دولت پاکستان گذرنامه بیش از ۱۰ هزار شهروند پاکستانی را که به تازگی از ایران اخراج شدهاند، مسدود کرده تا نتوانند دوباره برای رفتن به اروپا تلاش کنند.
رسانههای اسلامآباد روز سهشنبه ۱۱ دی به نقل از منابع وزارت کشور پاکستان نوشتند دولت این کشور تصمیم گرفته است گذرنامه ۱۰ هزار و ۴۵۴ شهروند خود را که به دلیل عبور غیرقانونی از مرز و ورود به ایران به پاکستان برگردانده شده بودند، مسدود کند.
نیروهای مرزبانی جمهوری اسلامی ایران این شهروندان پاکستان را که طی یک سال اخیر وارد خاک ایران شده بودند، در شهر مرزی تفتان به مقامات پاکستان تحویل داده بودند.
ایران یکی از گذرگاههای اصلی در مسیر خروج دهها هزار پاکستانی، عمدتا از جوانان این کشور است که هر ماه در تقلای رساندن خود به اروپا راههای خطرناک و غیرمتعارف را در پیش میگیرند.
تابستان امسال در واژگونی یک قایق حامل مهاجران غیرقانونی در آبهای نزدیک به یونان، ۴۰ شهروند پاکستان کشته شدند. این ماجرا موتور محرکه گرفتن تصمیمات تازه دولت آقای شریف هم علیه قاچاقچیان انسان و هم علیه خود متقاضیان به مهاجرت غیرقانونی شد.
بیشتر در این باره: بیش از «۹۰۰ پناهجو» طی شش ماه گذشته در آبهای تونس جان باختهاندبه دلیل تشدید حملات مسلحانه در یک سال اخیر در مناطقی که تا پیش از این مسیرهای عادی برای خروج پاکستانیها محسوب میشد، راههایی که خطرات آن بیشتر است، به تازگی مورد استفاده بیشتر قاچاقچیان و علاقمندان به مهاجرت از راههای غیرقانونی قرار گرفته است.
بر اساس آمار، ایران در فاصله سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ دستکم ۶۲ هزار شهروند پاکستانی را به خاطر ورود غیرقانونی بازداشت کرد. اکثر آنها ساکنان بخش پنجاب بودند.
دولت اسلامآباد به تازگی تصمیم گرفته گذرنامه آن دسته از شهروندان خود را که غیر از تلاش برای مهاجرت غیرقانونی در هر کشور دیگری، بهویژه کشورهای اطراف به دلیل ارتکاب جرایم دیگر متهم یا بازداشت شدهاند، مسدود کند.
چند روز پیش گذرنامه حدود ۲ هزار و ۵۰۰ پاکستانی که به ارتکاب جرایم مواد مخدر یا سایر فعالیتهای مجرمانه در امارات متحده عربی متهم شده بودند، مسدود شد.
دو ماه قبل هم گذرنامه ۴ هزار پاکستانی که در عربستان سعودی به اتهاماتی مانند گدایی بازداشت شده بودند، از سوی دولت اسلامآباد مسدود شد.
مقامات پاکستان گدایی شهروندان خود در کشورهای مرفه منطقه را مایه سرافکندگی کشورشان تلقی کردهاند.
در نشستی به ریاست شهباز شریف و اعضای کابینه او در روز دوشنبه ۱۰ دی همچنین مقرر شد غیر از بلوکه شدن گذرنامه، برای شهروندان پاکستانی که در کشورهای دیگر مشغول تکدیگری باشند، جریمههای سنگین در نظر گرفته شود.
به گزارش رسانههای پاکستان، وزارت کشور در دولت آقای شریف درنظر دارد گذرنامه بیش از یک هزار و ۵۰۰ پاکستانی را نیز که در شش ماه گذشته از عراق رانده شدهاند، مسدود کند.
بلوکه شدن گذرنامه دستکم برای ۵ سال و یا بیشتر است.
آماری از شمار کوچکنندگان پاکستانی و افغانستانی که در تلاش برای رساندن خود به اروپا در نزدیکی مرزها با ایران، عمدتا در فاصله میان بلوچستان پاکستان با بلوچستان ایران جان خود را از دست دادهاند، ارائه نشده است.
شهباز شریف که اواخر اسفند پارسال برای دومین بار به نخستوزیری رسید، کماکان با موجی از چالشهای اقتصادی و سیاسی در این کشور روبهروست.
درگیریهای این هفته میان پاکستان با طالبان در ولایتهای خوست و پکتیا نیز به مرگ ۱۹ سرباز پاکستانی و کشته شدن ۳ شهروند افغانستانی منجر شد اما اسلامآباد و حکومت طالبان هر یک طرف مقابل را به حملات بیشتر تهدید کردند.
این ناامنی بر وضعیت انسانی مناطق مرزی اثر گذاشته و تمایل به مهاجرت غیرقانونی را در هر دو کشور افزایش داده است.