همزمان با اعلام افزایش شمار قربانیان سیل چند روز اخیر در استان خراسان رضوی به ۱۲ نفر، نماینده این استان در شورای عالی استانها و چند کارشناس «فروختن» آبراههها برای ساختوساز را مسبب این وضعیت اعلام کردند.
بارش رگباری از بعدازظهر روز سهشنبه ۲۴ اردیبهشت در مشهد و فریمان، کلات، سرخس، طُرقَبه شاندیز موجب جاری شدن سیل، آبگرفتگی منازل و جان باختن و مفقود شدن شهروندان شد.
در مورد علت این آسیبها، موسیالرضا حاجیبگلو، نماینده خراسان رضوی در شورای عالی استانها، روز شنبه ۲۹ اردیبهشت به خبرگزاری ایلنا گفت: «زمانی که عدهای آمدند و کوه را تراشیدند و یک سری مجموعههای تفریحی و ساختوساز غیرمجاز آنجا شکل گرفت، همان موقع باید پیشبینی میکردند که سیلاب وارد خیابانها و اتوبانهای شهر مشهد شده و منجر به چنین حادثه تلخی میشود.»
آقای حاجیبگلو ادامه داد: «بارها در صحن علنی شورای شهر مشهد اعلام کردم که این ساختوسازها بدون مطالعه بوده و اگر مطالعهای هم داشته باشند غیرواقعی هستند.»
بیشتر در این باره: ادامه سیل و آبگرفتگی در ۱۶ استان و هشدار «بارش شدید» در ۹ استان ایرانعلی بیتاللهی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی، نیز روز شنبه به رسانهها گفت: «در شهر مشهد آبراههها به سمت رودخانه کَشَفرود بودند و آب روانِ کلی شهر را به سمت جنوب میبُرد. این مسیرها یا فروخته یا ساخته شده است. عوارض این اقدامات را در فوت هموطنانمان در سیل میبینیم.»
بر اساس گزارش خبرگزاریهای ایران، در سیل اخیر حدود ۲۰۰ واحد مسکونی تنها در محله «سیدی» مشهد خسارت دیدند و یک زن و چهار کودک در همین محله جان باختند.
علی بیتاللهی در این باره گفت: «مسیر سیدی مشهد بیشترین خسارت را به بار آورد. هفت مورد مشابه آن را در تهران داریم که استعداد سیلخیزی خیلی شدیدتری از مشهد دارند. ما شانس آوردیم که چنین شدت بارشی را در تهران نداشتیم.»
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت، در نطق پیش از دستور جلسه علنی مجلس خواستار «توجه» به مشکل «ایمنسازی سازههای ناپایدار در محله سیدی مشهد» شد اما به موضوع «فروش» آبراههها برای ساختوساز غیرمجاز در مشهد و شهرستانهای دیگر استان اشاره نکرد.
پیش از این شماری از فعالان محیط زیست از تخریب کوهها و مسیلها در مشهد انتقاد کرده و نسبت به عواقب آن هشدار داده بودند.
مشهد یکی از فرسودهترین بافتهای فرسوده شهری در ایران را دارد و بر اساس اعلام مقامهای رسمی، درصد قابل توجهی از بناهای ناپایدار شهری کشور در استان خراسان رضوی قرار دارد.