«منعی برای محاکمه سيف الاسلام قذافی در ليبی وجود ندارد»

لويس اوکامپو ، دادستان ديوان کيفری بين المللی،گفته است که مانعی برای محاکمه سيف الاسلام قذافی در ليبی وجود ندارد.

چند ماه پيش ديوان بين المللی کيفری در لاهه حکم بازداشت سيف الاسلام فرزند معمر قذافی رهبر پيشين ليبی را به اتهام جنايت عليه بشريت صادر کرد. اين حکم به دليل دست داشتن سيف الاسلام در سرکوب نظامی اعتراض ها در دوره انقلاب اين کشور صادر شده است.

سيف الاسلام شنبه گذشته در حين فرار از ليبی به نيجر، توسط انقلابيون مسلح دستگير شد. از آن هنگام گمانه زنی ها بر سر محل محاکمه او آغاز شد. ليبيايی ها بر اجرای محاکمه در خاک ليبی و توسط دادگاه داخلی اصرار دارند.

لويس اوکامپو که برای رايزنی در خصوص محاکمه سيف الاسلام با مقام های ليبی به اين کشور سفر کرده است، سه شنبه در فرودگاه طرابلس به خبرنگاران گفت تا زمانی که دادگاهی پايبند به معيارهای دادگاه بين الملل وجود داشته باشد، محاکمه سيف الاسلام در ليبی مانعی ندارد.

او ادامه داد: «سيف الاسلام دستگير شد و من برای تضمين همکاری به اينجا آمده ام. حدود شش ماه پیش حکم بازداشت را صادر کرديم چون آن هنگام مردم لیبی امکان تعقیب راه های قانونی را نداشتند اما اکنون که ليبيايی ها برای اجرای عدالت مصمم هستند، ما به آن ها کمک می کنيم.»

مسئولان ليبيايی وعده داده اند که دادگاهی عادلانه برای سيف الاسلام برگزار کنند. اما قانون ليبی همچنان حاوی حکم اعدام است و محاکمه او برپايه قوانين اين کشور با توجه به اتهام های مطرح شده، ممکن است سيف الاسلام را به پای چوبه دار ببرد.

لويس اوکامپو گفت: «قانون می گويد اولويت با نظام ملی است. اگر بخواهند خود محاکمه کنند ما با آن ها در خصوص چگونگی آن گفت و گو خواهيم کرد. قضات ما نيز بايد در دادگاه حضور داشته باشند.»

«محمد العلاقی» وزير دادگستری در شورای ملی انتقالی ليبی هم بر محاکمه سيف الاسلام در دادگاهی ليبيايی تاکيد کرد. او در فرودگاه طرابلس به خبرنگاران گفت: «حتما شنيديد که آقای اوکامپو مخالفتی با محاکمه سيف الاسلام در ليبی ندارد. او قانون را خوب می شناسد و می داند که دستگاه قضايی در ليبی دستگاه قضايی اصلی است و دادگاه بين المللی مکمل آن است. من گفته بودم که هيچ مشکلی ميان ما و دادگاه بين المللی جنايت جنگی وجود نخواهد داشت. ما می توانيم عدالت را برقرار کنیم و حق ما در حاکميت ملی است. آقای اوکامپو هم آن را قبول دارد.»

شماری از هوداران معمر قذافی با سيف الاسلام برای خونخواهی پدرش بيعت کرده بودند. سخنگوی شورای ملی انتقالی دستگيری سيف الاسلام را آخرين فصل از تراژدی ليبی توصيف کرد.

«حاکمان جديد بدتر از قذافی»

رسانه های عربی و شبکه های اجتماعی ويدئويی از سيف الاسلام منتشر کردند که او را لحظاتی پس از دستگيری در جمع انقلابيون نشان می دهد.

برپايه اين ويدئو انقلابيون خيلی خونسرد و در کمال احترام با فرزند رهبر سابق ليبی رفتار می کنند و يکی از آن ها از او می پرسد که آيا دارو يا نوشيدنی احتياج دارد، او هم پاسخ می دهد: «نه خير ممنونم، چيزی نمی خواهم.»

در ادامه فيلم، سيف الاسلام با دستگير کنندگان خود نشان داده می شود که در اتاقی به گفت و گو نشسته اند. او خطاب به آن ها می گويد از حاکمان جديد ليبی انتقاد می کند و می گويد: «پس از مدتی اين حکام را تجربه خواهيد کرد و حقيقت آنها را در خواهيد يافت.»

او سپس با نام بردن از عبدالحکيم الخويلدی بلحاج از اسلامگرايان جهادی که پيشتر در گوانتانامو زندانی بود و پس از فرماندهی عمليات آزاد سازی شهر طرابلس رياست شورای نظامی پايتخت را به عهده گرفت، با تمسخر افزود: «اين حاکمان فرشته هستند، اينها همچون شهد شيرين هستند، به خدا قسم من در گذشته کمک زيادی به آنها کردم اما يک ذره خير از آنها نديدم.»

يکی از انقلابيون به سيف الاسلام می گويد: «به نام ملت ليبی به تو اطمينان می دهيم که عادلانه محاکمه شوی و ستمی به تو روا نخواهد شد، اگر گناهکار باشی مجازات در انتظار تو است، اما اگر بيگناه تشخيص داده شوی بی هيچ گزندی ميان برادران خوش قلب ليبيايی ات زندگی خواهی کرد. می توانی هر کس را که به خواهی به عنوان وکيل مدافع خود انتخاب کنی.»

سيف الاسلام در پاسخ می گويد:« من نمی دانم چه سرنوشی در انتظار خواهد بود، آيا به زندان خواهم افتاد يا مرا خواهند کشت، اما به خدا سوگند اگر دنباله رو افکار آنها (حاکمان جديد ليبی) بشويد، بلايی به سرتان بياورند که در دوره چهل ساله قذافی به چشم خود نديديد.»