اعتراض تهران به لهستان برای میزبانی اجلاسی که آمریکا درباره ایران برگزار می‌کند

محمدجواد ظریف می‌گوید که «ایران اکنون قدرتمندتر از هر زمانی‌ست»

مقامات ایران در واکنش به خبر اجلاس بین‌المللی که آمریکا ماه آینده درباره این کشور برگزار می‌کند، لهستان میزبان این اجلاس را هدف انتقاد خود قرار دادند و با اشاره به جنگ جهانی دوم یادآوری کردند که ایران میزبان شماری از لهستانی‌هایی بود که از جنگ گریختند.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، با انتشار عکسی از اجلاس شرم الشیخ مصر که سال ۱۹۹۶ با هدف صلح میان اسرائیل و فلسطین برگزار شد، نوشت: «یادآوری برای میزبان و شرکت‌کنندگان کنفرانس ضد ایران؛ آنها که در آخرین نمایش آمریکایی ضدایران حضور یافتند یا مرده‌اند و یا رسوا شده و به حاشیه رانده شده‌اند.»

وی سپس تاکید کرده که اما «ایران اکنون قدرتمندتر از هر زمانی‌ست.»

تصویری که آقای ظریف از این کنفرانس منتشر کرده است، بیل کلینتون، رئیس جمهور وقت ایالات متحده، را کنار حسنی مبارک و بوریس یلتسین، روسای جمهور وقت مصر و روسیه، شیمون پرز، نخست وزیر وقت اسرائیل، و یاسر عرفات، رئیس وقت تشکیلات خودگردان فلسطین، نشان می‌دهد.

روز جمعه ۲۱ دی‌ماه مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، از برگزاری اجلاسی جهانی در در روزهای ۲۴ و ۲۵ بهمن ‌ماه خبر داد که در ادامه کارزار «فشار حداکثری» بر ایران توصیف شده است. شبکه تلویزیونی اینترفکس به نقل از آقای پومپئو هدف از این اجلاس را «ارتقای ثبات و آزادی در خاورمیانه با تاکید بر مقابله با نفوذ منطقه‌ای ایران» عنوان کرده است.

میزبان این اجلاس نیز کشور لهستان خواهد بود، امری که اعتراض تهران را برانگیخته است. آقای ظریف در ادامه توییت خود نوشت: «دولت لهستان نمی‌تواند این لکه ننگ را پاک کند. زمانی ایران جان لهستانی‌ها را در جنگ جهانی دوم نجات داد. حالا این کشور میزبان این سیرک مذبوحانه ضد ایران است.»

جنگ جهانی دوم که با تهاجم نظامی آلمان و اتحاد جماهیر شوروی از دو سو به لهستان همراه بود، هزاران آواره لهستانی را واداشت که به ایران مهاجرت کنند.

محمدجواد ظریف در توییت خود عکسی از یک سند متعلق به سفارت بریتانیا در تهران منتشر کرده که نشان می‌دهد ۲۱ هزار و ۶۹۱ غیرنظامی همراه هزار و ۵۵۴ نظامی لهستانی در آن زمان به ایران پناه آورده‌ بودند.

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، نیز با انتشار توییتی آماری از درگذشتگان لهستانی در ایران ارائه کرده که همچنان آرامگاه آنان در این کشور است. به گفته وی، «قبرستان‌ها در ایران بعداز ۳۰ سال قابل جایگزینی هستند اما مردم تهران ۷۷ سال است که احترام میهمانان خودرا نگاه داشته‌اند.»

وی شمار مهاجران لهستانی‌ مدفون در ایران را هزار و ۸۹۲ نفر عنوان کرده است.

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که ده‌ها کشور در اجلاس لهستان شرکت خواهند کرد، کشورهایی که منافع مشترکی برای ایجاد ثبات در خاورمیانه دارند.

بیانیه این وزارتخانه می‌افزاید که در این نشست بین‌المللی طیفی از مسائل حیاتی از جمله تروریسم، افراط گرایی، توسعه موشکی و عدم اشاعه هسته‌ای، امنیت و تجارت دریایی، و تهدیدهایی که گروه‌های نیابتی متوجه منطقه می‌کنند، مورد بررسی قرار می‌گیرند.