نخستوزیر اسرائیل در تلاش برای فرونشاندن خشم بینالمللی در واکنش به سخنان وزیر ارشدش که گفته بود «دولت اسرائیل باید شهرک فلسطینی حواره را محو کند»، گفت «این اظهارات نامناسب بوده است».
به گزارش رویترز و رسانههای اسرائیل، بنیامین نتانیاهو در نشست دولت خود در روز یکشنبه ۱۴ اسفند، در عین حال کشورهای دیگر را به کماهمیت نشاندادن خشونت از سوی فلسطینیان علیه شهروندان اسرائیل متهم کرد.
بتسالال اسموتریچ، رهبر حزب «صهیونیسم مذهبی» که متحد کلیدی در ائتلاف دولت بنیامین نتانیاهو با داشتن دو پست مهم وزارتی است، هفته گذشته ابتدا یک پیام فیسبوکی یک اسرائیلی افراطی را دربارهٔ نابودکردن شهرک حواره پسند (لایک) کرد.
او در پاسخ به این پرسش که چرا این پست را لایک کرده، گفت: چون خودم هم اینطور فکر میکنم؛ حواره باید محو شود.
زمانی کوتاه پس از آن، او مدعی شد منظورش این نبوده که شهرکنشینها یا سایر شهروندان این خواسته را محقق کنند «بلکه دولت اسرائیل باید این کار را انجام دهد».
بتسالال اسموتریچ این واکنشها را پس از کشتهشدن دو برادر اسرائیلی که روز هفتم اسفند با شلیک تیربار یک مرد فلسطینی در کرانه باختری کشته شدند، بیان کرد.
رسانههای اسرائیلی گزارش داده بودند عامل قتل دو برادر اسرائیلی با خودرو به شهرک حواره گریخته بود.
وزارت خارجه آمریکا در واکنشی که در قبال اسرائیل کمسابقه بود، اعلام کرد اظهارات این مقام اسرائیلی، «نفرتانگیز، منزجرکننده و غیرمسئولانه است». سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز بنیامین نتانیاهو را به موضعگیری در این باره فراخواند.
پس از واکنش تند آمریکا، آقای اسموتریچ در آستانه سفرش به آمریکا، در دو توئیت «توضیح» داد که منظورش انهدام حواره نبوده بلکه «اقدام هدفمند علیه خرابکاران و حامیان ترور» و وادار کردن آنها به پرداخت «بهای سنگین» بوده تا ساکنان (اسرائیلی) منطقه دوباره در امنیت باشند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بنیامین نتانیاهو در نخستین اظهارنظر در خصوص گفتههای متحد سیاسی دولت خود، از او به خاطر توئیتهای توضیحی، «سپاسگزاری» کرد و گفت «منظور او، آسیب رساندن به افراد بیگناه یا مجازات جمعی نبوده است».
بیشتر در این باره: اعتراض به سیاستهای «دیکتاتوری» دولت نتانیاهو به خلبانان ذخیره ارتش رسیدآقای نتانیاهو گفت آقای اسموتریچ در سخنان اولیهاش «کلماتی نامناسب» را انتخاب کرد و برای همه ما مهم است که با کاهش لفاظیها، از ایجاد التهاب جلوگیری کنیم.
از سوی دیگر، نخستوزیر اسرائیل در نشست روز یکشنبه دولت خود گفت هنوز منتظر است که تشکیلات خودگردان قتل دو برادر اسرائیلی را محکوم کند و در این زمینه، منتظر فشار از سوی جامعه بینالمللی به حکومت فلسطینی است.
حکومت فلسطینی در پی اظهارات آقای اسموتریچ و حمله گسترده شماری از ساکنین یهودینشینها به شهرک حواره، گفته بود که اظهارات وزیر بلندپایه دولت اسرائیل نشانگر خوی تجاوزگری یک حکومت اشغالگر است که در حمله شهرکنشینها به حواره نمود یافته است.
در یورش شبانه شهرکنشینها پس از قتل دو برادر اسرائیلی، دهها خانه و صدها خودروی ساکنان حواره و روستاهای اطراف آن در آتش سوخت و یک فلسطینی ۳۴ ساله به ضرب گلوله کشته شد.
محمد الاشتیه، نخستوزیر تشکیلات فلسطینی، گفته است که سخنان «نژادپرستانه» بتسالال اسموتریچ و عدم اقدام سریع نیروهای نظامی و امنیتی اسرائیل برای دفاع از هزاران فلسطینی این منطقه، برای طرح شکایت دیگری از اسرائیل در دیوان کیفری لاهه کفایت میکند.
بیشتر در این باره: موج واکنش منفی در آمریکا به اظهارات وزیر دولت نتانیاهودر این میان، به گزارش رویترز، تشکیلات خودگردان فلسطینی از آمریکا خواسته است بتسالال اسموتریچ را که قرار است روز ۲۱ اسفند در واشینگتن سخنرانی کند، به خاک آن کشور راه ندهد.
پیش از آن، رسانههای اسرائیلی گزارش داده بودند که سازمانهای آمریکاییان یهودی درخواست مشابهی را با دولت جو بایدن در میان گذاشتهاند.
به گزارش یدیعوت آحرونوت، کاخ سفید به جنت یلن، وزیر خزانهداری و سایر مقامات رسمی دولت بایدن دستور داده از هر گونه تماس و ملاقات با وزیر دارایی اسرائیل در سفر غیررسمی او به آمریکا خودداری کنند.
همچنین پس از دیدار هیئتی از دیپلماتهای کشورهای اتحادیه اروپا از شهرک حواره در آخر هفته، شش دولت اروپایی در بیانیهای دولت اسرائیل را به خاطر حمله شهرکنشینها به جان و مال فلسطینیان محکوم کردند.
در آستانه ماه رمضان نگرانی از تشدید بحران اسرائیلی- فلسطینی افزایش یافته است. از آغاز سال جاری میلادی دستکم ۶۵ فلسطینی، شامل غیرنظامیان و افراد مسلح، در کرانه باختری کشته شده و در طرف اسرائیلی، ۱۲ شهروند، یک گردشگر آمریکایی و یک پرستار اوکراینی به قتل رسیدهاند.