواسته بود نامش فاش شود، از بناهایی مانند «مسجد حکیم و عتیق، بقعه شهشهان، درب امام، حمام وزیر، مسجد و حمام علی قلی‌آقا و مسجد سید» در اصفهان نام برده بود که درگیر فرونشست شده‌اند.

گزارش تصویری از آسیب‌های جدی بنای تاریخی «نقش رستم» شیراز