کری: با کنار کشيدن از مذاکرات، فرایند تحریم ایران دچار فروپاشی می‌شود

جان کری در واکنش به پيشنهاد منتقدان دولت اوباما برای خروج آمریکا از مذاکرات اتمی با ايران، گفته است در صورت دست نيافتن به توافقی با ايران، دست تهران برای گسترش فعاليت‌های هسته‌ايش به صورت پیدا و پنهان باز خواهد شد و فرایند تحریم‌ها دچار فروپاشی می‌شود.

وزير امور خارجه آمريکا که روز چهارشنبه پنجم فروردین در نشست سالانه سفیران ايالات متحده در سراسر جهان صحبت می‌کرد، گفته است: «اگر آن‌گونه که منتقدان توصيه می‌کنند ما از مذاکرات هسته‌ای (با ايران) خارج شويم، چه روی خواهد داد؟ و اين می‌تواند اتفاق بيفتد. خب، مذاکرات از هم می‌پاشد. ايران قادر خواهد بود دوباره سانتريفوژهايش را به چرخش بيندازد و غنی‌سازی را در ظرفيت‌هايی که می‌خواهد انجام دهد. اگر چنين تصميمی بگيرند».

وی افزود: تحريم‌ها هم نمی‌تواند مانع آنها شود، به خاطر اينکه طرف‌های ديگر حاضر در مذاکرات که توافق احتمالی را معقول می‌دانند، نيز از رويکردهايی (مانند تحريم‌ها) دست خواهند کشيد و به ما می‌گويند: «شما کارهای مورد نظر خودتان را انجام بدهيد، ما نيز کار خودمان را انجام می‌دهيم. شما تمايلی به منطقی بودن نداريد، ما هم کاری را که فکر می‌کنيم معقول و منطقی است انجام می‌دهيم».

به گزارش سایت وزارت امور خارجه آمریکا، جان کری تصريح کرد: به همين دليل، شما ديگر هيچ اثری از رژيم تحريم‌ها نخواهيد دید. شما ديگر هيچ ساختار شفاف و مورد توافق برای نظارت بر برنامه هسته‌ای ايران نخواهيد داشت. فکر می‌کنم کل هدف اعمال تحريم‌ها اين است که به توافقی برای نظارت و بازبينی برنامه (هسته‌ای ايران) دست يابیم.

وی اظهار داشت: «اکنون خيلی واضح است که آنها (نظارت را) قبول کرده‌اند،‌ شما می‌بايست بدانيد چگونه آنها را اجرا کنيد، وظيفه ماست که به توافقی دست يابيم که خوب و قابل اجرا باشد، توافقی که چهار مسير برای دستيابی به سلاح اتمی را ببندد: مسير دستيابی از طريق فردو، مسير دستيابی از طريق اراک، مسير دستيابی از طريق نطنز و در نهايت مسير پنهانی را که سخت‌ترين آنها خواهد بود اما من می‌توانم به شما اطمينان بدهم که روی این آخری متمرکز شده‌ايم».

به دنبال تشدید اختلافات ایران و قدرت‌های جهانی بر سر برنامه هسته‌ایش، شورای امنیت، آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم‌هایی علیه ایران اعمال کرده‌اند. کشورهای غربی ایران را متهم می کنند که در پوشش برنامه هسته‌ایش درصدد دستیابی به تکنولوژی ساخت سلاح اتمی است.

ایران هموار این اتهام را رد کرده و می‌گوید برنامه هسته‌ایش صلح آمیز و در راستای تامین انرژی برای کشور است.

وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه سخنان روز چهارشنبه خود در خصوص مذاکرات برای دستیابی به توافق نهایی و جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران گفت: «آن‌گونه که برخی فکر می‌کنند، اين انتخاب بينِ ايران خيلی وقت پيش و ايران امروز نيست. اين انتخابِ بین این لحظه، یا آن طور که برخی فکر می‌کنند، با منصرف کردن آنها (ایرانی‌ها) از کل برنامه هسته‌ای‌شان نيست. اين اتفاق روی نخواهد داد».

وی افزوده است: «اين انتخابِ بین حکومتی است که پيش از اين برنامه هسته‌ای خود را توسعه داده و توانسته است به دانش کافی برای تسلط بر چرخه هسته‌ای دست يابد، پيشتر به توانایی و قابليت غنی‌سازی دست يافته است و از ۱۶۴ سانتريفوژ در سال ۲۰۰۳ به ۱۹ هزار سانتريفوژ در حال حاضر دست يافته است- اگرچه اکنون ۹ هزار و ۴۰۰ سانتريفوژ در حال چرخش است- با وضعیتی است که در استفاده از آنها آزادی پیدا می‌کند».

وزیر خارجه آمریکا اظهار داشت: «اگر ما به توافق دست نيابيم (آنها) برنامه هسته‌ای خود را توسعه خواهند داد و به سرعت جلو خواهند رفت. شما می‌دانيد که ما چنين مسئله‌ای را نخواهيم پذيرفت. حالا اين شما را به چه نتيجه‌ای می‌رساند؟»

جان کری در ادامه تصریح کرد: هر کس مخالف (ادامه مذاکرات برای دستيابی به توافق با ايران) است موظف است پا پيش بگذارد و جلو بيايد برنامه و طرحی عملی و واقع بينانه جايگزين را ارائه کند، من که تاکنون چنين چيزی را نديده‌ام».

وی در این سخنرانی گفته است که روز پنجشنبه برای دور تازه مذاکره درباره برنامه هسته‌ای ایران عازم سوییس خواهد شد.

دور تازه مذاکرات بین ایران و آمریکا، بریتانیا، فرانسه، ‌چین و روسیه به همراه آلمان، کشورهای گروه ۱+۵، قرار است روز پنجشنبه آغاز شود. این در حالی است که مذاکرات در سطح معاونان وزاری خارجه ایران و آمریکا روز چهارشنبه آغاز شده است.