در پی وتوی قطعنامهای در رابطه با سوریه در شورای امنیت سازمان ملل توسط روسیه و چین، وزیر خارجه آمریکا این دو را متهم کرده «دست خود را به خون آلوده کردهاند».
قعطنامه مطرحشده در شورای امنیت در ارتباط با تمدید طرح انتقال کمکهای انساندوستانه از طریق مرزها برای یک سال دیگر بود.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز ۳۰ آذر گفته «بهجای انتقال کمکهای سازمان ملل از طریق مرزها، گزینه دیگری وجود ندارد، و تا وقتی که حکومت [بشار] اسد به جنگ خود علیه مردم سوریه پایان ندهد، هیچ جایگزینی در دسترس نیست تا بتوان به میلیونها شهروند سوری غذا رساند».
در بخشی دیگر از بیانیه آقای پومپئو وتوی این دو کشور «شرمآور» و «برای ابراز جبههبندی سیاسی» آنها توصیف شدهاست.
قعطنامه تمدید کمکرسانی مرزی در روز شنبه در شورای امنیت مطرح شد که هم روسیه و هم چین از وتوی خود برای جلوگیری از تصویب آن استفاده کردند. ۱۳ عضو دیگر شورا، چه اعضای دائم و چه اعضای انتخابی، از این قطعنامه حمایت کردهاند.
همزمان اما روسیه پیشنهادی برای تمدید شش ماهه کمکرسانی به سوریه ارائه کرد، که موفق به کسب ۹ رای لازم نشد و به تصویب نرسید.
روسیه، از مهمترین حامیان حکومت بشار اسد است و در جنگ داخلی این کشور نیز همراه ایران و دیگر شبهنظامیان مورد حمایت تهران به دمشق یاری رساندهاست.
کمکهای مرزی از مناطقی میگذرند که عمدتا در کنترل دولت مرکزی سوریه قرار ندارند.
روسیه مدعی شده که شرایط و اوضاع در سوریه بهطور چشمگیری بهبود یافتهاست. این کشور از آغاز جنگ داخلی سوریه تا کنون ۱۴ قطعنامه مربوط به سوریه را وتو کردهاست.
سازمان ملل مسئول انتقال کمکها به میلیونها شهروند سوریست و کمکرسانیها از سال ۲۰۱۴ به این سو ادامه دارند. مجوز انتقال کمکها از طریق مرزهای سوریه در دهم ژانویه، ۲۰ روز دیگر پایان مییابد.
استفان دویاریچ، سخنگوی ملل متحد، ابراز امیدواری کرده است که در روزهای پیشرو راهحلی برای برونرفت از بنبست فعلی پیدا شود.