مجله اقتصادی؛ طرح تحول ساختاری بانک ها

  • جواد کوروشی

در مجله اقتصادی هفتگی راديو فردا نهم خرداد ماه ۱۳۷۸ پس از نگاهی به رويدادهای بورس تهران در هفته گذشته نگاهی انداخته شد به خبرهای مهم اقتصادی هفته از جمله:


طرح ادغام بانکها


خبر طرح ادغام بانکها در دو بانک قرض الحسنه ای و سرمايه گذاری که در آغاز هفته مانند بمبی درتهران منفجر شد و همه کارشناسان و تحليلگران اقتصادی را مات و مبهوت کرد که سرنوشت نظام بانکداری با در نظر گرفتن رويدادهای ماه های گذشته و جدل ها بر سر چگونگی تعيين نرخ بهره و غيره چه خواهد شد.


براساس پيش نويس طرح «تحول ساختاری بانکها» که در وزارت اقتصاد تهيه شده است، عملا بانک های تجاری که رکن عمده و اساس بازار پولی به شمار مي آيند از اين بازار حذف مي شوند. به جای آنها قرار است بانک های قرض الحسنه و سرمايه گذاری تاسيس شوند که به فعاليت های خيريه و فعاليت های در ارتباط با بازار سرمايه بپردازند.


در اين طرح، تصريح شده است که بانکهای ملی، کشاورزی، تجارت، صادرات، ملت، سپه، رفاه کارگران و پست بانک از اين پس (بعد از تصويب نهايی پيش نويس) تحت عنوان بانک قرض الحسنه فعاليت خواهند کرد و بانک های صنعت و معدن، توسعه صادرات و مسکن نيز بانک سرمايه گذاری محسوب خواهند شد.


دکتر علی رشيدی، کارشناس اقتصادی در تهران، به راديو فردا مي گويد طرحی که پيش نويس آن ارائه شده بيشتر ناشی از تخيلات است تانتيجه کارشناسانه عالمان علم اقتصاد و بانکداری. زيرا خلاصه کردن وظايف بانکها به سه گروه وام دادن، سرمايه گزاری و بقيه وظايف حکايت از نا آگاهی تهيه کنندگان اين پيش نويس ازپيچيدگی دهها وظايفی است که بانک ها به عهده دارند، دارد.


دکتر فريدون خاوند بر اين نظر است که اين طرحی که پيش نويسش مورد بحث است عقب گردی است به سالهای اول پس از انقلاب و تلاشی است برای به اصلاح اسلامی کردن بانکها. در حالی که دولت حتی تجربه ديگر کشورهای اسلامی را هم در زمينه «بانکداری اسلامی» ناديده ميگيرد.


افتتاح بانک خارجی در تهران


خبر مهم ديگر اقتصادی هفته افتتاح شعبه يک «بانک خارجی» در تهران بود.


روز چهارشنبه در تهران آن چنان که مقام های ايرانی مي گويند نخستين شعبه يک بانک خارجی گشايش يافت.


اما اين بانکی که خارجی ناميده مي شود بانک تجارتی ايران و اروپا نام دارد که گويا در آلمان به ثبت رسيده است و در سال ۲۰۰۵ اولين شعبه خود را در جزيره کيش باز کرده است.


سهامداران عمده اين بانک عبارتند از بانک صنعت و معدن با ۵۰ در صد، بانک ملت و تجارت به ترتيب با ۲۷ و ۱۸ در صد. به نوشته رسانه های خارجی ۵ در صد ديگر سهام اين بانک نيز به بانک رفاه و ديگر بانکهای ايرانی تعلق دارد. بدين ترتيب صد درصد سهام اين بانک متعلق به بانکهای ايرانی است.


قرار بود روز سه شنبه مهدی رضوی رئيس پيشين بانک صنعت و معدن جزئيات بيشتری در باره فعاليت اين بانک در اختيار رسانه ها گذارد اما وی دوشنبه شب به طور ناگهانی از مقام خود بر کنار شد. رسانه ها در تهران نوشتند که حتی رئيس کل بانک مرکزی از اين برکناری بی اطلاع مانده بود.


