قیمت دلار از مرز ۸۰ هزار تومان گذشت

از زمان روی کار آمدن دولت مسعود پزشکیان قیمت دلار در بازارهای ایران بیش از ۳۵ درصد افزایش داشته است

نرخ دلار در بازار آزاد با ثبت رکورد ۸۰ هزار و ۲۵۰ تومان به بالاترین میزان خود در تاریخ معاملات ارز ایران رسید. همچنین قیمت یورو نیز در بازار از ۸۳ هزار تومان گذشت.

قیمت سکهٔ طلای «طرح امام» در روز پنج‌شنبه ششم دی‌ماه تا ۵۶ میلیون تومان نیز افزایش پیدا کرد.

قیمت دلار در حالی در بازار آزاد ایران رکورد جدیدی بر جای گذاشته که در ابتدای کار دولت مسعود پزشکیان نرخ دلار در بازار آزاد در حدود ۵۹ هزار تومان بود، یعنی در پنج ماه گذشته قیمت دلار با ۲۱ هزار تومان،‌ بیش از ۳۵ درصد، افزایش روبرو شده است.

رسانه‌های داخلی ایران وقایعی چون تشدید تنش در منطقه و نزدیک شدن آغاز به کار دونالد ترامپ در کاخ سفید را از دلایل اصلی این افزایش قیمت ارز در ایران عنوان می‌کنند.

بیشتر در این باره: سقوط تاریخی ریال؛ همتی: با زور نمی‌توان کاری کرد

وزیر اقتصاد، سوم دی‌ماه در جلسهٔ کمیسیون اقتصادی مجلس در واکنش به ناتوانی دولت در حفظ ارزش ریال به‌رغم شعارهای انتخاباتی گفت: «با زور که نمی‌شود خیلی از کارها را انجام داد».

عبدالناصر همتی در این جلسه مدعی شد که «درصد قابل توجهی از ارز صادرات غیرنفتی برنمی‌گردد».

در همین زمینه دولت جمهوری اسلامی لایحهٔ یک‌فوریتی حذف چهار صفر از پول ملی و تبدیل واحد آن از ریال به تومان را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد.

دولت مسعود پزشکیان هدف از تهیه و ارسال این لایحه به مجلس را «کاهش مشکلات ناشی از تورم مزمن و کاهش قدرت خرید پول ملی» عنوان کرده که طی سال‌های اخیر موجب افزایش ارقام در مبادلات روزمره و «افت حیثیت ظاهری پول ملی» در مقایسه با دیگر ارزهای بین‌المللی شده است.

در همین حال صندوق بین‌المللی پول می‌گوید ذخایر ارزی قابل دسترس، یعنی مسدودنشدهٔ جمهوری اسلامی در سال جاری نسبت به سال گذشته ۲۶ درصد جهش یافته و سال آینده نیز با رشدی ۲۹ درصدی به نزدیک ۳۴ میلیارد دلار اوج خواهد گرفت.

آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، و شرکت مشاوره انرژی وُرتکسا نشان می‌دهد صادرات نفت ایران از ماه سپتامبر به‌صورت پیاپی افت کرده و ماه گذشته ایران روزانه تنها یک میلیون و ۳۳۰ هزار بشکه نفت تحویل چین داده که نیم میلیون بشکه کمتر از ماه سپتامبر است.

بیشتر در این باره: متهم ردیف اول افزایش نرخ دلار؛ سیاست نظام یا عملکرد اقتصادی؟