تحقیقات کارشناسان بین‌المللی در مورد مسمومیت جاسوس سابق روس در بریتانیا

سرگئی اسکریپال، فرد مسموم‌شده، در سال ۱۳۸۹ در میان جاسوسانی بود که آمریکا و روسیه معاوضه کردند

بازرسان سازمان منع جنگ‌افزارهای شیمیایی روز ۲۹ اسفند به بریتانیا می‌روند تا در مورد مسمومیت جاسوس سابق روس توسط آن‌چه گفته می‌شود یک عامل اعصاب است، تحقیق کنند.

این کارشناسان قرار است از سرگئی اسکریپال، و دخترش یولیا، نمونه‌برداری کنند. این دو در حال حاضر در بیمارستان بستری هستند و در شرایط وخیمی به‌سر می‌برند.

مقام‌های بریتانیایی می‌گویند عاملی که در «حمله» به آقای اسکریپال و دخترش از آن استفاده شده، عامل اعصاب موسوم به «نوویچک» است که یک سلاح شیمیایی طراحی‌شده در دوره اتحاد جماهیر شوروی بود.

وزارت خارجه بریتانیا گفته است بازرسان سازمان منع جنگ‌افزارهای شیمیایی (OPCW) نمونه‌های خود را برای انجام آزمایش‌های دقیق به «آزمایش‌گاه‌های بین‌المللی بسیار معتبر» می‌برند و انتظار می‌رود «دست‌کم طی دو هفته» نتیجه این تحقیقات را منتشر کنند.

بریتانیا و متحدان آن، از جمله آمریکا و فرانسه از لندن در برابر مسکو، در پرونده «حمله» به جاسوس سابق روس با «گاز اعصاب» حمایت کرده‌اند. کاخ سفید آمریکا می‌گوید با «با برآورد بریتانیا در مورد مسئولیت روسیه در این حمله، هم‌عقیده‌ است».

سرگئی اسکریپال، فرد مسموم‌شده، در سال ۱۳۸۹ در میان جاسوسانی بود که آمریکا و روسیه معاوضه کردند. بنا بر گزارش‌‌ها او سپس در بریتانیا خانه‌ای خرید و در این کشور ساکن شد. در میانه اسفند ماه، عابری، او و دخترش را در حالت نیمه‌هوشیار در یک مرکز خرید در سالزبری دیده بود و با پلیس تماس گرفته بود.

اتهام‌های واردشده از سوی بریتانیا به روسیه به تنش در روابط لندن و مسکو انجامیده‌است. بریتانیا اعلام کرد دستور به اخراج ۲۳ دیپلمات روس داده‌است، که خود واکنش مشابه روسیه را همراه داشت و مسکو نیز حکم به اخراج ۲۳ دیلپمات بریتانیایی داد.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، اتهام‌های واردشده به دولت خود در مورد حمله به اسکریپال و دخترش را رد کرده‌است. او در جریان شمارش آرای انتخابات روز یک‌شنبه روسیه، در جمع خبرنگاران گفت روسیه «هیچ [سلاحی] مانند این ندارد».

بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا از سوی دیگر، می‌گوید روسیه عامل اعصاب مورد استفاده در این واقعه را ذخیره‌ کرده‌است. پیش از این گفته‌ها، سفیر روسیه در لندن به شبکه خبری بی‌بی‌سی گفته بود کشورش «از سال ۱۹۹۲ به این سو به تولید هرگونه عامل اعصابی پایان داده‌است». وزیر خارجه بریتانیا این گفته‌ها و اظهارات مشابه روسیه را «حاشا کردن» واقعیت توصیف کرده و اظهار داشته که جامعه جهانی از کشورش حمایت می‌کند.

برپایه گزارش‌های اسوشیتدپرس، خبرگزاری فرانسه و رویترز|ت.ت|