مالیات و خرید و فروش مسکن


درآمدهای ناشی از خريد و فروش مسکن مشمول ماليات مي شود.


به نوشته روزنامه های تهران شورايعالی مسکن دوشنبه شب با حضور رييس جمهوری برای مبارزه با سوداگری در بازار مسکن و روياروئی با گرانی مسکن اجرای سه پروژه مالياتی را برای معاملات مسکن تصويب کرد.


به گزارش دنيای اقتصاد بر اسا س برنامه دولت از اين پس معاملات مکرر واحدهای مسکونی و مابه التفاوت قيمت خريدوفروش مسکن مشمول ماليات مي شود.


از سوی ديگر بنگاه های معاملات املاک موظف مي شوند قيمت واقعی واحد مورد معامله را در اوراق مالکيت ثبت کنند. مصوبات شورای مسکن که به عنوان مصوبه هيات دولت تلقی مي شود، قرار است ازآذر ماه به اجرا گذاشته شود.


هيئت وزيران ۴ مصوبه جديد برای خصوصي سازی مخابرات صادر کرد.


خبر گزاری فارس نوشت که هيئت وزيران در جلسه ۲۲ ارديبهشت ۸۷ خود با استناد به قانون اساسی جمهوری اسلامی ايران و بر اساس پيشنهاد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تصميماتی را درباره خصوصي سازی شرکت مخابرات ايران گرفته است. قرار است روز ۲۲ خرداد ماه اولين بخش از سهام شرکت مخابرات عرضه شود.


افزایش قمیت مواد غذایی


بهای خوار و بار و محصولات کشاورزی در جهان در حال افزايش است.


بهای برنج در جهان همچنان در حال افزايش است. به گزارش خبرگزاری آلمان در ايران بهای برنج از نوروز تا کنون سه برابر شده است.


خبرگزاری آلمان با اشاره به نقش برنج در سبد خوراک ايرانيان مي نويسد، ايرانی ها بيشتر نگران برنج هستند تا دعوای ريس جمهوراحمدی نژاد با غرب بر سر برنامه هسته ای ايران.


در ان ميان بسياری از کشورها، از جمله هند تايلند مصر و بنگلادش برای تامين نياز مصرفی داخلی خود صدور برنج را متوقف کردند.


دولت برزيل برای کنترل قيمت برنج دراين کشور ورود هرگونه برنج خارجی را متوقف کرد. تنها بهای برنج نيست که در جهان در حال افزايش است بلکه بهای ديگر مواد غذائی نيز بسرعت در حال بالارفتن است.


در ويتنام در طول يکسال گذشته بهای مواد خوراکی ۷۰ در صد رشد داشته است و در مکزيک همزمان دوبرابر شده است.


کارشناسان پيش بينی مي کنند که بهای مواد خوراکی در ده سال آينده بالا خواهد رفت و بالا خواهد ماند.


روزنامه فاينانشنال تايمز هفته پيش به نقل از گزارشی مشترک از سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی او ا سی دی که مقر آن در پاريس است و سازمان خواروبار جهانی فائو نوشت، بدليل افزايش تقاضا برای غلات به منظور توليد مواد سوختی و همچنين بدليل افزايش تقاضا برای مواد خوراکی قيمت مواد غذائی درماه ها و سالهای آينده گران خواهد شد. اين گزارش که قرار است اين هفته منتشر شود، پيش بينی مي کند که تا سال ۲۰۱۷ ميلادی بايد آماده افزايش بهای خوار و بار بود. در اين ميان سازمان ملل آماده روياروئی با بحران مواد غذائی در سطح جهان ميشود.


مجله اقتصدی هفتگی راديو فردا هر هفته روزهای پنجشنبه ساعت ۱۹ و پنج دقيقه پخش مي شود. نظرها و پيشنهادات خود را با ما درميان گذاريد با اين شماره ها: . شماره پيام گير راديوفردا : ۰۰۴۲۰۲۲۱۱۲۴۱۱۳ و شماره اس ام اس گير ما: ۰۰۴۲۰۷۳۳۵۹۵۵۵۵