در حالی که مهلت دستيابی به توافق در مذاکرات ايران و گروه ۱+۵ تا روز دوشنبه ۲۲ تيرماه تمديد شده است، کاخ سفيد اعلام کرد تاکنون هيچگاه دو طرف به اين اندازه به يک توافق نهايی نزديک نبودهاند.
به گزارش خبرگزاری رويترز، جاش ارنست سخنگوی کاخ سفيد در یک کنفرانس خبری گفت: آمريکا و ديگر کشورهای عضو گروه ۱+۵ تاکنون هيچگاه به اين اندازه به توافق نزديک نبودهاند ولی صبر هيات آمريکایی نامحدود نيست.
سخنگوی کاخ سفيد افزود: «باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، به هيات مذاکره کننده ايالات متحده گوشزد کرد تا زمانی که فکر میکنند مذاکرات مفيد است، گفتوگوها را ادامه دهند».
جاش ارنست تاکيد کرد: «چنانچه مشخص شود که ايران علاقهای به تعامل سازنده برای حل مسائل باقی مانده ندارد، مذاکره کنندگان باید به کشورشان بازگردند».
اين در حالی است که جان کری، وزير امور خارجه آمريکا، فضای مذاکرات در روز جمعه را «سازنده» خوانده و گفته است: «برخی از مسائل باقی مانده را حل کرديم و پيشرفت داشتيم».
با اين حال وی افزود: «همچنان برخی از مسائل باقی مانده است که در مذاکرات شامگاه جمعه و روز شنبه درباره آنها گفتوگو خواهد شد».
مذاکرات هستهای ايران و کشورهای آمريکا، بريتانيا، فرانسه، چين و روسيه همراه با آلمان، اعضای گروه ۱+۵، در وين تا روز دوشنبه تمديد شده است.
در همين زمينه آمريکا و اتحاديه اروپا اعلام کردند که تعليق تحريمهای ايران را تا سه روز ديگر تمديد کردهاند.
اتحاديه اروپا دليل اين تمديد را اختصاص دادن مدتی بيشتر برای رسيدن به راهحلی طولانیمدت درباره پرونده هستهای ايران بيان کرده است.
یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمريکا نيز در اين زمينه گفته است: به منظور داشتن وقت بيشتر برای مذاکره، گامهای لازم را بر میداريم تا تمهيدات «برنامه اقدام مشترک» تا ۱۳ ژوئيه (۲۲ تيرماه) بر سر جای خود باقی بمانند.
اين در حالی است که محمدجواد ظريف، وزير خارجه ايران، نيز پيشتر گفته بود، به رغم اين که مذاکرات هستهای ايران پيشرفتهايی داشته، بعيد است که مذاکرات در جمعه به نتيجه برسد.
«مسائل مهم سياسی باقيمانده»
در همين حال، فدريکا موگرينی، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا به کريستين امانپور خبرنگار ارشد «سیانان» گفته است: «دو موضوع کاملا سياسی» باقی مانده است که میبايست حلوفصل شوند.
در همين حال گزارشها حاکی است که خانم موگرينی سفر خود به «سربرنيتسا» و شرکت در مراسم سالگرد کشتار در این شهر را لغو کرده است تا در ادامه مذاکرات در وين حضور داشته باشد.
از سوی ديگر بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ايران به «ايسنا» گفته است: «فکر نمیکنم موضوعات زيادی در مذاکرات باقی مانده باشد و در موضوع هستهای، بسياری از مسائل با طرفهای مقابل حل شد».
به گزارش رويترز، دستيابی به توافق نهايی و جامع بر سر برنامه هستهای ايران پيروزی بزرگی برای باراک اوباما و همچنين حسن روحانی محسوب خواهد شد.
اين خبرگزاری اضافه کرده است، با توجه به خطر روز افزون اسلامگرايان در خاورميانه، توافق بر سر برنامه هستهای ايران میتواند به تغيير آرايش مواضع سياسی کشورها در منطقه منجر شود.