پانزدهم ژانويه برابر با بیست و پنجم دی ماه، زاد روز مارتين لوتر کينگ رهبر جنبش مدنی سیاهان آمريکا است.
مارتين لوتر کينگ در سال ۱۹۲۹در شهر آتلانتا در ايالت جورجيا متولد شد. او يک فعال سياسی، کشيش کليسای بابتيست و جوان ترين برنده جايزه صلح نوبل (۱۹۶۴) بود.
فعاليت های مارتين لوتر کينگ، بر مبارزه صلح آميز و غير خشونت آميز برای احقاق حقوق برابر سياهان آمريکا استوار بود. مهاتما گاندی رهبر جنبش غير خشونت آميز هند برای استقلال از بريتانيا منبع الهام مارتين لوتر کينگ بود.
مارتين لوتر کينگ رهبری جنبش تحريم اتوبوس مونتگمری را نیز بر عهده داشت.
در تارخ ۲۸ اوت ۱۹۶۳ در شهر واشينگتن در نزديکی بنای يادبود لينکلن، بيش از ۲۵۰ هزار تن به «رويايی دارم» سخنرانی معروف مارتين لوتر کينگ گوش فرا دادند. اين سخنرانی شهرت جهانی يافت.
دکتر کينگ در چهارم آوريل سال ۱۹۶۸ در حال سخنرانی مورد سوء قصد قرار گرفت و جان خود را از دست داد.
در سال ۱۹۸۶، پانزدهم ژانويه روز تولد مارتين لوتر کينگ به عنوان روز تعطيل رسمی در سراسر ايالات متحده آمريکا تعيين شد.
در تاريخ سيزدهم نوامبر سال ۲۰۰۶، جرج بوش در مراسم افتتاح پروژه يک بنای ياد بود جديد برای گرامی داشت زندگی مارتين لوترکينگ، با اشاره به سخنرانی معروف او «رويايی دارم» گفت: « رويای او حاوی پيامی از اميد بود که از شهر محل تولدش، سوييت اوبرن در جورجا، تا منبر کليسای باپتيست در خيابان دکستر، و پل ادموند پتاس، انعکاس يافت.
گلوله يک آدمکش نتوانست اين رويا را نقش بر آب کند. پيام عدالت و برادری دکتر کينگ در قلب تمام زنان و مردان اين سرزمين جای گرفت. و هنوز هم منبع الهام ميليون ها انسان در سراسر جهان است.»
بخشی از اين سخنرانی مارتين لوتر کينگ با عنوان «رويايی دارم»:
«.. .رويايی دارم که روزی اين کشور بر می خيزد و مفهوم واقعی آرمان خود را تحقق می بخشد و ما اين حقيقت که همه انسان ها برابر افريده شده اند را بديهی می پنداريم.
رويايی دارم که بر فراز تپه های سرخ جورجيا، برده های سابق و پسران برده داران سابق، با هم بر سر سفره برادری می نشينند.
رويايی دارم که روزی ايالت می سی سی پی ايالتی که در آتش بی عدالتی می سوزد، به سرپناه آزادی و عدالت تبديل می شود.
آرزو دارم که چهار فرزند کوچکم روزی در کشوری زندگی کنند که آنها را نه بر مبنای رنگ پوستشان، بلکه بر پايه محتوای شخصيتشان مورد قضاوت قرار دهند...»