پارلمان لبنان در نخستین جلسه خود که روز سهشنبه ۱۰ خرداد برگزار شد، نبیه بری، سیاستمدار شیعه ۸۴ ساله، را با اکثریت کمی از آراء برای هفتمین دوره به ریاست این نهاد برگزید.
نبیه بری از مجموع ۱۲۸ کرسی پارلمان ۶۵ رای بهدست آورد. بر اساس تقسیم قدرت پیچیده بین اقلیتهای قوی و مذهبی لبنان، ریاست پارلمان این کشور همواره متعلق به شیعیان است.
این ضعیفترین اکثریتی است که آقای بری تاکنون در انتخابات ریاست پارلمان بهدست آورده است و به خوبی نشان میدهد که حزبالله لبنان و متحدان آن اکثریت پارلمانی را که در انتخابات سال ۲۰۱۸ بهدست آورده بودند از دست دادهاند.
نمایندگان پارلمان لبنان در انتخابات روز ۱۵ مه در اولین انتخاباتی که پس از انفجار بزرگ در بندرگاه بیروت و فروپاشی اقتصاد کشور برگزار شد، انتخاب شدند.
نبیه بری، رهبر جنبش امل، یکی از متحدان نزدیک حزبالله لبنان است و از سال ۱۹۹۲ تاکنون همواره ریاست پارلمان را برعهده داشته است.
بیشتر در این باره: افول «مقاومت» و مسیر طولانی تغییرات در لبنانالیاس بوصعب، وزیر سابق آموزش و پرورش، نیز به عنوان معاون ریاست پارلمان برگزیده شد، مقامی که در تقسیم قدرت بین اقلیتهای گوناگون لبنان به مسیحیان کليسای ارتدکس يونانی تعلق دارد. او که ارمنی است و در آخرین کابینه سعد حریری مقام وزارت دفاع را برعهده داشت از سیاستمداران نزدیک به گروه مسیحی جنبش میهنی آزاد به رهبری میشل عون، رئیسجمهوری لبنان محسوب میشود.
نتایج انتخابات روز سهشنبه نشان میدهد که متحدان گروه حزبالله لبنان دو مقام مهم در پارلمان را به دست آوردهاند.
الیاس بوصعب در دور دوم رایگیری با کسب ۶۵ رای در برابر رقیب اصلی خود قسان سکاف به پیروزی رسید که از جمله نامزدهای مستقلی است که در انتخابات اخیر به پارلمان راه یافتهاند.
رقابت نزدیک در انتخاب رئیس و معاون پارلمان لبنان به خوبی نشان میدهد که ترکیب پارلمان جدید بسیار قطببندی و تجزیه شده است و هیچ ائتلاف نیرومندی اکثریت را در دست ندارد.
در انتخابات پارلمانی اخیر تعداد کرسیهای گروه مسیحی موسوم به قوات اللبنانی که با عربستان سعودی همسو است افزایش یافته است.
علاوه بر این، حدود ده نامزد مستقل که با شیوه هدایت امور سیاسی لبنان توسط رهبران گروههای فرقهای مخالف بوده و طرفدار اصلاحات هستند توانستهاند به پارلمان راه یابند.
بیشتر در این باره: دومینوی باخت جمهوری اسلامی در منطقهگروهی از نمایندگان مستقل به نشانه ادای احترام به بیش از ۲۱۵ قربانی انفجار مهیب بیروت صبح روز سهشنبه از ورودی بندرگاه این شهر تا ساختمان پارلمان راهپیمایی کردند. آنها قبل از ورود به محوطه پارلمان از حصارهای فلزی که همزمان با اعتراضات مردمی در سال ۲۰۱۹ در برابر ساختمان نصب شده است عبور کردند. اکثر این نمایندگان مستقل در آن اعتراضات شرکت داشتند.
روی برخی از برگههای رایگیری که به صورت مخفی برگزار شد پیامهایی علیه رهبران فرقهای صاحب قدرت نوشته شده بود که از پایان جنگ داخلی پانزده ساله لبنان در سال ۱۹۹۰ مسئول بیثباتترین دوره در تاريخ این کشور تلقی میشوند.
تعددی از برگههای رای حاوی نام لقمان محسن سلیم، روشنفکر شیعه و مخالف حزبالله، بود که در فوریه ۲۰۲۱ به قتل رسید و روی تعداد دیگری از برگههای رای «عدالت برای انفجار بیروت» نوشته شده بود.
برخی از صاحبنظران هشدار میدهند که تحت تاثیر اختلافات عمیق در پارلمان لبنان بار دیگر شاهد بنبست سیاسی خواهیم بود که تصویب قوانین برای اجرای اصلاحات اقتصادی را به تاخیر خواهد انداخت و در سطح رهبری جامعه یک خلاء ایجاد خواهد کرد.
گام بعدی براساس سیستم تقسیم قدرت بین جناحهای رقیب در لبنان مشاوره میشل عون، رئیسجمهوری با پارلمان در مورد برگزیدن نامزد مقام نخستوزیری است که به یک مسلمان سنی تعلق میگیرد.
میشل عون که هنوز تاریخ رایزنی با پارلمان را تعیین نکرده است قاعدتا باید فردی را انتخاب کند که بیشترین میزان حمایت در پارلمان را دارد. روند انتخاب نخستوزير و سپس تعیین اعضای کابینه ممکن است ماهها طول بکشد.
نجیب میقاتی، نخستوزیری که دوره کار او به پایان رسیده است، نامزد اصلی برای بازگشت به این مقام تلقی میشود.