وزیر خارجه طالبان: پایین کشیدن تابلوهای به زبان فارسی، سیاست ما نیست

امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان

وزیر خارجه حکومت طالبان در سفری به تهران مدعی شد که پایین کشیدن تابلوها به زبان فارسی در افغانستان سیاست این گروه نیست و «کار اشخاص مغرض است».

رسانه‌های ایران روز یکشنبه گزارش دادند که امیرخان متقی در یک نشست خبری در تهران در این زمینه افزود که طالبان «هیچ نوع تبعیضی علیه زبان فارسی تحمیل نکرده و این زبان، همانند پشتو، زبان رسمی افغانستان است.»

پیشتر برداشتن نام‌ها به زبان فارسی از سردر دانشگاه‌ها، فرودگاه‌ها و ادارات دولتی در افغانستان واکنش‌های گسترده‌ای در پی داشته است.

همچنین حذف تابلو فارسی از یکی از ورودی‌های بیمارستان هرات، انتقادهای گسترده‌ای به دنبال داشت و طالبان مجبور شد تابلوی جدیدی با عبارات فارسی نصب کند.

در همین حال، در افغانستان گروه‌هایی بر جلوگیری از استفاده از واژه «دانشگاه» در زبان فارسی رایج در این کشور پافشاری دارند. این گروه‌ها خواستار استفاده از کلمه پشتوی «پوهنتون» (به معنی دانشگاه)، در زبان فارسی افغانستان هستند.

بنابر گزارش‌ها، افراد طالبان نیز اقداماتی در این زمینه برای جلوگیری از کاربرد واژه دانشگاه در زبان فارسی افغانستان و در تابلوهای نصب‌شده انجام داده‌اند.

بیشتر اعضای طالبان به قوم پشتون تعلق دارند، ولی به گفته برخی کارشناسان، همه‌ پشتون‌های افغانستان هوادار طالبان نیستند.

وزیر خارجه طالبان که در تهران به‌سر می‌برد، در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره نگرانی‌ها از کمرنگ شدن زبان فارسی در افغانستان گفت: «در مکاتب و دانشگاه‌ها و مراکز علمی، همه چیز مانند قبل جریان دارد و تدریس و صحبت به هردو زبان پشتو و فارسی انجام می‌شود. ما تلاش داریم هر دو زبان غنی‌تر و علمی‌تر شوند.»

هنوز حکومت طالبان از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته نشده، اما برخی کشورها از جمله چین و ایران از زمان روی کار آمدن این گروه افراطی اسلامی در افغانستان، قراردادهای زیادی در زمینه‌های مختلف با طالبان امضا کرده‌اند.

جمهوری اسلامی در شرایط تحریم، به تجارت با طالبان امید بسته است.

بیشتر در این باره: طالبان با مشارکت ایران، روسیه و پاکستان شرکت سرمایه‌گذاری تاسیس کرده است