رهبر حزب مخالف دولت ترکیه اردوغان را به دخالت در امور قضایی متهم کرد

قلیچداراوغلو و همراهانش در حاشیه یک بزرگراه از شهر آنکارا به سمت استانبول در حرکتند .

رهبر حزب اصلی مخالف دولت ترکیه روز سه شنبه رجب طیب اردوغان را به مداخله در امور قضایی متهم کرد و او را «دیکتاتور» نامید. راهپیمایی طولانی او در اعتراض به بازداشت یکی از نمایندگان پارلمانی این حزب وارد ششمین روز خود شد.

به گزارش رویترز، کمال قلیچدار اوغلو، ۶۸ ساله و رهبر حزب سکولار جمهوریخواه خلق ترکیه هفته گذشته پس از محکومیت اریس بربراوغلو، یکی از نمایندگان این حزب به ۲۵ سال زندان به جرم جاسوسی، یک راهپیمایی ۴۲۵ کیلومتری از آنکارا به سوی استانبول را آغاز کرد.

اریس بربراوغلو اولین نماینده پارلمانی حزب جمهوریخواه خلق ترکیه است که در جریان بازداشت‌های گسترده پس از کودتای نافرجام ژوئیه ۲۰۱۶ محاکمه و زندانی شده است. در این موج گسترده سرکوب بیش از ۵۰ هزار نفر زندانی و بیش از ۱۵۰ هزار نفر ازکار خود اخراج و یا تعلیق شده اند.

آقای قلیچدار اوغلو در سخنرانی خود در توقفی در یک پارک ملی در صد کیلومتری غرب آنکارا گفت:«من همواره طرف عدالت را خواهم گرفت. اگر کسی به من بگوید که حقوق تو یک امتیاز است از دیکتاتور بودن او صحبت خواهم کرد. من می گویم که تو اردوغان، یک دیکتاتور هستی.»

سخنان او واکنشی به حرف‌های چند روز پیش آقای اردوغان است که گفته بود در پارلمان نیز عدالت باید اجرا شود و دولت فقط به عنوان یک امتیاز به حزب جمهوریخواه خلق ترکیه اجازه می دهد این راهپیمایی را برگزار کند.

آقای اردوغان کسانی را که در شهرهای آنکارا و استانبول ازاین راهپیمایی حمایت کرده اند به عوامل کودتای سال گذشته تشبیه کرد و افزود:«اگر دستگاه قضایی شما را احضار کند، نباید تعجب کنید.»

آقای قلیچداراوغلو روز سه شنبه در پاسخ به این سخنان رییس جمهور ترکیه او را به دخالت در امور قضایی متهم کرد و گفت: «اگر ثابت کنم که دولت تو به دادگاهها دستور می دهد آیا حاضری مثل یک مرد با شرافت از مقام خود کناره گیری کنی؟»

خبرگزاری رویترز می افزاید که گروههای حقوق بشری و منتقدان دولت از جمله اعضای حزب جمهوریخواه خلق می گویند، از زمان کودتا حکومت این کشور به سمت خودکامگی حرکت کرده است. اما دولت می گوید، با توجه به تهدیدهای امنیتی گسترده‌ای که با آن روبرو است این بازداشت‌های گسترده ضروری هستند.

یک زن ۵۹ ساله که حاضر نشد نام خود را فاش کند گفت:«من از نقطه آغاز راهپیمایی در آن شرکت کرده ام. ما برای فرزندان خود عدالت می خواهیم. این تنها دلیل راهپیمایی ماست.»

رویترز می گوید، کمال قلیچداراوغلو با جثه کوچکش تاکنون بیش از ۱۰۰ کیلومتر از این راهپیمایی را پیموده است. او و همراهانش در حاشیه یک بزرگراه از شهر آنکارا به سمت غرب در حرکتند و گاه پلاکارد کوچکی را حمل می کند که روی آن کلمه عدالت نوشته شده است.

مقامات حزب جمهوریخواه خلق ترکیه می گویند او صبح‌ها فقط سوپ (آش) می خورد و در طول روز از همان غذایی می خورد که به سایر راهپیمایان همراه او که حدود هزار نفر هستند، داده می شود.

او در طول روز به نوبت از دو جفت کفش راهپیمایی استفاده می کند و شب‌ها برای کاستن از ورم پاهایش آنها را ماساژ می دهد. او شب‌ها در کاروانی که برای او مهیا شده می خوابد.

آقای قلیچداراوغلو که قرار است تا محل زندان عضو زندانی حزبش راهپیمایی را ادامه دهد، روز سه شنبه بازداشت‌ها و تصفیه‌های پس از کودتا را محکوم کرد و گفت دانشگاهیان را بدون هیچ دلیلی بازداشت و اخراج کرده اند و چرا روزنامه نگاران را به زندان انداخته اند.

به گفته اتحادیه روزنامه نگاران ترکیه حدود ۱۶۰ روزنامه نگار در این کشور زندانی هستند و از زمان کودتای نافرجام تابستان ۲۰۱۶ حکومت بیش از ۱۳۰ موسسه رسانه‌ای و خبری را تعطیل کرده است.

جمعیتی حدود ۱۰۰۰ نفر که برای شنیدن سخنرانی آقای قلیچدار اوغلو جمع شده بودند شعار می دادند «بازو در بازو علیه فاشیسم» و «عدالت، عدالت».

انتظار می رود که این راهپیمایی حدود ۲۵ روز طول بکشد و شرکت کنندگان در آن روزانه بین ۱۶ تا ۲۰ کیلومتر را می پیمایند.