برخی اعضای سازمان اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه، موسوم به اوپک پلاس، کاهش تولید داوطلبانه نفت را تا نیمه سال ۲۰۲۴ تمدید کردند.
طبق توافق جدید که روز یکشنبه ۱۳ اسفند اعلام شد، عربستان روزانه یک میلیون بشکه، روسیه ۴۷۱ هزار بشکه و کشورهای عراق، امارات، کویت، عمان، الجزایر و قزاقستان در مجموع ۶۹۶ هزار بشکه افت تولید خود را ادامه خواهند داد.
علت این اقدام، تلاش ۲۲ کشور عضو اوپک یا کشورهای همپیمان به رهبری روسیه برای بالا نگه داشتن قیمتهای جهانی نفت است.
قیمت نفت شاخص برنت در روز یکشنبه ۱۳ اسفند ۲ درصد افزایش یافت و به ۸۳ دلار و ۵۵ سنت رسید.
اوپک و کشورهای همپیمان تولید روزانه نفت خود را نسبت به سال ۲۰۲۲ حدود پنج میلیون بشکه کاهش دادهاند که سه میلیون بشکه آن بر اساس توافق اجباری همه اعضا و دو میلیون بشکه آن بر اساس توافق داوطلبانه برخی از اعضای این مجموعه بوده است.
بیشتر در این باره: روسیه و عربستان خواستار کاهش تولید نفت اوپک و همپیمانان شدندافزایش قیمت نفت در تقابل با خواستههای کشورهای مصرفکننده نفت، خصوصا آمریکا است. ایالات متحده آمریکا در سال جاری انتخابات ریاستجمهوری را در پیش دارد و بالا بودن قیمت سوخت تاثیر منفی در موفقیت دوباره جو بایدن رئیسجمهوری کنونی در انتخابات آتی خواهد داشت.
بالا بودن قیمت نفت همچنین شتاب رشد اقتصادی کشورهای اروپایی، چین، هند، ژاپن و کره جنوبی را کاهش میدهد.
روسیه و عربستان بسیار مشتاق کاهش بیشتر تولید نفت برای بالا بردن قیمتها هستند، اما بسیاری از اعضای اوپک و کشورهای همپیمان علاقهای به این موضوع ندارند و به همین خاطر، برخی اعضای این مجموعه بصورت داوطلبانه دست به کاهش بیشتر تولید نفت زدهاند.
آخرین گزارش اوپک نشان میدهد در ماه ژانویه امسال تولید روزانه نفت کل اعضای اوپک ۲۶ میلیون و ۳۴۲ هزار بشکه بوده که ۳۵۰ هزار بشکه کمتر از دسامبر ۲۰۲۳ و حدود ۱.۴ میلیون بشکه کمتر از متوسط تولید سال ۲۰۲۲ است.
به رغم این کاهش، قیمت نفت اوپک در ژانویه امسال حدود ۸۰ دلار بود که ۱.۶ دلار کمتر از ژانویه پارسال است.
رشد تولید نفت ایران از نوامبر پارسال نیز متوقف شده و حتی در ماه ژانویه ۵ هزار بشکه کاهش یافته است.
ایران، لیبی و ونزوئلا از توافق کاهش تولید نفت این مجموعه مستثنی هستند.