نصرالله: عربستان به سوریه پیشنهاد کمک در ازای قطع رابطه با ایران داده است

حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان

دبیرکل حزب‌الله لبنان ادعا کرد که عربستان سعودی «به تازگی دوباره» به سوریه پیشنهاد داده‌است که به شرط دور شدن دمشق از ایران و حزب‌الله، عربستان به بازسازی سوریه کمک کرده و حمایت از برخی از گروه‌های شورشی در سوریه را متوقف می‌کند.

روزنامه لبنانی الاخبار، که با حزب‌الله همسو است، سه‌شنبه هفتم فروردین به نقل از حسن نصرالله نوشته‌است که پیشنهاد کمک «چندصد میلیارد دلاری» عربستان به سوریه در دیدار مقام‌های دو طرف مطرح شده‌است.

به ادعای حسن نصرالله، موضوع‌های مطرح شده در دیدار هیئت‌های سعودی و سوری، تکرار پیشنهادهایی بود که در زمان حکومت ملک عبدالله نیز یک بار به سوریه ارائه شد.

دبیرکل حزب‌الله به زمان و مکان دیداری که مدعی انجام آن شده، اشاره‌ای نکرده و در خصوص پاسخ سوریه به پیشنهاد مالی عربستان و نتیجه احتمالی این ملاقات هیچ توضیحی نداده‌است.

عربستان و سوریه نیز هنوز به ادعای حسن نصرالله واکنش نشان نداده و آن را تأیید یا رد نکرده‌اند.

اما به گفته دبیرکل حزب‌الله، پیشنهاد عربستان «قطع روابط سوریه با ایران» و نیز با «جبهه مقاومت» بوده‌است.

حزب‌الله، خود و شماری از سازمان‌های مسلح مخالف اسرائیل را «جبهه مقاومت» می‌نامد؛ اما آمریکا و بخشی از جامعه جهانی، حزب‌الله و دیگر سازمان‌های هم‌پیمان با آن و با حکومت ایران را تروریستی می‌دانند.

از آغاز جنگ داخلی سوریه که به تازگی وارد هشتمین سال خود شد، ایران و حزب‌الله در راستای بقای حکومت بشار اسد در سوریه دخالت کرده‌اند.

در حالی که حزب‌الله آشکارا حضور جنگجویان خود در سوریه را اعلام کرده، ایران هنوز مدعی است که حضورش در سوریه جنبه «مستشاری» دارد؛ این در حالی است که صدها نیروی اعزامی از ایران در جبهه‌های سوریه کشته شده‌اند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در سخنرانی نوروزی خود در مشهد گفت: «فضول‌های بین‌المللی اعتراض می‌کنند که ایرانی‌ها در مسائل عراق و سوریه دخالت می‌کنند. به شما چه؟» و افزود که ایران با «انگیزه‌های عقلایی و منطقی» و «نه از روی احساسات» در کشورهای منطقه حضور دارد و از سوی دولت‌های قانونی آنها «دعوت شده‌است».

ادعای حسن نصرالله در خصوص مذاکرات عربستان با سوریه برای دور شدن دمشق از ایران و حزب‌الله در ازای برخورداری از کمک‌های «چند صد میلیاردی» سعودی در حالی است که امیر محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در سفر کنونی به آمریکا، با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری و سایر مقامات این کشور، در خصوص سیاست‌های منطقه‌ای ایران و از جمله «مداخلات ایران در یمن» گفت‌وگو کرده‌است.

نصرالله: حملات موشکی حوثی‌ها به یمن «پیشرفت چشمگیر» است

به نوشتهٔ الاخبار، دبیرکل حزب‌الله در تازه‌ترین سخنان خود، حملات موشکی شامگاه یکشنبه از سوی شبه نظامیان حوثی انصارالله یمن به عربستان را یک «دستاورد نظامی فوق‌العاده» نامیده و گفته‌است که توانایی‌های حوثی‌ها در مقایسه با سه سال پیش، در آغاز جنگ داخلی یمن، «پیشرفت چشمگیر» کرده‌است.

سخنان نصرالله در حمایت از حوثی‌های یمن در حالی بیان می‌شود که حزب‌الله و ایران از مدتی پیش در مظان اتهام کمک نظامی به حوثی‌ها برای طولانی کردن بُرد موشک‌هایشان هستند. آمریکا و عربستان تأکید کرده‌اند که برخی از موشک‌های به کار رفته از سوی حوثی‌ها نیز «ایرانی» بوده‌است؛ امری که ایران آن را رد کرده‌است.

سامانه‌های پدافندی پاتریوت مستقر در عربستان هفت موشک شلیک شده حوثی‌ها در شامگاه یکشنبه به سوی خاک سعودی را رهگیری و در آسمان منهدم کرد، اما سقوط لاشه موشک‌ها در حومه ریاض، یک کشته و چند زخمی برجای گذاشت.

عربستان، که با رهبری ائتلاف عربی در جنگ داخلی یمن از دولت این کشور حمایت می‌کند، دوشنبه در هشداری به ایران گفت که «در زمان و مکان مناسب پاسخ خواهد داد».

از زمان قطع کامل مناسبات عربستان و ایران در سه سال پیش، این دو کشور اسلامی آشکارا به رویارویی علیه یکدیگر در عرصه‌های مختلف خاورمیانه پرداخته‌اند.

به نوشته الاخبار، حسن نصرالله در سخنان تازه خود گفت که عربستان می‌خواهد دولت لبنان و حزب‌الله را نیز با یکدیگر درگیر کرده و موجب اخراج حزب‌الله از دولت لبنان شود.

قرار است انتخابات پارلمانی لبنان، که از پنج سال پیش به تعویق افتاده‌است، شانزدهم اردیبهشت برگزار شود.

سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان، ماه گذشته از حزب‌الله خواست نیروهایش را از سوریه، عراق و یمن بیرون بکشد.

آقای حریری با تأکید بر این که لبنان باید از نزاع سعودی - ایرانی دور نگاه داشته شود، ماه گذشته نیز اعلام کرد، حزب تحت رهبری او، مستقبل، بعد از انتخابات ماه آینده، دیگر برای تشکیل دولت با حزب‌الله هم‌پیمان نخواهد شد.