ایلان ماسک روز پنجشنبه ۲۱ مهر اعلام کرد که چند پایانه اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران فعال شده است.
مدیرعامل شرکت اسپیسایکس این خبر را در پاسخ به پرسش یک کاربر توئیتری اعلام کرد. او پیشتر گفته بود که برای استفاده کاربران ایرانی از اینترنت ماهوارهای استارلینک، پایانههای ویژهای باید در داخل کشور مستقر شوند.
هنوز مشخص نیست که پایانههای فعال شده در ایران در اختیار اشخاص حقیقی است یا نهادهای حکومت جمهوری اسلامی.
گروهی از نمایندگان دو حزب جمهوریخواه و دمکرات کنگره آمریکا اواخر شهریور در نامهای به وزیر خزانهداری از او خواسته بودند که در صورت دریافت درخواست ایلان ماسک برای ارائه اینترنت ماهوارهای استارلینک به ایران، فورا با این تقاضا موافقت کند.
در پی این درخواست، وزارت خزانهداری آمریکا روز اول مهر اعلام کرد که مجوز گسترش خدمات اینترنتی را برای ایرانیان صادر کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در این زمینه آمریکا را به «تلاش برای نقض حاکمیت ایران» متهم کرده و گفته بود که تسهیلات ایالات متحده در این رابطه «بیپاسخ نخواهد ماند».
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری ایران، هم روز ۳۰ شهریور گفته بود بعید میداند استارلینک به این زودیها بتواند در ایران فعال شود چون سرویس آن کامل نیست.
او افزوده بود که هر شرکت خارجی برای ارائه اینترنت ماهوارهای در کشور باید از ایران کسب مجوز کند.
اختلالهای گسترده و «عمدی» نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در دسترسی شهروندان به اینترنت و قطع اینترنت تلفن همراه در ایران، از چهار هفته پیش همزمان با دور جدید اعتراضات مردمی به جانباختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد و هنوز ادامه دارد.
در همین زمینه، نتبلاکس، سازمان غیردولتی ناظر بر اینترنت جهانی، اعلام کرده بود که جریان انتقال دادهها در اینترنت ایران در روز ۲۰ مهر به «یکچهارم» جریان عادی خود رسید.
در روزهای اخیر، ۱۱ سازمان حقوق بشری در بیانیهای از مقامات جمهوری اسلامی خواستند که فوراً دسترسی کامل به اینترنت و ارتباطات را برقرار کرده و از قطعی و کم کردن سرعت اینترنت و نیز مسدود کردن و اختلال در شبکههای مختلف اجتماعی و ابزارهای ارتباطی آنلاین خودداری کند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفته که هر ساعت قطعی اینترنت حدود ۱.۵ میلیون دلار ضرر اقتصادی برای کشور دارد که این رقم برای ۲۴ ساعت معادل ۳۶ میلیون دلار است.