شرکتهای بزرگ سازنده هواپیما و هلیکوپتر، تازهترین ساختههای خود را در پاریس به نمایش گذاشتند. در نمایشگاه هوایی پاریس، ۱۷-۲۳ ژوئن، چند جنگنده پیشرفته نسل پنجم هم معرفی شد.
دوربردترین هواپیمای باریکپیکر جهان
شرکت ایرباس در نمایشگاه هوایی پاریس دوربردترین هواپیمای باریکپیکر جهان را معرفی کرد. هواپیماهای باریکپیکر یا تکراهرو برای مسیرهای کوتاه تا متوسط استفاده میشوند اما محصول جدید ایرباس برای مسیرهای دوربرد بین قارهای هم کاربرد دارد.
ای-۳۲۱ ایکسالآر محصول جدید ایرباس است که این شرکت تا کنون ۲۰۰ فروند آن را پیشفروش کرده است. این محصول نسبت به نسل قبلی ایرباسهای ۳۲۱ حدود ۳۰ درصد مصرف کمتری دارد و میتواند ۹ هزار کیلومتر را تنها با یکبار سوختگیری طی کند.
این محصول که بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر سرنشین دارد میتواند برای پروازهای دوربرد با تعداد مسافر کم کاربردی و اقتصادی باشد.
طول این هواپیما نسبت به ایرباس ۳۲۱ معمولی، افزایش پیدا کرده است.
در گذشته با خروج بوئینگ ۷۵۷ از خط تولید، یکی از کلاسهای هوایی جهان بدون هواپیما باقی مانده بود. این کلاس به هواپیماهایی متعلق است که تکراهرو، ولی دارای برد پروازی بین قارهای هستند. تولید بوئینگ ۷۵۷ در سال ۲۰۰۴ متوقف شد.
این کلاس از هواپیماهای تک راهرو، حدود ۲۵۰ نفر ظرفیت دارند و برد پروازی آنها باید در حدود ۹ هزار کیلومتر باشد.
بوئینگ: مشکلات ۷۳۷ مکس کاملا حل شده
رقیب ایرباس سری ۳۲۰ (از جمله ایرباس ۳۲۱)، در کارخانه بوئینگ مدل ۷۳۷ است. جدیدترین سری ۷۳۷ با نام مکس در ماههای اخیر با مشکلات بسیاری روبهرو بوده و باعث سرافکندگی شرکت بوئینگ شده است.
مشخص شده است که اشکالات در خلبان خودکار این هواپیما احتمالا نقش بسیاری زیادی در زمینه سقوط هواپیماهای آن در ماههای گذشته و کشتهشدن صدها مسافر داشتهاست.
حالا شرکت بوئینگ در نمایشگاه پاریس در یک کنفرانس خبری اعلام کرد این مشکل را بهطور کامل حل کرده است.
بیشتر در این باره: بوئینگ با بحران روبهرو میشود؟نسل پنجم جنگنده اروپا
در نمایشگاه هوایی پاریس جنگنده جدید اروپا که نسل پنجم و پنهانکار است معرفی شد. این هواپیما به دلیل خطری که غرب از تولید جنگنده روسی سوخو ۵۷ احساس میکند در خط تولید قرار گرفته و قرار است در سال ۲۰۲۶ پرواز کند.
جنگندههای ساخت کشورهای اروپایی مانند رافائل نسل ۴.۵ هستند و در برابر محصول جدید روسها (سوخو ۵۷) بخت کمی برای پیروزی دارند.
جنگنده جدید اروپا با همکاری ایرباس، سفران و داسو توسعه پیدا میکند و سه کشور آلمان، فرانسه و اسپانیا برای ساخت آن با هم مشارکت میکنند. این در حالی است که نبود شرکتهای ایتالیایی و بریتانیایی در توسعه این محصول عجیب است. بهنظر میرسد ایتالیا و بریتانیا بیشتر روی خرید و توسعه اف ۳۵ که در کنار اف ۲۲ پیشرفتهترین جنگنده جهان است سرمایه گذاری کردهاند.
اف ۳۵ با همکاری کشورهای زیادی که متحد آمریکا هستند مانند ترکیه توسعه یافته است. اما هم اکنون بر سر تحویل این هواپیما به ترکیه به دلیل درخواست این کشور برای دریافت پدافند هوایی اس ۴۰۰ روسیه، بین آمریکا و ترکیه اختلافات گستردهای ایجاد شده است.
طرح ترکیه برای ساخت جنگنده پنهانکار
ترکیه در نمایشگاه هوایی پاریس در کنار جنگنده جدید پنهانکار اروپا، طرح خود را برای جنگنده بومی نسل پنجم این کشور معرفی کرد.
با این حال مشخص نیست ترکیه چگونه میخواهد این هواپیما را عملیاتی کند و آیا در ساخت این هواپیما کمکی از روسیه گرفته شده است یا نه.
از «اف» تا «سو»
روسیه هم اکنون در کنار اف ۳۵ آمریکا در حال عملیاتی کردن سوخو ۵۷ (سو ۵۷) است. ولادیمیر پوتین خواستار خرید ۷۶ فروند سوخو ۵۷ شده است. تا پیش از این روسیه سفارش ۱۶ فروند از این هواپیما را به شرکت سوخو داده بود.
گفته میشود در حال حاضر اف ۲۲ آمریکا «پیشرفتهترین» جنگنده است و جنگندههای دیگر بهسختی توان مبارزه با این هواپیما را دارند. اما مدتی است روسیه با جنگنده سوخو ۵۷ و چینیهای با جنگنده جی ۲۰ سعی دارند خود را به اف ۲۲ نزدیک کنند.
موتور سوخو ۵۷ قویترین موتور ساختهشده روسها برای هواپیماهای نظامی به شمار میرود و از نوع آل ۴۱ است.
برد مفید رادار سوخو-۵۷ میتواند اهدافی با ابعاد یک متر را تا شعاع ۴۰۰ کیلومتری شناسایی کند. گفته میشود روسها در این هواپیما سعی کردهاند از هوش مصنوعی هم استفاده کنند.
در نمایشگاه پاریس بوئینگ از نسل جدید بالگرد شینوک با موتور جدید رونمایی کرد. در این نمایشگاه آژانس فضایی اروپا پرتابگرهای فضایی خانواده آریان را به نمایش گذاشت. میتسوبیشی هم نسل جدید هواپیماهای مسافربری میانبرد ژاپن با نام ام آر جی را به نمایشگاه آورد.
شرکت ایتیآر در نمایشگاه هوایی پاریس مدل توسعهیافته سری ۶۰۰ -۷۲ را به نمایش گذاشت. این شرکت موفق شد در یک سفارش بزرگ ۱۰۵ فروند از این مدل را به یک شرکت دانمارکی بفروشد.