حمايت پاپ از عضويت ترکيه در اتحاديه اروپا

پاپ بندیکت شانزدهم و رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه

حضور پاپ در ترکيه با واکنش های مثبت مطبوعات و رسانه‌های ترکيه‌ رو به رو شده که اولين روز ديدار وی از اين کشور را مثبت ارزيابی کرده‌اند.


پاپ بنديکت شانزدهم در دومين روز از سفر خود به‌ ترکيه،‌ به‌ ازمير در غرب اين کشور‌ رفته‌ تا در کليسای «افسوس مريم» مراسم دعا و نيايش برگزار کند.


پاپ در چريان ديدارهای خود با مقام های سياسی ترکيه حمايت خود را از عضويت اين کشور در اتحاديه اروپا ابراز داشت.


پاپ بنديکت شانزدهم روز سه‌شنبه درآنکارا به طور جداگانه با مقام های ترکيه ديدار و گفتگو کرد.
رجب طيب اردوغان نخست وزير ترکيه پس از ديدار با پاپ، ديدگاه وی در باره اسلام را مثبت ارزيابی کرد. احمد نجدت سزر رييس جمهوری نيز از حمايت پاپ از پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا خبر داد.


نباید اجازه دهیم از دین به عنوان ابزار جنگ و خشونت استفاده شود
پاپ

علی برداک اوغلو رئيس امور ديانت ترکيه اين گفته پاپ را نقل کرد که «نبايد اجازه دهيم از اديان در جهت خشونت و جنگ استفاده شود».


آقای برداک اوغلو ابراز اميدواری کرد که پس از ديدار پاپ از ترکیه، روابط دوستانه و گسترده ای ميان اديان و تمدن های مختلف برقرار شود.


پاپ عصر روز سه شنبه پس از پايان ملاقات با مقام های ترک ، در سفارت واتيکان در آنکارا برای مسيسونرها و شماری از مسيحيان سخنرانی کرد. او ترکيه را پلی برای ارتباط ميان اديان و تمدن ها توصيف کرد و گفت: «نظام عرفی، مدرنيته و پيشرفت را برای ترکيه به ارمغان آورده است». او افزود «با اين سفر احترام من برای مسلمانان بيشتر شد».


پاپ از احترام «ويژه» خود به مسلمانان گفت و گفت و گو را بهترين راه دست يابی به تفاهم و دوستی ميان تمدن ها خواند.


دو روزپيش از سفر پاپ به ترکيه، گردهمايی اعتراضی حزب اسلامی سعادت و تظاهرات پنجاه هزارتن از هواداران اين حزب در استانبول جريان داشت اما اکنون با حضور وی در ترکيه، اوضاع آرام است.


پليس از بيم اسلام گرايان افراطی که تهديد کرده بودند در صورت عدم عذرخواهی پاپ بدليل سخنان ماه سپتامبر گذشته اش در باره پيامبر اسلام دست به اعتراض می زنند، تدابير شديد امنيتی برقرار کرده است.


اين مقررات به حدی است که روز سه شنبه مسيرهای حرکت پاپ در آنکارا بسته شد و ترافيک بی سابقه در ساير نقاط پايتخت ايجاد کرد.


سفر مذهبی يا سياسی؟


بسياری در ترکيه معتقدند سفر پاپ به اين کشور بر خلاف گفته‌های مقام های دولتی، نمی تواند در زمينه عضويت ترکيه در اتحاديه اروپا، رفع سوء تفاهم ميان اديان اسلام و مسيحيت و بويژه ارايه سيمايی دمکراتيک از جامعه ترکيه، چندان موثر باشد.


لطف الله گوگتاش کارشناس واتيکان در آنکارا می گويد: «پاپ ديدگاه خود را تغيير داده و از اين پس به نحو ديگری درباره ترکيه فکر می کند. اما اين بدان معنا نيست که پاپ موافق عضويت کامل ترکيه باشد.»


آقای گولتاش می افزايد مقام های واتيکان پيشتر بارها ترکيه را از نظر فرهنگی، قطعه ای جدا از اروپا دانسته اند.


سخنان اخیر پاپ در باره اسلام، میان اسلام و مسیحیت فاصله ایجاد کرد
پروفسور ايلبراورتايلی

از ديدگاه آقای گوگتاش، سخنان اخير پاپ که در ديدار با احمد نجدت سزر و رجب طيب اردوغان ابراز شده، «کافی نيست و وی می بايستی توضيح بيشتری ارايه می داد».


پروفسور ايلبراورتايلی استاد سابق دانشگاه استانبول نيز در باره رفع سوء تفاهم ميان اسلام و مسيحيت می گويد در تمدن اسلام، جايی برای خشونت وجود ندارد.


او می افزايد: « پاپ کاتوليک اصيل غربی است و متاسفانه سخنان اخيرش در باره پيامبر اسلام ، ميان اسلام و مسيحيت فاصله ايجاد کرد."


آقای اورتايلی معتقد است که پاپ درپايان دادن به اختلاف های يک هزار ساله کاتوليک ها و ارتدوکس ها نيز موفق نخواهد شد.


ييديل گونگور روزنامه نگار در آنکارا، واکنش های گستردهء مسلمانان به سخنان پاپ در آلمان در باره پيامبر اسلام را «عامل تغيير رفتار و گفتار» پاپ می داند. او می گويد « واکنش هايی که در پی سخنان پاپ درباره‌ء پيامبر اسلام در ترکيه ديده شد، نشان از تغيير رفتار پاپ نسبت به اسلام دارد.»


آقای گونگور واکنش به سخنان پاپ را طبيعی می داند و می افزايد «اما برخی رسانه‌ها در دامن زدن به اين واکنش ها نقش قابل توجهی داشتند.»