آمریکا ماه آینده از بخش نخست از طرح صلح خود برای اسرائیل و فلسطینیان، موسوم به «معاهده قرن» در جریان یک کنفرانس بینالمللی اقتصادی در بحرین رونمایی خواهد کرد.
بر اساس بیانیه کاخ سفید در روز یکشنبه ۲۹ اردیبهشت، همایش بحرین سرآغاز اجرای این طرح خواهد بود. بحرین روزهای چهارم و پنجم تیر میزبان یک همایش جهانی برای جذب سرمایهگذاری در اراضی فلسطینی است.
به گزارش رویترز، نمایندگان دولتها، سرمایهگذاران کلان و فعالان سازمانهای غیردولتی برای شرکت در این همایش به منامه دعوت شدهاند.
رسانههای اسرائیل خبر دادهاند موشه کاخلون، وزیر دارایی اسرائیل، در این کنفرانس حضور خواهد داشت؛ این درحالی است که بحرین با اسرائیل مناسبات رسمی ندارد.
جرد کوشنر، مشاور ارشد و داماد دونالد ترامپ، که در دو سال گذشته سرپرست گروه تنظیمکننده طرح صلح آمریکا بوده، گفتهاست که بعد از ماه رمضان و تشکیل دولت جدید اسرائیل، این طرح به طرفین ارائه خواهد شد.
آقای کوشنر ماه گذشته در دیدار با سفیران کشورها در واشینگتن پیشنهاد کرد، با ذهنی باز با این طرح برخورد کنند.
با وجود این، وی تأکید کرده که این طرح راهکار دو کشوری را به مفهومی که فلسطینیان در انتظار آن هستند، دربر نمیگیرد.
جرد کوشنر از فلسطینیان و حامیان آنها خواسته به امتیازات مهم اقتصادی که طرح معامله قرن برای زندگی فلسطینیان به ارمغان خواهد آورد، توجه کنند.
دونالد ترامپ تابستان پارسال گفت اسرائیل باید آماده «پرداخت هزینه» باشد و فلسطینیان «چیزهای خیلی خوبی» خواهند گرفت.
پیشتر رسانههای اسرائیل نیز خبر داده بودند که این طرح به اردن، مصر و برخی کشورهای عربی، امتیازات اقتصادی کلان پیشنهاد میکند تا در برابر اعطای تابعیت به چند نسل از آوارگان فلسطینی، موجب خاتمه درخواست بازگشت فلسطینیان به اراضی خود شوند.
رسانههای عربی مدعی هستند که این طرح، تشکیل کنفدراسیونی میان کرانه باختری با کشور اردن را پیشنهاد کرده اما همزمان شامل راهکارهایی برای پیوند زمینی کرانه باختری به نوار غزه نیز هست؛ به این معنی که اسرائیل باید به معامله خاک تن در دهد.
فلسطینیان پیشاپیش گفتهاند که سخن از یک «خیانت» به آرمان فلسطینیان است؛ محمود عباس گفته بود نمیخواهد به عنوان رهبری که این طرح را پذیرفته، شرمنده تاریخ شود و به عنوان «خیانتکار» بمیرد.
محمد الاشتیه، نخستوزیر تشکیلات فلسطینی، روز دوشنبه گفت که راهکار نزاع اسرائیلی- فلسطینی، تنها سیاسی است نه اقتصادی.
نبیل ابو ردینه، سخنگوی نهاد ریاست جمهوری فلسطینی، نیز در مصاحبه با شبکه خبری سیانان گفت این طرح «عقیم» زاده شده و معاهده قرن نیست.
فلسطینیان از یک سال و نیم پیش که آمریکا اورشلیم/بیتالمقدس را به عنوان «پایتخت اسرائیل» به رسمیت شناخت، با واشینگتن قطع رابطه کرده و دیگر با جرد کوشنر و تیم او ملاقات نکردند.
فلسطینیان بر تشکیل کشور مستقل فلسطین با پایتختی شرق بیتالمقدس و نیز خواستههای متعدد دیگر تأکید دارند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و دولتمردان او درباره تمامی گزارشهای رسانهای اخیر در خصوص «معاهده قرن» سکوت کردهاند.
اما نتانیاهو شش هفته پیش، در آستانه انتخابات کشورش، به راستگرایان قول داد که شهرکهای عمده یهودینشین را به خاک اسرائیل منضم کند.
جرد کوشنر در واکنش به این وعده نتانیاهو به حامیانش، از دولت اسرائیل خواست پیش از هر اقدام یکجانبه، صبور بوده و منتظر رونمایی طرح صلح باشد و آن را عمقی بررسی کند.
رسانههای عربی و اسرائیلی در هفتههای گذشته گزارش دادهاند که طرح صلح آمریکا، شامل عادیسازی مناسبات اسرائیل و دنیای عرب نیز هست.
در آستانه رونمایی طرح آمریکا، از جمله بحرین و امارات متحده عربی در دوره اخیر از نزدیکی مواضع خود به اسرائیل سخن گفتهاند؛ خالد بن احمد آل خلیفه، وزیر خارجه بحرین در این زمینه فعالیت زیادی نشان داده و انور قرقاش، وزیر مشاور امارات در امور خارجی نیز هفته گذشته گفت که مذاکره با اسرائیل یک امر «مثبت» است.
همزمان با انتشار بیانیه کاخ سفید در خصوص رونمایی از بخش اقتصادی طرح صلح برای اسرائیل و فلسطینیان در جریان همایش ماه آینده در منامه، مخالفتها در بحرین نسبت به این اتفاق تشدید شدهاست.
جمعیت الوفاق بحرین که به ایران نزدیک و مخالف حاکمیت خاندان آل خلیفه است، در بیانیهای گفتهاست که نظام این کشور «مشروعیتی» برای پذیرش این «طرح فاجعهبار» و حق «خیانت به آرمان فلسطینیان» را ندارد.
شماری از نمایندگان مجلس، وکلا و گروههای مردمی در بحرین در هفتههای گذشته نسبت به عادیسازی مناسبات کشورشان با اسرائیل و نقش منامه در قبولاندن طرح صلح آمریکا به فلسطینیان تظاهرات کردهاند.
اعتراضها در بحرین عملاً مانع از حضور هیئت رسمی اسرائیل به ریاست الی کوهن، وزیر اقتصاد، در یک نمایشگاه جهانی ماه گذشته در منامه شد هرچند که وزیر اسرائیلی تأکید کرد که خود بهدلایل انتخاباتی کشورش، سفر خود را لغو کرد.