«توافق روسيه و ليبی برای همکاری هسته ای»

وزير امور خارجه ليبی می گويد در جريان ديدار معمر قذافی، رهبر ليبی، و مقامات روسيه، دو کشور توافقنامه ای در خصوص همکاری در زمينه انرژی هسته ای امضا کرده اند.


عبدالرحمان شلغم، وزير امور خارجه ليبی، در اين زمينه گفت:«توافقنامه همکاری در زمينه استفاده از تکنولوژی صلح آميز هسته ای، به خصوص در زمينه طراحی، ساخت راکتور و تامين سوخت، امضا شد».


به گفته وزير امور خارجه ليبی اين توافقنامه همچنين شامل استفاده از تکنولوژی هسته ای در زمينه پزشکی و پسمانده های هسته ای خواهد بود.


مقامات روسی تا کنون امضا چنين توافقنامه ای را تاييد نکرده اند. ديمتری پسکوف، سخنگوی دولت روسيه در اين زمينه گفت: چنين توافقنامه در جريان ديدار معمر قذافی و ولاديمير پوتين، نخست وزير روسيه، امضا نشده است.


اما يکی از اعضا هيئت نمايندگی ليبی به خبرگزاری فرانسه گفته است: اين توافق نامه توسط رييس شرکت «روس اتم» و رييس «مديريت انرژی هسته ای ليبی» امضا شده است.


در همين حال، خبرگزاری رويترز، نيز می گويد : روسيه و ليبی در زمينه همکاری مسکو برای ايجاد يک راکتور تحقيقاتی هسته ای برای اين کشور افريقايی مذاکره کرده اند.


به این خبرگزاری می افزايد: روسيه سالانه ميليارد ها دلار از طريق انتقال دانش و تکنولوژی هسته ای به ديگر کشورها در آمد دارد و به همين دليل کشورهای غربی مسکو را مورد انتقاد قرار می دهند.


این کشور ها می گویند: امکان دارد اين تکنولوژی در نهايت در اختیار گروه های تروريستی قرار گيرد.


مقامات حاضر در اين مذاکرات به خبرگزاری رویترز گفته اند: معمر قذافی، و ولاديمير پوتين روز شنبه درباره سند همکاری در زمينه انرژی هسته ای مذاکره کرده اند.


ولاديمير پوتين ماه گذشته از آمادگی مسکو برای همکاری با ونزوئلا برای توليد انرژی هسته ای خبر داده بود. ونزوئلا از زمان روی کار آمدن هوگو چاوز، رييس جمهوری اين کشور، موضع تندی در برابر آمريکا اتخاذ کرده است.


در همين حال، روسيه در آستانه تکميل نيروگاه هسته ای ايران در بوشهر است. آمريکا و کشورهای غربی ايران را متهم می کنند که تحت پوشش برنامه توليد انرژی، در صدد دستيابی به سلاح اتمی است.


ايران اين اتهامات را رد می کند و می گويد به تعهدات بين المللی خود در اين زمينه پايبند است.


همکاری در زمينه انرژی


معمر قذافی که پس از ۲۳ سال به روسيه سفر کرده است درديدار با ديمتری مدودف، رييس جمهوری روسيه، گفته بود:«متاسفانه در گذشته روابط ما بيشتر تحت تاثیر روابط ديپلماتيک و نظامی بود و ما در بخش ها غيرنظامی همکاری نداشتيم».


معمر قذافی بر ضرورت همکاری در زمينه نفت و گاز با روسيه تاکيد کرد و گفت:به دليل اشتراک نظر در زمينه سياست های مربوط به انرژی ما می توانيم با يکديگر همکاری نزدیک داشته باشیم.


به گزارش رويترز، کارشناسان می گويند سفر معمرقذافی به روسيه برای برقراری نوعی تعادل در روابط خارجی اين کشور پس از نزديک شدن به غرب است.


کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا، پس از ۵۵ سال، در ماه سپتامبر به ليبی سفر کرد.


در همين حال، يک روز نامه روسيه روز جمعه گزارش داد که در جريان سفر معمر قذافی به مسکو، وی پيشنهاد تاسيس يک پايگاه دريايی روسيه در بندر بنغازی را به روس ها ارائه خواهد کرد.


لیبی بيشترین منبع ذخيره نفت در افرايقا را در اختیار دارد و شرکت های روسيه همچون : گازپروم، «روس نفت» و لوک اويل تمايل دارند در بخش نفت و گاز ليبی مشارکت کنند.