« ۲۵ در صد دانشجويان ايرانی مصرف الکل را بدون اشکال می دانند»

آزمون سراسری در دانشگاه تهران عکس از مهر.

رييس انجمن جامعه شناسی ايران اعلام کرد که براساس يافته های يک پژوهش ۲۵ در صد دانشجويان ايرانی مصرف الکل را بدون اشکال می دانند.


دکتر سعيد معيد فر در همايش آسيب شناسی ملی مسائل جوانان در شيراز با اشاره که ۲۰ درصد دانشجويان مورد پژوهش الکل مصرف می کنند، گفته است«۲۰ درصد اين افراد کسانی بودند که در نظر سنجی اظهار کردند که الکل مصرف می کنند و پنج درصد بقيه اعلام داشتند که در وسوسه مصرف الکل هستند».


در بخشی از سخنرانی رييس انجمن جامعه شناسی ايران که از سوی خبرگزاری مهر منتشر شد، تاکيد شده«مصرف الکل نسبت به ساير مواد مخدر در جامع شايع تر بوده و بر خلاف مواد مخدر که ۹۵ درصد جوانان مصرف آن را قبيح می دانستند،متاسفانه از قبح کمتری برخوردار بوده و مصرف آن ميان برخی دانشجويان توام با شانيت تلقی شده است».


وی نسبت به بالا بودن آمار مصرف الکل در ميان دانشجويان ابراز نگرانی کرده و اين آمار را از جمله رفتارهای آسيب زا بر شمرده است.


به گفته آقای معيد فر به نظر «۷۵ درصد جامعه آماری مورد مطالعه، مصرف الکل عملی قبيح بوده است».


وی مهم ترين عامل اين قبح را ناشی از «دينداری اين جوانان،چه به صورت سنتی و چه مدرن» دانسته و گفته که اين عامل«سبب کنترل آسيب ها و ناهنجاری ها می شود».


رييس انجمن جامعه شناسی ايران در عين حال تاکيد کرده اين پژوهش که روی ۱۵۰۰ دانشجو در سنين ۱۸ تا ۲۴ ساله در رشته های مختلف تحصيلی انجام گرفته «بيانگر اين واقعيت است که خوشبختانه دانشگاه ها از ابعاد مختلف آسيب های اجتماعی نسبت به ساير محيط های اجتماعی سالم تر است».


به گزارش خبرگزاری فرانسه، در حال حاضر سه میلیون دانشجو در دانشگاه های ایران در حال تحصیل هستند.


افزايش مصرف مشروبات الکلی


با وجود اعمال ممنوعيت در مصرف مشروبات الکلی که از ابتدای سال های پس از انقلاب در ايران اعمال می شود اما در چند سال اخير گزارش هايی از افزايش گرايش به مصرف مشروبات الکلی در کشور انتشار يافته است.


سايت رسمی نيروی انتظامی در فروردين سال گذشته (سال ۸۶) به نقل از سرهنگ بيات مدير کل مطالعات معاونت اجتماعی ناين نيرو در خصوص افزايش مصرف مشروبات الکی در ميان جوانان گزارش داد«طی سال‌های اخير به نظر می‌رسد داروخانه‌های شهر تهران با تقاضای بيشماری از سوی افراد جوان برای خريد الکل سفيد مواجه شده‌اند».


سرهنگ بيات تاکيد کرده بود«نتيجة يک بررسی محدود و مصاحبه با برخی داروخانه‌داران سطح تهران نشان می‌دهد که اخيراً توليد الکل سفيد در کشور به دليل تقاضای بيشمار افراد، افزايش يافته و در مقياس وسيع نيز توزيع می‌گردد».


  • «۲۰ درصد اين دانشجویان در این نظر سنجی گفتند که الکل مصرف می کنند و پنج درصد بقيه اعلام داشتند که در وسوسه مصرف الکل هستند».
دکتر سعيد معيد فر

وی چنين افزايش تقاضای مشروب الکلی«غيرطبيعی و فراتر از نيازهای دارويی و بهداشتی بوده و نگران‌کننده» عنوان کرده بود.


اين مقام نيروی انتظامی همچنين با اشاره به «بالابودن قيمت مشروبات الکلی خارجی و همچنين مشکل دستيابی به آن»،از افزايش ساخت و توزيع مشروبات دست ساز خبر داده و اعلام کرد که نيروی انتظامی تنها در سال ۸۴ بيش از ۵۰۰ کارگاه توليد مشروبات الکلی دست ساز و حدود ۲.۵ ميليون ليتر مشروبات الکلی و يک و نيم ميليون بطری مشروبات الکلی به صورت قوطی را توقيف کرده است.


سايت الف که تحت نظر احمد توکلی، نماينده محافظه کار مجلس شورای اسلامی و رييس مرکز پژوهش های مجلس در اواسط اسفند ۸۶ خبر داد که براساس تحقيقات انجام شده«در طول ايام هفته و به ويژه روزهای منتهی به پايان هفته، فروش الکل سفيد به يکی از مهم‌ترين منابع درآمدی داروخانه‌ها تبديل شده است».


