پاسخ مثبت لبنان به طرح واشینگتن برای آتش‌بس با اسرائیل؛ هوکشتاین به بیروت می‌رود

عکس آرشیوی از دیدار نبیه بری و آموس هوکشتاین در بیروت، ۲۹ خرداد

حزب‌الله لبنان، گروه مورد حمایت ایران، موافقت خود را با طرح پیشنهادی آمریکا برای آتش‌بس بین این گروه و اسرائیل اعلام کرد؛ در همین حال گزارش شده است که نماینده ویژه ایالات متحده در امور خاورمیانه رهسپار بیروت می‌شود.

علی حسن خلیل، دستیار نبیه بری رئیس پارلمان لبنان، شامگاه دوشنبه ۲۸ آبان به رویترز گفت پاسخ کتبی دولت این کشور روز دوشنبه به سفیر آمریکا در بیروت تحویل داده شد.

ساعاتی پیش از آن نیز نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، در مصاحبه با تلویزیون «العربی» گفت پاسخ این کشور به پیش‌نویس آتش‌بس مثبت است و فقط برخی «موارد مبهم» باید در گفت‌وگوی رو در رو با نماینده ویژه آمریکا شفاف شوند.

هر دو مقام لبنانی گفته‌اند که آموس هوکشتاین، نماینده ویژه دولت بایدن، «به زودی» به بیروت سفر می‌کند.

اسرائیل هنوز واکنشی به این خبر نشان نداده است.

طرح پیشنهادی آتش‌بس را پنجشنبه گذشته لیزا جانسون، سفیر ایالات متحده در بیروت، در اختیار نبیه بری، رئیس مجلس لبنان، گذاشت و پس از آن گزارش شد که لبنان در حال بررسی این طرح است.

بیشتر در این باره: لبنان «در حال بررسی طرح پیشنهادی آمریکا برای آتش‌بس ۶۰ روزه با اسرائیل است»

در همین حال روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده است پیامی که علی لاریجانی روز جمعه از طرف رهبر جمهوری اسلامی برای حزب‌الله برده حاوی موافقت او با طرح آتش‌بس بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ است.

مقام‌های ایران به این گزارش واکنشی نشان نداده‌اند و علی لاریجانی نیز در سفر به بیروت گفته بود به دنبال «بر هم زدن» طرح آتش‌بس نیست و «برای حل مسائل» به آنجا رفته است.

ساعاتی پیش از انتشار گزارش‌ها درباره پاسخ مثبت لبنان به طرح آتش‌بس، نخست وزیر اسرائیل گفته بود حملات این کشور علیه حزب‌الله «حتی در صورت حصول توافق آتش‌بس در لبنان» ادامه خواهد یافت.

بنیامین نتانیاهو در پارلمان اسرائیل گفت: هیچ مدرکی مبنی بر اینکه حزب‌الله به آتش‌بس احترام می گذارد وجود ندارد و «ما ناچاریم امنیت خود را در شمال [اسرائیل] تضمین کنیم».

جزئیاتی از طرح پیشنهادی آمریکا به طور رسمی اعلام نشده اما رسانه‌ها به نقل از منابع مختلف گزارش داده‌اند که این طرح شامل آتش‌بس ۶۰ روزه است که طی آن نیروهای ارتش لبنان در مرز با اسرائیل مستقر می‌شوند.

بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل، تنها گروه‌های مسلح در جنوب رودخانه لیتانی باید ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل باشند.

این قطعنامه به جنگ ۳۴ روزه ارتش اسرائیل و حزب‌الله در سال ۲۰۰۶ پایان داد اما به گفته اسرائیل، حزب‌الله بندهای مهم این قطعنامه را که مربوط به عدم حضور شبه‌نظامیان مسلح در جنوب لبنان، از خط رودخانه لیتانی تا مرز اسرائیل است، رعایت نکرد.

بیشتر در این باره: قطعنامه ۱۷۰۱ برای آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان، چه جزئیاتی دارد؟

حزب‌الله، گروه مورد حمایت ایران، حملات راکتی و پهپادی خود به اسرائیل را از یک روز پس از حمله هفتم اکتبر آغاز کرد.

درگیری‌های اسرائیل و حزب‌الله لبنان تا اواخر شهریور عمدتا به تبادل آتش در مناطق مرزی دو کشور محدود بود اما اسرائیل از ۲۷ شهریور عملیات برای ضربه زدن به حزب‌الله را با انفجار پیجرها گسترش داد و سپس نیروهای زمینی خود را وارد جنوب لبنان کرد.