سازمان ملل متحد روز سهشنبه ۱۴ فروردین از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، خواست در تصمیم تعلیق توافق این کشور با سازمان ملل در زمینه تعیین وضعیت مهاجران آفریقایی در اسرائیل تجدیدنظر کند تا امکان اجرای توافق فراهم شود.
درخواست سازمان ملل پس از آن مطرح شد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، توافق دولتش با این سازمان را که خود او بعدازظهر دوشنبه اعلام کرده بود، تنها شش ساعت بعد در نتیجه انتقادهای شدید داخلی، تعلیق کرد.
نتانیاهو دوشنبه ابتدا اعلام کرد که بر اساس توافق با کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، شانزده هزار و دویست و پنجاه تن از آفریقاییهای جویای کار، در آینده نزدیک به کشورهای غربی انتقال می یابند و به هجده هزار تن دیگر از آنها برای یک دوره پنج ساله اجازه سکونت در اسرائیل داده می شود تا در این دوره «داوطلبانه» به کشورهای سوم آفریقایی انتقال یابند.
به گفته نتانیاهو، سه کشور آلمان، ایتالیا و کانادا درخواست اسرائیل و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل را پذیرفته و با جذب حدود نیمی از آفریقاییهای سرگردان در اسرائیل موافقت کرده بودند.
قرار بود اجرای این توافق جایگزین طرحی باشد که دولت اسرائیل برای زندانی کردن فوری هزاران مهاجر آفریقایی با هدف وادار کردن آنها به رفتن به کشورهای سومی مانند روآندا و اوگاندا در نظر گرفته است. اکثر این مهاجران از اریتره و سودان جنوبی هستند.
اما نتانیاهو شامگاه دوشنبه با این استدلال که روآندا توافق خود با اسرائیل را برای پذیرش گروههای دیگری از این مهاجران لغو کرده، تعلیق کلی توافق اسرائیل با سازمان ملل را اعلام کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری ها، روآندا دوشنبه گفته بود که حاضر به پذیرش مهاجرانی نیست که اسرائیل آنها را بزور و پس از زندانی کردن، ناچار به ترک اسرائیل کند. روآندا اعلام کرده تنها آن دسته از آفریقاییهایی ا که داوطلبانه مایل به ترک اسرائیل و رفتن به روآندا باشند، میپذیرد.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در بیانیه سه شنبه خود تاکید کرد که هنوز به یک «توافق برد- برد» که هم اسرائیل و هم پناهجویان آفریقایی از آن بهرهمند شود، باور دارد.
اسرائیل از سه ماه پیش با پیشنهاد دادن ۳۵۰۰ هزار دلار و بلیط هوایی رایگان به آفریقاییها، هزاران تن از آنها را در بازداشتگاهی روباز در صحرای جنوب اسرائیل به نام «خولوت» محصور کرد تا وادار به ترک اسرائیل شوند.
نفتالی بنت، رهبر حزب راستگرای «خانه یهود»، دوشنبه با انتقاد از توافقی که نتانیاهو آن را ابتدا اعلام کرد، گفت احزاب همپیمان با دولت در جریان توافق نبودند و اجرای آن، اسرائیل را «به بهشت جویندگان کار مبدل میکند».
محافظه کاران میگویند که اسرائیل خانه یهودیان است و نه مهاجران جویای کار از کشورهای دیگر. شمار بسیار معدودی در حد چند نفر، از میان ۶۰ هزار مهاجر اقتصادی وارد شده به این کشور، در سالهای گذشته اجازه رسمی سکونت گرفتهاند.
اما گروههایی در اسرائیل، از جمله برخی نویسندگان، فعالان حقوق انسانی و بازماندگان هولوکاست خواهان نشان دادن رئوفت در قبال مهاجران آفریقایی شدهاند.