وزیر خارجه فرانسه روز جمعه، ۱۷ فروردینماه، کنفرانس کمک به حل «بحران اقتصادی و انسانی» در لبنان را با وعده کمک ۵۵۰ میلیون یورویی پاریس به بیروت آغاز کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در این کنفرانس چندین کشور قرار است میلیاردها دلار را برای کمک به حل بحران انسانی در لبنان و توسعه این کشور اختصاص دهند.
در همین زمینه دفتر ریاست جمهوری فرانسه به «سیگنال مثبت» عربستان سعودی در مورد شرکت در این کمکها اشاره کرد.
در کنفرانس موسوم به «سدر» نمایندگانی از ۴۰ کشور دنیا حضور دارند، به علاوه نمایندگانی از دو سازمان بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول.
لبنان در سالهایی که جنگ داخلی سوریه در همسایگیاش شعله کشیده پذیرای نزدیک به یک میلیون آواره سوری بوده که تا حدود یکچهارم به جمعیت این کشور افزوده است. این امر در کنار بحرانهای سیاسی مکرر سخت به رشد اقتصادی این کشور لطمه زده است.
یکی از این بحرانها با سفر غیرمنتظره سعد حریری، نخستوزیر لبنان، به عربستان و سپس استعفایش در آبانماه ۹۶ آغاز شد که پس از چند هفته در نهایت با میانجیگری فرانسه و بازگشت آقای حریری به بیروت به پایان رسید.
در پی این بحران، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، از همه قدرتهای منطقهای خواست از دخالت در امور داخلی لبنان خودداری کنند.
رئیسجمهور فرانسه، روز جمعه ۱۷ فروردین، در نشست بینالمللی لبنان همچنین خواستار آن شد که احزاب و گروههای لبنانی طی توافقی از مناقشههای منطقهای دوری گزینند.
حزبالله لبنان که از سوی ایران حمایت میشود در کنار نیروهای دولت سوریه، ایران و روسیه با با گروههای مخالفت اسد و گروهایی چون جبهه النصره و داعش در جنگ است.
این رویکرد حزبالله با سیاست «دوری (از مناقشات)» منطقهای لبنان، همخوانی ندارد. حزبالله اما میگوید در صورت عدم مداخله در سوریه، داعش به بیروت میرسید.
حال فرانسه میزبان کنفرانسی دیگر است که به گفته وزیر خارجه این کشور قرار است به یک طرح سرمایهگذاری اولیه معادل ده میلیارد دلار در چهار سال آینده ختم شود.
به گفته دفتر وزیر خارجه فرانسه، این کمک بینالمللی که قرار است زیربنای اقتصادی لبنان را بازسازی کند در عرض ۱۲ سال به ۲۳ میلیارد دلار خواهد رسید.
کنفرانس پاریس روز جمعه در حالی آغاز شد که لبنان در ماه آینده میلادی نخستین انتخابات عمومی خود در یک دهه گذشته را برگزار خواهد کرد.
پارلمان لبنان، به گزارش خبرگزاری فرانسه، هفته گذشته از کسر بودجه نزدیک به پنج میلیارد دلاری در بودجه این کشور خبر داد که بیش از دو برابر کسری بودجه این کشور در سال ۲۰۱۱، یعنی زمان آغاز جنگ داخلی سوریه، است.
جدا از کمک مالی که در کنفرانس پاریس قرار است جمع شود، لبنان پیشتر هم کمکهایی از کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده و عربستان سعودی دریافت کرده است.
از جمله سفیر آمریکا در بیروت در آذرماه ۹۶ اعلام کرد که واشینگتن در راستای ارتقای توان لبنان در مقابله با تروریسم و تامین امنیت مرزهایش کمک ۱۲۰ میلیون دلاری نظامی در اختیار این کشور قرار میدهد.