رهبر کره شمالی می‌گوید درصورت ادامه فشارها ممکن است «راه تازه‌ای» در پیش گیرد

پیام سالیانه رهبر کره شمالی در آغاز سال نو از تلویزیون دولتی آن کشور پخش شده‌است

کیم جونگ‌اون، رهبر کره شمالی، در عین حال که برای دیدار مجدد با رئیس‌جمهوری آمریکا و حرکت در مسیر غیر اتمی شدن ابراز آمادگی کرده، اما هشدار داده‌است «اگر صبر ما پایان یابد، راه تازه‌ای در پیش خواهیم گرفت».

رهبر کره شمالی در پیام سالیانه خود در آغاز سال نوی میلادی گفته است «من همیشه آماده هستم با رئیس‌جمهوری ایالات متحده دیدار و گفت‌وگو کنم و تلاش خواهم کرد به نتیجه‌‌ای برسیم که با استقبال جامعه جهانی روبه‌رو شود».

کیم جونگ‌اون سپس افزوده است «[اما] اگر ایالات متحده به وعده‌های خود عمل نکند، و با ادامه اقدامات یک‌جانبه، ادامه تحریم‌ها و فشارها، قضاوت اشتباهی در مورد صبر و تحمل ما بکند، ما ممکن است گزینه دیگری نداشته باشیم، جز این‌که راه تازه‌ای در پیش گیریم».

رهبر کره شمالی می‌گوید اگر ایالات متحده به اقدامات «فعال و پیشگیرانه» کشورش واکنش نشان دهد «روابط [واشینگتن و پیونگ‌یانگ]... در مسیر پیشرفت قرار می‌گیرد».

آقای کیم در بخش دیگری از پیام سال نوی میلادی خود، در مورد افزایش روابط اقتصادی، صنعتی و مسافرتی بین دو کره نیز ابراز علاقه کرده‌است؛ رسانه‌های کره جنوبی این احتمال را مطرح کرده‌اند که کیم قصد دارد با برچیده‌شده برخی تحریم‌های آمریکا، برخی پروژه‌های اقتصادی و فرهنگی را از سرگیرد.

با این حال مشخص نیست منظور دقیق کیم جونگ‌اون، از «راه تازه‌ای» که ممکن است حکومت او در پیش گیرد چیست و در سخنرانی سالیانه نیز جزئیات بیشتری ارائه نشده‌است.

در هفته‌های اخیر شماری از تحلیل‌گران این احتمال را مطرح کرده‌اند که پیونگ‌یانگ احتمالا نقشه جایگزینی در صورت ادامه تحریم‌ها آماده کرده‌است.

لی جونگ‌ساک، وزیر پیشین اتحاد دو کره در کره جنوبی که در آذر ماه گفته بود: این احتمال که کره شمالی از مذاکرات کنار بکشد کم است، ولی اگر تحریم‌های کره شمالی ادامه پیدا کند پیونگ‌یانگ احتمالا به همان سیاست‌هایی باز می‌گردد که نتیجه آن در نهایت سه وعده غذا در روز برای مردمش است.

از سوی دیگر برخی تحلیل‌گران نیز این احتمال را مطرح کرده‌اند که پیونگ‌یانگ در سال ۲۰۱۹ بر اقدامات و تلاش‌های دیپلماتیک خود برای گرفتن ضمانت‌هایی از آمریکا، بیافزاید.

در بهار گذشته، کیم و ترامپ در سنگاپور دیدار کرده و توافق کردند در مسیر خلع سلاح اتمی شبه‌جزیره کره گام بردارند.

از آن زمان به این سو اما در مورد نیت نهایی پیونگ‌یانگ و یا برچیدن کامل تاسیسات کلیدی هسته‌ای و نظامی آن کشور تردیدهایی مطرح شده‌است. هر چند در سال ۲۰۱۸ هیچ گزارشی از آزمایش هسته‌ای و پرتاب موشک‌های بالیستیک توسط کره شمالی منتشر نشد، آن‌چه در هفت سال گذشته بی‌سابقه‌است.

کره شمالی نارضایتی خود را از مواردی مانند ادامه تحریم‌ها یا ادامه بن‌بست فعلی در امضای پیمان صلح بین دو کره پنهان نکرده‌است. دستگاه رهبری کره شمالی در عین حال خواستار توقف کامل رزمایش‌های مشترک کره جنوبی و آمریکا است.

از سوی دیگر اما ایالات متحده می‌گوید تحریم‌ها، پس از غیر اتمی شدن کره شمالی برچیده می‌شوند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، تا کنون چند بار تاکید کرده‌است که در این مسیر «عجله‌ای ندارد».

یون‌هاپ، رویترز، کیودو|ت