پاکستان؛ حزب عمران خان «قادر به تشکیل دولت ائتلافی است»

تصویر عمران خان در ورودی مغازه‌ای در اسلام‌آباد

حزب عمران خان می‌گوید برای تشکیل یک دولت ائتلافی در پاکستان، از حمایت کافی قانون‌گذاران منتخب برخوردار شده‌است.

فواد چودری، سخنگوی «جنبش انصاف»، حزبی که عمران خان ورزشکار پیشین آن را رهبری می‌کند، به اسوشیتدپرس گفته «مردم، ما را برگزید‌ه‌اند و اگر خدا بخواهد ما هم دولت را تشکیل خواهیم داد».

آقای چودری البته از بیان شمار دقیق قانون‌گذارانی که قصد ائتلاف با این حزب را دارند، خودداری کرده و گفته جزئیات وقتی آشکار خواهند شد که نمایندگان منتخب در مجمع ملی سوگند یاد کنند.

نخستین نشست مجمع ملی پاکستان (قومی اسمبلی) قرار است هفته آینده برگزار شود.

اظهارات سخنگوی «جنبش انصاف» همزمان است با اعلام رسمی نتیجه نهایی انتخابات پارلمانی پاکستان که برپایه آن حزب عمران خان ۱۱۵ کرسی را از آن خود کرده‌است.

«مجمع ملی» ۳۴۲ کرسی دارد که سرنوشت ۲۷۲ کرسی آن با رای مستقیم مردم و از طریق انتخابات به احزاب تعلق می‌گیرد، و ۷۰ کرسی دیگر نیز برای زنان و اقلیت‌های مذهبی در نظر گرفته شده‌است.

انتخابات سراسری پاکستان سوم مرداد برگزار شد و بر اساس نتایج به دست‌آمده، عمران خان نخست‌وزیر جدید پاکستان خواهد شد.

پس از «انصاف»، حزب مسلم لیگ-شاخه نواز، به رهبری نواز شریف، نخست‌وزیر پیشین که در زندان است، قرار دارد. این حزب ۶۴ کرسی را به دست آورده است. در جایگاه بعدی نیز حزب مردم (پاکستان پیپلز پارتی) با ۴۳ کرسی قرار دارد. آصف علی زرداری، رئیس‌جمهوری پیشین رهبری این تشکل چپ میانه را برعهده دارد.

شماری از احزاب پاکستان روز جمعه گذشته با اعتراض به آنچه «تقلب» در این انتخابات نامیده‌اند، گفته بودند در صورتی که انتخابات دوباره برگزار نشود، دست به تظاهرات سراسری خواهند زد. مقام‌های کمیسیون انتخابات پاکستان اتهام‌ها در مورد تقلب را رد کرده‌اند.

وزارت خارجه ایالات متحده نیز روز جمعه، پنجم مرداد ماه، از نحوه برگزاری انتخابات در این کشور ابراز نگرانی کرده بود. وزارت خارجه آمریکا در عین حال آمادگی خود برای همکاری با دولت جدید در اسلام‌آباد را اعلام کرده‌است.

عمران خان در جریان رقابت‌ها از «لیبرال‌ها» در پاکستان انتقاد کرده و به گروه‌ها و چهره‌های محافظه‌کار و مذهبی نزدیک شده‌است. او وعده داده پاکستان تازه‌ای را بر پایه «رفاه و عدالت اسلامی» بنا کند. عمران خان که شعارهای زیادی علیه «فساد» و وعده‌هایی برای مقابله با آن داده با برخی گروه‌های تندروی مذهبی نیز یک‌صدا شده‌است.

عمران خان کارزار انتخاباتی خود را با هدف قرار دادن چهره‌ها و گروه‌های سیاسی عمدتا حاکم در اسلام‌آباد، یعنی مسلم لیگ و حزب مردم، پیش برده‌است. او در عین حال گفته تنش‌ها و بحران در روابط پر فراز و نشیب اسلام‌آباد و دهلی نو را می‌توان حل کرد. با این‌حال رسانه‌های هندی می‌گویند در حالی که در یک سال پیش‌رو انتخابات سراسری در خود آن کشور فرا می‌رسد، بعید است که نارندار مودی، نخست‌وزیر، وقت زیادی برای حل و فصل اختلافات عمیق دو کشور داشته باشد.

عمران خان از منتقدان سرسخت جنگ در افغانستان و حملات پهپادی آمریکا است، هرچند وعده داده به بازگشت آرامش به افغانستان کمک خواهد کرد.

بر پایه گزارش‌های اسوشیتدپرس، رویترز، خبرنگار اروپای آزاد و رادیو فردا|ت.ت