آتش‌بس هفت‌روزه پس از درگیری خونین میان شیعیان و سنی‌ها در پاکستان

مراسم خاکسپاری قربانیان سنی‌مذهب درگیری‌های قبیله‌ای در منطقه کُرَّم، استان خیبر پختونخوا، پاکستان

مقامات دولت پاکستان پس از چند روز درگیری خونین میان شیعیان و سنی‌ها در شمال غرب این کشور که دست‌کم ۸۲ کشته و بیش از ۱۵۰ زخمی بر جای گذاشت، شامگاه یکشنبه از برقراری آتش‌بس هفت‌روزه خبر دادند.

محمد علی سیف، سخنگوی دولت در استان خیبر پختونخوا گفت طرفین با آتش‌بس هفت‌روزه موافقت کردند که طی آن افرادی را نیز که به عنوان اسیر گرفته‌اند، مبادله خواهند کرد و همچنین جسد کشته‌ها را به طرف مقابل تحویل می‌دهند. آقای سیف احتمال تمدید آتش‌بس را نیز با توافق بزرگان دو جامعه شیعی و سنی مطرح کرد.

یک مقام محلی دیگر نیز به خبرگزاری فرانسه گفت تلاش برای یافتن و بازگرداندن ۲۰ تن از افرادی که ناپدید هستند، ادامه دارد.

پاکستان، کشوری با اکثریت سنی است اما در منطقه کُرَّم در استان خیبر پختونخوا در نزدیکی مرز با افغانستان، جمعیت شیعه بسیاری سکونت دارند. در طول دهه‌ها درگیری میان شیعیان و سنی‌های این منطقه سابقه داشته است.

پلیس برای کنترل خشونت‌های فرقه‌ای در کرم که حکومت نیمه‌خودمختار قبایل آن تحت مدیریت دولت مرکزی بود و شش سال پیش با استان خیبر پختونخوا ادغام شد، تلاش کرده است.

دور تازه خشونت بین شیعیان و سنی‌ها روز پنج‌شنبه گذشته، اول آذر، در منطقه کُرم در پاراچنار، هنگامی آغاز شد که دو کاروان از شیعیان که با حمایت پلیس در جاده در حرکت بودند، به کمین نیروهای مسلح افتاده و ۴۳ تن کشته در همان روز کشته شدند. هنوز گروهی مسئولیت آغاز حملات را برعهده نگرفته است.

بیشتر در این باره: در پی حمله اخیر، خشونت‌های مذهبی در شمال غرب پاکستان بار دیگر شعله‌ور شده است

درگیری و خشونت در دو روز بعد نیز ادامه یافت. به گزارش خبرگزاری فرانسه، آتش‌باری‌هایی که در آن، طرفین، سلاح سنگین هم به کار بردند، همچنین روز شنبه موجب گریز حدود ۳۰۰ خانواده شد.

یک مقام محلی گفت ۱۶ نفر از کشته‌های این سه روز، سنی و ۶۶ تن از شیعیان بودند.

هیئتی از حکومت محلی خیبر پختونخوا روز شنبه در گفت‌وگو با شیعیان محل، دستیابی به توافق آتش‌بس را تنظیم کرد و سپس آن را روز یکشنبه با سنیان منطقه در میان گذاشت و نهایی کرد. با این حال، بالگردِ حامل مذاکره‌کنندگان، هنگام ورود به منطقه نیز هدف آتش‌باری قرار گرفت اما کسی در آن زخمی نشد.

پس از سه روز خونین، فعلاً دسترسی به شبکه تلفن همراه در منطقه کرم قطع شده و از رفت و آمد خودروها در بزرگراه اصلی جلوگیری می‌شود.

آفتاب علم آفریدی، وزیر دادگستری در پیشاور، یک‌شنبه گفت دستیابی به آتش‌بس فرصتی برای رسیدگی به مسائل اساسی فراهم می‌کند.

ماه گذشته نیز دست‌کم ۱۶ تن شامل ۳ زن و ۲ کودک در یک درگیری میان شیعیان و سنی‌های منطقه جان دادند. پیش از آن، خشونت‌های دو ماه تابستان امسال نیز به مرگ ده‌ها تن از دو طرف منجر شد. کمیسیون حقوق بشر پاکستان شمار کشته‌های سه ماه اخیر، تا آغاز دور تازه درگیری‌ها در روز پنج‌شنبه گذشته را دست‌کم ۷۹ تن برآورد کرده بود.

بخشی از درگیری‌های منطقه کرم، غیر از اختلافات مذهبی میان شیعیان و سنی‌ها از جدال ریشه‌دار میان قبایل و طوایف ناشی می‌شود و بخشی نیز مانند آخرین درگیری، بر سر نزاع سرزمینی در خیبر پختونخوا است.

صدها نفر از مردم پاکستان روز جمعه در شهرهای بزرگ مانند کراچی و لاهور به خشونت‌ها در این بخش از کشورشان اعتراض کردند.