همزمان پايگاه اطلاع رسانی پليس اعلام کرد«نتيجه يک بررسی محدود و مصاحبه با برخی داروخانه‌داران سطح تهران توسط کارشناسان نيروی انتظامی نشان می‌دهد که اخيراً توليد الکل سفيد در کشور به دليل تقاضای بيشمار افراد، افزايش يافته و در مقياس وسيع نيز توزيع می‌گردد».


بنابر نتايج همين تحقيق«بطور متوسط ماهانه هر داروخانه بيش از ۳۶۰ بطری حاوی الکل سفيد در اختيار متقاضيان که اکثرشان در رده سنی زير ۲۵ سال هستند،قرار می ‌دهد».


در تحقيقی ديگر بر روی ۸ هزار جوان ۱۵ تا ۳۵ ساله در مناطق ۲۲ گانه شهر تهران که سايت غير رسمی اما وابسته به رئيس مرکز پژوهش های مجلس آن را منعکس کرده«متوسط سن مصرف الکل به ۲۰ سالگی رسيده است».اين تحقيق تاکيد کرده که تنها«۲۶.۵ درصد از جوانانی که به مصرف الکل روی آورده‌اند،سابقه مصرف اين گونه مشروبات در خانواده خود را داشته‌اند».


کاهش سن مصرف مشروب به ۱۵ سال


با آن که طی سه دهه گذشته مقامات رسمی جمهوری اسلامی تلاش داشته اند تا ميزان و آمارهای مصرف مشروبات الکلی در کشور را پنهان کنند اما فرمانده نيروی انتظامی طی يک سال اخير آمارهای گسترده تری از مصرف مشروبات الکلی در ايران در اختيار رسانه ها قرار داده است.


خبرگزاری دولتی ايرنا در ۷ ارديبهشت ۸۶ به نقل از اسماعيل احمدی مقدم گزارش داد«بيش از ۴۰ ميليون ليتر مشروبات الکلی در سال گذشته(سال ۸۵)کشف شده است».


وی تاکيد کرده بود«اين آمار تنها ۲۵ تا ۳۰ درصد مقدار مشروبی است که در کشور توزيع می ‌شود».


در ۱۸ شهريور ۸۶ خبرگزاری فارس به نقل از فرمانده نيروی انتظامی تلويحا به شکست سياست برخورد با توزيع کنندگان و مصرف کنندگان مشروبات الکلی در کشور اشاره کرد.


آقای احمدی مقدم به اين خبرگزاری گفته بود«فشار ما، در بحث جلوگيری از ورود مشروبات الکلی به کشور باعث افزايش قيمت اين نوع کالا شده است وبنابر اين، اين فشار باعث ايجاد سود برای افرادی که آنها را قاچاق می‌کنند،شده است».


غير از افزايش مصرف مشروبات الکلی در ايران،طی چند سال اخير متوسط سن مصرف کنندگان مشروبات الکلی کاهش شديدی داشته که حاکی از گرايش دانش آموزان به مصرف مشروبات الکلی است.


در آبان سال گذشته،دکتر فرهاد طارميان،از اعضای«اتاق فکر مبارزه با مشروبات الکلی» طی سخنانی که از سوی خبرگزاری ها انتشار يافت،اعلام کرد«مصرف الکل درسن زير ۳۰ سال و جمعيت دانشجويی و دانش‌آموزی کشور افزايش يافته است».


احمد روزبهانی، فرمانده مبارزه با مفاسد اجتماعی نيروی انتظامی، نيز در اواخر آبان ۸۶ به طور رسمی از کاهش سن مصرف مشروبات الکلی به ۱۵ سال خبر داد.


مقامات جمهوری اسلامی افزايش گرايش به مشروبات الکلی به ويژه در ميان جوانان را به دشمنان خارجی نسبت داده و ادعا می کنند که اين افزايش ناشی از«تهاجم فرهنگی» است.


اما ستاد مبارزه با مواد مخد که تحت نظر اسماعيل احمدی مقدم فرمانده نيروی انتظامی اداره می شود اخيرا با انتشار گزارشی تاکيد کرد«کمبود شادی عامل گرايش به موادمخدر و مشروبات الکلی است».


سايت رسمی ستاد مبارزه با مواد مخدر نتايج يک تحقيق را از قول زهر لطيفی محقق روانشناسی منتشر کرد که براساس آن« ۱۵ ‬درصد افراد بين ‪ ۱۵ ‬تا‪ ۷۴ ‬سال در ايران را دارای علائم بارز افسردگی» هستند و«با توجه به تحقيقات انجام شده در مورد ميزان شيوع افسردگی در بين جوانان و نوجوانان آمارها نشان می‌دهد که استفاده از مواد مخدر،مشروبات الکلی،و قرص‌های محرک به دليل کم بودن ميزان شادمانی و تمايل جوانان به استفاده از شادکننده های موقت و مصنوعی است».