به دنبال انتقاد تند ناصر مکارم شیرازی از سخنان حسن روحانی درباره حجاب و فضای مجازی، دفتر رئیس جمهوری ایران در اطلاعیهای رسمی اعلام کرد که سخنان وی «تحریف و تقطیع» شده است.
آقای روحانی به تازگی در جمع مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره حجاب گفته بود: «متأسفانه در مسئله حجاب، اول از زن شروع میکنیم، در حالی که قرآن ابتدا مرد را از نگاه هرز دور میکند، اما ما میرویم و به خاطر حجاب دختران و زنان را دستگیر میکنیم.»
رئیس جمهور در همین جلسه به صراحت سیاست مسدودسازی شبکههای اجتماعی و وبسایتها در جمهوری اسلامی را نیز زیر سوال برده و افزوده بود که «باید قبول کنیم که اشتباه کردیم. فکر کردیم اگر بگوییم استفاده از فلان امکان ممنوع بوده و فیلتر است همه به آن گوش میکنند. دیدیم که پس از فیلتر هر امکانی، فیلترشکن آن ایجاد شد».
ناصر مکارم شیرازی، از مراجع تقلید شیعه در قم، نیز در واکنش به این اظهارات گفت: «جناب رئیس جمهور دو جمله درباره مسئله حجاب و فضای مجازی گفتند که متأسفانه هر دو زننده بوده است.»
وی به روحانی یادآوری کرد: «اگر به قول غربیها در منطقه اولین قدرت هستیم، آن هم بر اثر اسلام است؛ این را باید حفظ کرد، شما رئیس جمهوری اسلامی هستید؛ نه رئیس جمهور کشور دموکراتیک سکولار.»
جعفر سبحانی، دیگر مرجع تقلید شیعه مقیم قم نیز به صورت تلویحی حسن روحاین را فاقد صلاحیت اظهارنظر درباره حجاب خواند و گفت: «آقایانی که در رأس کار هستند، یک مقدار از مسائل را برای حوزه بگذارند؛ شما که عقل کل نیستید؛ اقتصاد، سیاست و... برای شما؛ ولی احکام شرعی را برای حوزه بگذارید.»
به گفته وی، «حجاب تنها با نصیحت درست نمیشود»، «۵۰ درصد با نصیحت است؛ اما ۵۰ درصد دیگر اجرا میخواهد، امر به معروف میخواهد، نهی از منکر میخواهد.»
دفتر رئیس جمهوری نیز در واکنش به این انتقادها، بدون اشاره به نام مکارم، اعلام کرد: «ضمن احترام به آراء و نظراتی که برآمده از تعهد نسبت به حفظ و حراست از ارزشهای دینی و احکام شرعی است، انتظار میرود هرگونه روایت یا قضاوت در مورد این سخنان با مراجعه به متن سخنرانی صورت پذیرد.»
در این اطلاعیه آمده که افراد نباید «تحت تاثیر روایتهای غیرمستقیم یا تحریف و تقطیع شدهای که گاه با انگیزهای سیاسی و تخریبی از سوی برخی جریانها صورت میگیرد، واقع» شوند.
دفتر روحانی اضافه کرد که رئیس جمهوری در سخنان خود «ضرورت شرعی حجاب» را «مورد انکار» قرار نداده و درباره فضای مجازی نیز تاکید وی بر ضرورت «فرهنگسازی و [افزایش] سواد رسانهای نوجوانان و جوانان» بوده و بر اساس «تجربه»، درباره ناموفق بودن فیلترینگ در سالهای اخیر سخن گفته است.
در این اطلاعیه همچنین هشدار داده شده با توجه به «توطئههای چند لایه دشمنان برای ایجاد شکاف و اختلاف میان مسئولان و مردم و ایجاد بیاعتمادی عمومی به ویژه در سالگرد چهلمین سال پیروزی انقلاب، شخصیتهای سیاسی و رسانهها و نخبگان مورد اعتماد جامعه باید همبستگی» خود را حفظ کنند.
خبرگزاری ایرنا وابسته به دولت جمهوری اسلامی نیز در گزارشی، با بیان این که سخنان روحانی «تحریف و تقطیع» شده، با اشاره به آن چه «اهداف پیدا و پنهان این تحریف» نامیده، به گزارشهای چند رسانه منتقد دولت علیه این اظهارات روحانی اشاره و آنها را «عقدهگشایی» توصیف کرد.
بر اساس این گزارش، برخی «تلاش کردند تا اذهان عمومی جامعه و شخصیتهای سیاسی و مذهبی را به سمت و سوی غیرواقعی و نادرست هدایت کنند.»
این خبرگزاری اضافه کرده این «جریانسازیها» در شرایطی صورت گرفته که «در سخنان رئیس جمهوری دغدغههای مراکز، نهادها و علما نیز به روشنی دیده میشود و حتی هیچ تباین و تضادی با دغدغههای جامعه دینی ندارد که از آن به عنوان سخن زننده یاد شده است.»
ایرنا با دفاع از اظهارات آقای روحانی نوشت که «روشهای ایذایی، تنبیهی و انسدادی طی سالهای اخیر تجربهای جز شکست و ناکامی در پی نداشته» و وی «با درک ضرورتهای تاریخی به نکات حایز اهمیتی در زمینه فضای مجازی و دیدگاه برخی افراد و مراکز برای رفتن به راههای رفته شکست خورده و فاقد پشتوانه علمی اشاره» کرده است.
حسن روحانی از زمان به قدرت رسیدن در ایران همواره با رقبای خود بر سر فضای مجازی چالش داشته و تلاش دولت برای حضور زنان در ورزشگاهها و برخی پستهای سیاسی نیز با مخالفتهایی روبهرو بوده است.