روسيه می گويد با احتساب اين نکته که ايران هيچ تهديد بالقوه موشکی نيست، هدف اصلی آمريکا از استقرار سيستم دفاع موشکی در لهستان و جمهوری چک، احتمالا بايد زرادخانه هسته ای روسيه باشد.
ژنرال يوری بالويفسکی رييس کل ستاد مشترک نيروهای مسلح روسيه، روز پنج شنبه ۲۱ ژوئن گفت، رد پيشنهاد استفاده مشترک از پايگاه رادار در شهر قبله در جمهوری آذربايجان از سوی آمريکا، می تواند به اين معنی باشد که هدف واقعی سيستم موشکی آمريکا، روسيه است.
به گفته وی، رد این پيشنهاد که از سوی ولاديمير پوتين رييس جمهوری روسيه مطرح شد، به روشنی قصد واقعی واشنگتن را نشان می دهد. او گفت: سراسر جهان خواهد ديد که هدف واقعی اين سيستم چيست.»
«احيا برنامه های دوران جنگ سرد»
آقای بالويفسکی برنامه های آمريکا را، بخشی از تلاش های اين کشور برای تضعيف توان بازدارندگی هسته ای روسيه توصيف کرد و به برنامه آمريکا در دوران جنگ سرد اشاره کرد که بر اساس آن، توانايی يک حمله هسته ای و توانايی ضد حمله از روسيه گرفته می شود.
او گفت: «من حتی در بدترين کابوس خود نمی خواهم چنين چيزی را ببينم.»
ولاديمير پوتين پيشتر تهديد کرده بود که متحدان آمريکا در اروپا، هدف کلاهک های هسته ای روسيه قرار دارند.
با اين حال ژنرال بالويفسکی، مقام های آمريکايی را متهم به «تفسير عمدا نادرست» از سخنان پوتين کرد.
در جريان ديدار رهبران کشورهای صنعتی گروه ۸، ولاديمير پوتين به جرج بوش پيشنهاد کرده بود که آمريکا، به جای استقرار سپر دفاع موشکی در لهستان و جمهوری چک، از پايگاه قبله در آذربايجان، برای زير نظر داشتن فعاليت های موشکی جمهوری اسلامی استفاده کند. قرار رهبران دو کشور، بر اين شد که مذاکره بر سر اين موضوع ادامه يابد.
از سوی ديگر، اخيرا جمهوری اسلامی اعلام کرد که ولاديمير پوتين رييس جمهوری روسيه به ايران اطمينان داده است که اجازه استفاده از پايگاه قبله را به آمريکا نمی دهد.
در همين حال سرگئی کيسيلياک معاون وزارت امور خارجه روسيه در امور تسليحات، ادعای ايران را رد کرد و گفت: «اين خبر حقيقت ندارد و همکاران ايرانی نمی توانسته اند چنين خبری را شنيده باشند.»
پايگاه شهر قبله در آذربایجان
پايگاه نظامی قبله که درسال ۱۹۸۴ميلادی توسط شوروی سابق در منطقه مرزی قبله جمهوری آذربايجان با روسيه در۳۲۶ کيلومتری شمال غرب باکو احداث شد به سيستم های رديابی حملات موشکی با برد هفت هزار کيلومتر مجهز است.
جمهوری آذربايجان اين پايگاه را در سال۲۰۰۲ ميلادی به مدت ۱۰ سال در مقابل دريافت سالانه هفت ميليون دلار به روسيه اجاره داد.
گفته می شود که رادار قبله، کشورهای ايران، ترکيه، چين، پاکستان، هند، عراق، استراليا و همچنين بخش گسترده کشورهای آفريقايی و جزاير اقيانوس های آرام و هند را تحت پوشش خود دارد.
ساخت اين ايستگاه در سال ۱۹۸۵ ميلادی آغاز شد واز لحاظ فنی تا سال ۲۰۱۲ميلادی کارآيی دارد.