کميته ويژه فوتبال ايران تعطيل شد

محسن صفايی فراهانی گفته است که هرگز قصد بازگشت به مديريت فوتبال را ندارد

از سر گيری جلسه های کميته ويژه فوتبال ايران به دليل پايبند نبودن سازمان تربيت بدنی به تعهد های خود، بعد از ظهر يکشنبه تشکيل نشد و با خبر تعطيل آن، خطرمحروميت بيش از پيش شد .


اين کميته که از سوی فدراسيون بين الملی فوتبال برای بر طرف کردن محروميت فوتبال تشکيل شده بود، به دليل دخالت فدراسيون فوتبال مورد قبول سازمان تربيت بدنی در امور اداره فوتبال و تصميم گيری های مربوط به کميته ويژه، پس از چند جلسه به حالت تعطيل در آمد .


محروميت فوتبال ايران از سوی فيفا، به دليل دخالت دولت در امور فدراسيون فوتبال بود . در چار چوب منشور فيفا، فدراسيون های کشورهای عضو، يک نهاد ملی است و برکناری رييس فدراسيون فوتبال ايران پس از جام جهانی ۲۰۰۶، از نظر فيفا يک حرکت غير اصولی اعلام شد. فوتبال ايران نیز با محروميت از مسابقه ها و فعاليت های بين المللی رو به رو گشت.


محروميت فوتبال ايران از سوی فيفا به دليل دخالت دولت در امور فدراسيون فوتبال بود

کميته ويژه و مديريت فوتبال


پس از پايان مهلت فيفا و اعلام محروميت، شرط برون رفت از بحران و عادی سازی روند مديريتی فوتبال، تشکيل يک کميته ويژه موقت از سوی فيفا و با نظارت اين نهاد اعلام شد.


يکی از مهمترين وظايف کميته، علاوه بر تدوين اساسنامه مورد تاييد فيفا و تشکيل مجمع عمومی برای تعيين رييس و مسوولان فدراسيون بعدی، باید اداره امور فوتبال در مقام مسوول باشد .


با اين حال از هنگام قبول اين راه حل فيفا از سوی مسوولان تربيت بدنی، « مورد اداره فوتبال » توسط کميته ياد شده هرگز به مرحله عمل در نيامد .


در واقع پس از مخالفت اوليه کيومرث هاشمی در گفت و گو با فيفا بر سر عضويت محسن صفايی فراهانی در اين کميته ويژه، و پافشاری فيفا بر حضور و حتی رياست او در کميته، شروع کار کميته با تاخير بسيار انجام گرفت و در مورد بند مديريت فوتبال هرگز نتيجه ای حاصل نشد .


با گذشت دو ماه و نيم از اعلام محروميت و در حالی که تدوين اساسنامه و تشکيل مجمع عمومی بايد تا يازدهم فروردين کارش به پايان برسد، تا کنون کميته تنها توانسته است سه جلسه برگزار کند . با توجه به اين که اساسنامه بايد مورد تصويب فيفا برسد تا مجمع عمومی بتواند شکل گيرد، به نظر می رسد اميدی به گذر از بحران نباشد.


کيومرث هاشمی، معاون سازمان تربيت بدنی، از طرف محمد علی آبادی، رييس این سازمان، به عنوان سرپرست فدراسيونی منصوب شد که فيفا آن را به رسميت نشناخت . او به عنوان نماينده تربيت بدنی در مذاکره با نمايندگان فيفا در زوريخ، با قبول شرايط فيفا به عنوان يکی از شش عضو اين کميته پذيرفته شد .


با گذشت دو ماه و نيم از اعلام محروميت و در حالی که تدوين اساسنامه و تشکيل مجمع عمومی بايد تا يازدهم فروردين کارش به پايان برسد، تا کنون کميته تنها توانسته است سه جلسه برگزار کند

آقای هاشمی علت مخالفت با صفايی فراهانی در اين کميته را «سياسی» قلمداد کرده است. صفايی فراهانی از سران جبهه مشارکت، نماينده پيشين مجلس شورای اسلامی و رييس اسبق فدراسيون فوتبال بوده است .


در گفت و گو های اخير با خبرگزاری های داخلی آقای صفايی فراهانی گفته است که هرگز قصد بازگشت به مديريت فوتبال را ندارد .


او در سال ۱۳۸۱ از رياست فدراسيون فوتبال استعفا کرد . در گفت و گوهای متعدد با مراکز خبری از جمله در يک مناظره راديويی در تهران او به اصل مديريت فوتبال در مدت زمان موجود تاکيد کرده است که از شرايط اصلی فيفا در تشکيل اين کميته بوده و تا کنون از سوی سازمان تربيت بدنی به کميته زیر مديريت او واگذار نشده است .


