رمان تازه مارگارت اتوود با عنوان «وصایا» که دنبالهای است بر رمان پرفروش «سرگذشت ندیمه»، روز سهشنبه، ۱۹ شهریور، با حضور جمعیتی کمسابقه که از نیمهشب منتظر بازگشایی کتابفروشی واتراستونز در لندن بودند، رونمایی شد.
داستان رمان «وصایا» (با عنوان انگلیسی The Testaments) ۱۵ سال پس از آخرین صحنه از رمان «سرگذشت ندیمه» آغاز میشود که اولین بار در سال ۱۹۸۵ منتشر شد، در سال ۱۹۹۰ دستمایه ساخت یک فیلم سینمایی قرار گرفت، در سال ۲۰۰۰ یک اپرا بر اساس آن اجرا شد و دو سال پیش، وقتی سریالی تلویزیونی بر پایه آن ساخته شد، دوباره بر سر زبانها افتاد.
خانم اتوود که برای نوشتن رمان «سرگذشت ندیمه» از ظهور مسیحیهای دستراستی در آمریکای دهههای ۱۹۷۰ و ۸۰، انقلاب سال ۵۷ در ایران، و تاریخ آمریکا در قرن هفدهم میلادی الهام گرفته بود، پیشتر درباره منبع الهامش برای رمان «وصایا» گفته بود: «دیگر منبع الهام [برای من] همین جهانی است که در آن زندگی میکنیم.»
مارگارت اتوود که سه سال وقت صرف نگارش رمان «وصایا» کرده، اثر تازهاش را تلاش برای یافتن پاسخ به پرسشهایی معرفی کرده که طی ۳۵ سال خوانندگانش با او در میان گذاشتهاند. ضمن آن که، به گفته خودش، در این زمان طولانی جامعه دچار تغییرات بسیار شده و همه کشورها، از جمله آمریکا، نسبت به سه دهه قبل تحت فشارهای بیشتری قرار گرفتهاند.
اشاره خانم اتوود احتمالاً تغییرات اجتماعی و سیاسی گستردهای است که بهخصوص در عرصه زنان رخ داده است و جلوهای از آن را، تحتتأثیر رمان «سرگذشت ندیمه»، میتوان در لباسهای سرخ و کلاههای سفیدی دید که به نمادی از مبارزات فمینیستی تبدیل شده است.
به طور خاص در آمریکا، این نوع پوشش به نمادی از کارزار معروف به MeToo# و نیز اعتراض به برخی سیاستهای دونالد ترامپ در مسائل مهاجرتی، نژادی و زنان است. همچنانکه شماری از مشتاقان اتوود نیز با همین پوشش در صف نخستین خریداران رمان تازه او حاضر شدند.
از میان دوستداران آثار مارگارت اتوود دیگرانی هم هستند که بر اثر یک اشتباه عجیب فنی در وبسایت آمازون، بزرگترین عرضهکننده کتاب، رمان جدید او را چهار روز زودتر از تاریخ انتشار دریافت کردند.
در اهمیت رمان «وصایا» میتوان به نامزدی این اثر برای دریافت جایزه ادبی «بوکر» پیش از انتشار اشاره کرد.
دو ماه پیش از انتشار رمان تازه مارگارت اتوود، هیئت انتخاب جایزه بوکر ۲۰۱۹ این اثر «ترسناک و شوقانگیز» را به عنوان یکی از نامزدهای این جایزه ۵۰ هزار پوندی معرفی کرد.
رمان «کیشات» (بر پایه نام کیشوت) نوشته سلمان رشدی و رمان «۱۰ دقیقه و ۳۸ ثانیه» نوشته الیف شافاک، نویسنده ترکیهای، از دیگر نامزدهای بوکر ۲۰۱۹ هستند که برگزیده نهایی آن طی مراسمی در اواخر ۲۲ مهرماه در لندن اعلام خواهد شد.
مارگارت اتوود پیش از این، در سال ۲۰۰۰، جایزه ادبی بوکر را به خاطر رمان «آدمکش کور» دریافت کرده بود و اکنون ششمین بار است که نامزد مهمترین جایزه ادبی انگلستان میشود.
با هجوم شبانه مشتاقان مارگارت اتوود در لندن، برای این که جزو اولین خریداران رمان تازه او باشند، میتوان گفت اتفاق تازهای در حال شکلگیری است، چراکه تا پیش از این چنین اتفاقی فقط برای سری رمانهای هری پاتر رخ میداد، اما هفته گذشته این قلمرو به تسخیر کتابی از پل مککارتنی، خواننده و آهنگساز گروه بیتلز، درآمد و شب گذشته در اختیار رمان «وصایا» اثر تازه مارگارت اتوود قرار گرفت.
مارگارت اتوود، شاعر، داستاننویس، منتقد ادبی، فعال سیاسی و فمینیست سرشناس کانادایی، آبان سال جاری ۸۰ ساله میشود.