وزیر خارجه آمریکا بامداد دوشنبه چهارم فروردین با هدف ارزیابی و پیشبرد توافق صلحی که ماه گذشته میان واشینگتن و گروه طالبان بدست آمد، وارد افغانستان شد. سفر مایک پومپئو به کابل از پیش اعلام نشده بود.
بر اساس «توافق تاریخی» که ماه گذشته در دوحه در قطر امضا شد و پس از آن نیز دونالد ترامپ از گفتوگوی تلفنیاش با معاون رهبر طالبان اظهار «رضایت» کرد، از کابل خواسته شده پنج هزار زندانی طالبان را آزاد کند.
در حالی که طالبان بر آزادی فوری و یکمرحلهای زندانیانش اصرار دارد، محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، قول آزادی آنها را در چارچوب یک برنامه تدریجی ضمن شروطی که طالبان باید آنها را عملی کند، داده بود.
به گزارش خبرگزاریهای فرانسه و آسوشیتدپرس، یک روز پیش از ورود آقای پومپئو، هیئتی از دولت کابل با نمایندگان گروه طالبان در خصوص آزادی زندانیان و دیگر جزئیات توافق دوحه به صورت مجازی، گفتوگو کرد.
زلمای خلیلزاد، نماینده تامالاختیار آمریکا در این مذاکرات، که او نیز به دلیل بحران کرونا از طریق اسکایپ در مذاکرات مزبور مشارکت داشت، تأکید کرد که نگرانی از گسترش کرونا در افغانستان، زندانیان طالبان باید سریعتر آزاد شوند.
گروه طالبان ظاهراً بدون ارتباط با توافق با آمریکا، که در آن قول کاهش خشونتها را داده، ابراز «آمادگی» کرده که به خاطر گسترش کرونا، از دامنه حملات علیه نیروهای دولتی افغانستان بکاهد.
همه طرفها تأکید دارند که در وضعیت کنونی، سخن از آتشبس دائمی میان طالبان با حکومت مرکزی، هنوز زودهنگام است هر چند که مذاکرات مجازی روز یکشنبه در مورد آن نیز گفتوگو شد.
در این میان، اختلافات داخلی در صحنه سیاست افغانستان برسر نتایج انتخابات ریاست جمهوری شش ماه پیش، همچنان یک معضل جدی بر سر راه دولت کابل است و مذاکرات میانافغانی را با مشکل روبرو کردهاست.
به گزارش خبرگزاریها، آقای پومپئو غیر از دیدار با محمد اشرف غنی، با عبدالله عبدالله نیز دیدار خواهد کرد.
عبدالله عبدالله نتایج انتخابات به سود آقای غنی را رد کرده و با اعلام «پیروزی» خود، آیین «سوگند» ریاست جمهوری را به موازات مراسم ادای سوگند اشرف غنی برگزار کرد.
منابعی گفتهاند که وزیر خارجه آمریکا برای حل اختلافات عمیق میان این دو رقیب تلاش خواهد کرد.