نوبخت: در بودجه سال آینده، ۲۷ هزار میلیارد تومان صرفه‌جویی کرده‌ایم

در حالی که رئیس سازمان برنامه و بودجه ایران می‌گوید در سال آینده، «۲۷ هزار میلیارد تومان» در بودجه دستگاه‌های اجرایی «صرفه‌جویی» می‌شود، رئیس دانشگاه امیرکبیر از «ناکافی» بودن بودجه این دانشگاه و احتمال کاهش هزینه‌های «آموزشی و تغذیه» این مرکز خبر داد.

محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، روز چهارشنبه با اشاره به درآمد ۲۷ میلیارد دلاری نفتی بودجه سال جاری، از کاهش ۲۸ درصدی بودجه سال آینده به ۲۱ میلیارد دلار خبر داد.

به گفته وی، به همین دلیل «سال آینده ۲۷ هزار میلیارد تومان در بودجه دستگاه‌های اجرایی صرفه‌جویی خواهد شد.»

آن‌ طور که نوبخت اعلام کرده، بودجه سال ۹۸ بر اساس «شرایط تحریمی» نوشته شده و بر این اساس «دو میلیون و ۴۱۰ هزار بشکه منابع نفتی امسال را سال آینده، یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه دیده‌ایم.»

رئیس سازمان برنامه و بودجه در عین حال درباره برنامه ششم توسعه گفت که این برنامه «برای شرایط غیرتحریمی تنظیم شده، در حالی که در شرایط تحریمی هستیم.»

نوبخت در عین حال از رشد ۱۱ درصدی درآمدهای مالیاتی در بودجه سال آینده خبر داده و اضافه کرد: «سهم مالیات در تولید ناخالص ملی امسال ۵.۶ درصد و سال آینده ۵ درصد است.»

این مقام ارشد دولت حسن روحانی در عین حال تاکید کرد که دولت در بودجه سال ۹۸ برنامه‌ای برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی ندارد، «اما مطالبه جدی از دولت برای افزایش این قیمت به منظور کاهش قاچاق سوخت وجود دارد.»

با خروج ایالات متحده از توافق برجام و بازگشت تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی، فروش نفت ایران که اصلی‌ترین منبع تامین درآمدهای کشور است، به شکلی چشمگیر کاهش یافته است.

مقام‌های آمریکا بارها به طور رسمی اعلام کرده‌اند که تلاش می‌کنند برای افزایش فشارها بر دولتمردان جمهوری اسلامی به منظور تغییر رفتار خود، فروش نفت کشور را به صفر برسانند.

تاثیر بازگشت تحریم‌ها که با بالا رفتن نرخ دلار و سایر کالاها بر اقتصاد ایران نمایان شد، در بودجه ارائه‌شده از سوی دولت حسن روحانی به مجلس برای سال ۹۸ هم دیده می‌شود.

از روز گذشته که بودجه به مجلس ارائه شد و کلیات آن منتشر شد، شماری از نیروهای حزب‌الله در شبکه‌های اجتماعی به بودجه اختصاص‌ داده‌شده برای نهادهای فرهنگی-مذهبی و نظامی انتقاد کرده‌اند.

این انتقادها در حالی صورت گرفته که مقام‌های جمهوری اسلامی و فعالان حزب‌الله بارها مدعی شده‌اند که تحریم‌های آمریکا اثری بر ملت ایران ندارد و آنها فشارها را تحمل کرده و زیر بار خواسته‌های ایالات متحده نمی‌روند.

در همین حال احمد معتمدی، رئیس دانشگاه امیرکبیر، از «ناکافی بودن» بودجه سال ۹۸ این دانشگاه خبر داده است.

آقای معتمدی گفت: «اگر رشد بودجه بر اساس افزایش حقوق‌ها نباشد، قطعا معنایش این است که ما باید از سایر هزینه‌های پژوهشی، آموزشی و تغذیه کم کنیم.»

به گفته وی، «ظاهرا بودجه سال ۹۸ این دانشگاه به نسبت سال گذشته ۱۴ تا ۱۵ درصد افزایش پیدا کرده، البته ممکن است هر لحظه این میزان تغییر کند.»

رئیس دانشگاه امیرکبیر افزایش ۲۰ درصدی حقوق استادان و کارمندان این دانشگاه با افزایش ۱۵ درصدی بودجه این مرکز را غیرممکن دانسته و گفت که «همین الان هم ما به سختی دانشگاه را می‌چرخانیم.»

وی تاکید کرد: «اگر رشد بودجه بر اساس افزایش حقوق‌ها نباشد، قطعا معنایش این است که ما باید از سایر هزینه‌های پژوهشی، آموزشی و تغذیه کم کنیم، واقعا این وضعیت دیگر برای دانشگاه‌ها مقدور نیست، از این رو با مشکلات زیادی رو به رو خواهیم شد.»

بر اساس کلیات لایحه بودجه، دولت درآمد حاصل از نفت و فرآورده‌های نفتی را نزدیک به ۱۴۳ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی‌کرده است.

این در حالی است که دولت باید این درآمد را بر اساس قیمت هر بشکه نفت در بازار، متوسط فروش روزانه این کالا و نیز نرخ تبدیل دلار به ریال به دست آورد که این عوامل می‌تواند در عمل، رقمی کمتر از درآمد پیش‌بینی‌شده را فراهم کند.

منابع: خبرگزاری‌های تسنیم و ایلنا/ ب. ب./ ف. دو.