همين مساله باعث تهديد او به کناره گيری شد که اعلام آن به فيفا به مفهوم نقض تعهدات و ادامه دخالت دولت مردان جمهوری اسلامی در امور مديريت فوتبال و در نتيجه اجرای محروميت فوتبال ايران است .


با پا در ميانی افرادی از جمله امير رضا خادم، رييس کميسيون ورزش و جوانان، اوايل هفته پيش جلسه ای بين صفايی فراهانی و محمد علی آبادی تشکيل شد که در آن کيومرث هاشمی نيز حضور داشت .


پايان اين جلسه با اعلام توافق و از سرگيری جلسات کميته ويژه همراه بود و محافل خبری ايران از واگذاری مديريت فوتبال به اين کميته خبر دادند . تاييد توافق کامل در اين جلسه از سوی صفايی فراهانی و اعلام همراهی علی آبادی با استقلال کار کميته بر ميزان خوشبينی ها افزود .


کيومرث هاشمی : کميته تنها وظيفه تدوين اساسنامه را دارد


اما در دو گفت و گوی کيومرث هاشمی و محمد مهدی خبيری، يکی از اعضای کميته شش نفره تعيين شده از سوی فيفا، نشان داد که مشکل همچنان پا بر جا است . هاشمی در گفت و گو با ايسنا ضمن اعلام اين که
« اختلاف نظر در بند الف توافق ‌نامه ( مديريت فوتبال ) حل شده است» و « برای حضور در امور اجرايی زمان نداريم » گفت کميته هيچ دخالتی در امور فدراسيون زير مجموعه او نخواهد داشت و هيچ عزل و نصبی در فدراسيون فوتبال نخواهد شد.


او گفت: « قرار نيست که تغيير و تحولاتی در فدراسيون بوجود آيد. ما بحث برکناری هيچکس را نداريم و بايد شخصيت و شان افراد را حفظ کنيم . »


محمد مهدی خیبری گفته است «مهمترين ماموريت فيفا برای کميته شش نفره اداره فدراسيون فوتبال است و زمانی که اختيارات از اعضای کميته سلب شود دليلی برای ادامه همکاری و تشکيل جلسات وجود ندارد

از سوی ديگر محمد مهدی خبيری در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفت دليلی برای تشکيل جلسات کميته وجود ندارد و افزود «موظفيم تمامی اتفاقات را به فيفا گزارش کنيم .»


آقای خبيری همچنين گفت که «مهمترين ماموريت فيفا برای کميته شش نفره اداره فدراسيون فوتبال است و زمانی که اختيارات از اعضای کميته سلب شود دليلی برای ادامه همکاری و تشکيل جلسات وجود ندارد.»


نايب رييس پبشين فدراسيون فوتبال و عضو کنفدراسيون فوتبال آسيا تاکيد کرد که فدراسيون فعلی فوتبال رسميت ندارد و هر نامه ای که به فيفا نوشته شود و امضای اعضای کميته زير آن نباشد هيچ ارزشی برای فيفا ندارد . همه تصميم گيری های فوتبال به گفته وی بايد به تصويب کميته ويژه برسد، زيرا در غير اين صورت، کميته آن چيزی نيست که فيفا به عنوان راه حلی برای برون رفت از بحران محروميت پيشنهاد داده است .


تعطيل کار پيش از شروع


سرانجام صبح دوشنبه خبر گزاری ايسنا از تشکيل نشدن جلسه های کميته و تعليق دو باره آن پيش از شروع خبر داد. اين خبرگزاری علت آن را عدم انجام تعهدات سازمان تربيت بدنی اعلام کرد . به اين ترتيب در فاصله ای کمی تا پايان مهلت فيفا، تعطيلی جلسه های کميته ويژه وارد هفته چهارم شد .


ايسنا همچنين نوشته است: « پيش از اين صفايی فراهانی تاکيد کرده بود که در صورت عدم پايبندی سازمان تربيت‌بدنی به توافقنامه‌اش با فيفا و عدم به رسميت شناختن فعاليت‌های کميته‌ انتقالی، استعفا خواهد کرد. »


يکی از مسوولان فدراسيون فوتبال در زمان رياست صفايی فراهانی و سپس محمد دادکان، در مورد آينده کار اين کميته می گويد «با توجه به فرصت کم باقی مانده تا مهلت فيفا، چنين به نظر می آيد که محسن صفايی فراهانی استعفای خود را به فيفا اعلام کند .»