توافق اوپک و روسیه برای تعیین چهارچوب تمدید توافق کاهش تولید نفت

الکساندر نوواک، وزیر نفت روسیه، گفت: هدف، ایجاد توزان در بازارهای نفت است که هنوز محقق نشده است.

سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک، با روسیه درباره تعیین چهارچوب تمدید توافق کاهش تولید نفت تا پایان سال آینده میلادی به توافق رسیده‌اند، اگرچه هنوز مذاکرات بر سر جزئیات این توافق ادامه دارد.

قرار است کشورهای عضو اوپک همراه با روسیه و چند کشور دیگر هفته آینده در مقر اوپک در وین، پایتخت اتریش، درباره تمدید توافق کاهش تولید نفت تصمیم بگیرند.

خبرگزاری بلومبرگ روز جمعه سوم آذر، از قول چند منبع اوپک گزارش داد که روسیه برای تصمیم گیری درباره تمدید توافق تا پایان سال آینده میلادی تردید دارد، چرا که توافق کنونی تا ماه مارس سال آینده (فروردین ۹۷) معتبر است.

اعضای اوپک و چندین کشور دیگر به رهبری روسیه، نوامبر سال گذشته توافق کردند که تولید روزانه نفت خود را تا نیمه سال جاری به میزان ۱.۸ میلیون بشکه کاهش دهند. این توافق سپس تا مارس سال آینده تمدید شد و اکنون این گروه از کشورها در تلاشند که توافق را تا پایان سال آینده تمدید کنند.

قیمت نفت در نیمه اول سال ۲۰۱۴ میلادی بیش از ۱۰۵ دلار بود، اما از نیمه دوم آن سال شروع به کاهش کرد. با این حال، اوپک و دیگر کشورهای تولید کننده نفت همچنان بر حفظ سهم خود در بازارهای جهانی نفت مصمم بودند. اما سقوط قیمت نفت به زیر ۳۰ دلار در اوایل سال ۲۰۱۶ باعث شد که این کشورها زیر فشار تلاطم‌های اقتصادی، به کاهش تولید نفت تن دهند و وارد مذاکره شوند. هم اکنون قیمت نفت شاخص برنت حدود ۶۴ دلار است.

خبرگزاری بلومبرگ از قول منابع آگاه که به‌خاطر محرمانه بودن موضوع نخواسته اند نامی از آنها برده شود، گزارش داد که مسکو و ریاض به تفاهم رسیده‌اند که تمدید توافق کاهش تولید را در روز ۳۰ نوامبر اعلام کنند. در این میان، مسکو می‌خواهد که شرایط تمدید و میزان کاهش تولید نفت بسته به وضعیت بازار دوباره تعریف شود.

در همین زمینه الکساندر نوواک، وزیر نفت روسیه، روز جمعه به شبکه تلویزیونی «ار ب کا» روسیه گفت که «هدف، ایجاد توزان در بازارهای نفت است که هنوز محقق نشده است. بنابراین همه علاقمندند تا توافق کاهش تولید نفت تمدید شود و روسیه نیز از این موضع حمایت می‌کند. گزینه های مختلفی پیشنهاد شده است و ما در این راستا در اجلاس ۳۰ نوامبر وین مذاکره خواهیم کرد».

در این میان، خبرگزاری شانا نیز دوشنبه ۲۹ آبان ماه از قول بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران، گزارش داد که «بیشتر اوپکی‌ها موافق تمدید هستند».

اوج گیری تولید نفت شِیل آمریکا

آمارهای بین المللی حاکی است که تولید نفت شیل آمریکا تحت تاثیر توافق کاهش تولید نفت اوپک و چند کشور دیگر به سرعت افزایش یافته است و این افزایش ادامه خواهد یافت.

نفت شیل نوعی نفت غیرمتعارف است که از سنگها و ماسه های نفت زا تولید می‌شود.

خبرگزاری رویترز روز جمعه گزارش داد که کاهش تولید نفت اعضای اوپک و افزایش قیمت‌های جهانی نفت باعث شده است که تولید نفت آمریکا دوباره جان بگیرد و مانع از افزایش بیشتر این قیمت‌ها شود. تولید روزانه نفت آمریکا هم اکنون به ۹ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه رسیده که ۱۵ درصد بیشتر از میزان تولید نفت این کشور در نیمه سال گذشته میلادی است.

بر اساس پیش بینی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت این کشور در سال آینده به نزدیک ۱۰ میلیون بشکه در روز خواهد رسید که رکورد تاریخی تولید نفت آمریکا را خواهد شکست.

آژانس بین‌المللی انرژی ۲۲ آبان ماه پیش بینی کرده بود که تولید نفت و میعانات گازی آمریکا تا سال ۲۰۲۵ بیشترین رشد را در میان کشورهای تولید کننده نفت خواهد داشت و نسبت به سال ۲۰۱۰ حدود ۸ میلیون بشکه در روز افزایش می‌یابد و به نزدیک ۱۷ میلیون بشکه خواهد رسید. نفت شِیل سهمی ۷۷ درصدی در این میزان تولید خواهد داشت.

قیمت نفت شاخص آمریکا نیز اخیرا به‌خاطر نشت نفتی در خط لوله کانادا-آمریکا افزایش یافت. این حادثه، صادرات روزانه ۵۹۰ هزار بشکه نفت به ایالات متحده را مختل کرد که منجر به افزایش قیمت نفت شاخص آمریکا به بالاترین میزان طی بیش از دو سال گذشته شده است. هم اکنون قیمت نفت شاخص «وست تگزاس اینترمیدیت» به حدود ۵۹ دلار رسیده است که نسبت به روز پنجشنبه بیش از یک درصد افزایش نشان می دهند.