حاشيه نشينان در تاتر
با انتشار جلد دوم آثار نمايشی اسماعيل خلج در هفته گذشته برخی از بهترين نمايشنامه های دهه های چهل و پنجاه، در دسترس نسل های جوان تر قرار گرفت.
دو دهه چهل و پنچاه را پررونق ترين دوران تاتر ايران می دانند. نمايشنامه نويسان بزرگی چون غلامحسين ساعدی، بهرام بيضايی، اسماعيل خلج و اکبر رادی بهترين آثار خود را در اين دو دهه خلق کردند.
اسماعيل خلج با دراماتيزه کردن زبان حاشيه نشينان شهری و لايه های فرودست جامعه ايرانی زبان تازه ای در تاتر ايران خلق کرد.
در بهترين نمايشنامه های خلج در دوران پيش از انقلاب موقعيت روستاييانی که با مهاجرت به شهرهای بزرگ حاشيه نشينی شهری را توسعه داده و با دشواری های جذب در ساخت و بافت فرهنگی نو دست و پنجه نرم می کردند و مسائل لايه های فقر نشينی که در تحولات جامعه جذب نشده بودند، هنرمندانه، ثبت شده است.
فضا، زندگی، زبان، رسوم، آئين ها، فرهنگ و سنت های اقشار فرودست و حاشيه ای در برخی از با ارزش ترين نمايشنامه های خلج چون گلدونه خانم، پاتوغ، پاانداز و حالت چطوره مش رحيم به تاتر ايران راه يافتند.
آثار خلج پس از انقلاب رنگ و رو و طراوت گذشته خود را از دست دادند. دو جلد آثار نمايشی خلج ۲۳ نمايشنامه او را در بر می گيرد.
يادداشت های وزير معارف
علی اصغر حکمت شيرازی، وزير معارف پهلوی اول، از خوش نام ترين وزاری فرهنگ و آموزش و پرورش ايران است و کتاب ره آغاز حکمت، که در هفته گذشته منتشر شد، يادداشت های او را در سال های ۱۲۸۹ تا ۱۲۹۲ در بر می گيرد.
دوران وزارت حکمت دوران جايگزينی مدارس مدرن به جای مکتب خانه های قديمی بود.
دانشگاه تهران در دوران وزارت او بنا شد. نوسازی آرام گاه های فردوسی در توس، حافظ و سعدی در شيراز و ابوعلی سينا در همدان به دوران وزارت او رخ داد. يادداشت های حکمت در دو مجلد به همت دکتر محمد دبير سياقی تدوين و منتشر شده است.
روايت جوينی از قرن هفتم
با انتشار متن کامل تاريخ جهان گشای جوينی يکی از معروف ترين متون ادب کلاسيک و يکی از بهترين آثار قرن هفتم هجری در ژانر تاريخ در دسترس علاقمندان قرار گرفت.
تاريخ نويسی در ايران کلاسيک سابقه ائی پربار دارد و تاريخ جهان گشای جوينی از معتبرترين منابع پژوهشی تاريخ ايران است.
بخش مهمی از کتاب روايت نويسنده را از حوادثی که خود شاهد آن بوده است، بازگو می کند.
تاريخ جهان گشای جوينی را نخستين بار علامه محمد قزوينی تصحيح و منتشر کرد. متن حاضر را آقای شاهرخ موسويان بر اساس نسخه قزوينی منتشر کرده است.
فرهنگ ابن عربی
فرهنگ اصطلاحات عرفانی ابن عربی، که در هفته گذشته منتشر شد، تلاشی است برای توضيح مفاهيم فلسفی و عرفانی يکی از اثرگذارترين و بزرگ ترين متفکران عرفان و فلسفه اسلامی.
مولف کوشيده است تا مفاهيم و اصطلاحات دشوار ابن عربی را بر اساس آثار او يا نوشته های پيروان و شارحان او به زبان امرزوی توضيخ داده و تصويری گويا از انديشه و آراء ابن عربی به دست دهد. اين کتاب را دکتر گل بابا تاليف کرده است.