مایک پومپئو، برای دیدار با رهبر و مقامهای کره شمالی بار دیگر به پیونگیانگ رفتهاست. آقای پومپئو در تلاش است به روند غیر اتمی شدن کره شمالی شتاب دهد و در مورد احتمال دیدار دوباره دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، و کیم جونگاون، رهبر کره شمالی، گفتوگو کند.
مایک پومپئو از توکیو به پیونگیانگ رفتهاست. او پیش از سفر به کره شمالی با شینزو ابه، نخستوزیر ژاپن، دیدار کرده بود. این دیدار نیز مانند دیدارهای پیشین مقام آمریکایی، برای اطمینان بخشیدن به همپیمانان واشینگتن در شرق آسیا، بهطور مشخص توکیو، در مورد مذاکرات و روند خلع سلاح در شبهجزیره کره انجام شده است.
وزیر خارجه ایالات متحده گفته شنیدن دیدگاههای نخستوزیر ژاپن «برای کلیت بخشیدن و یکی کردن دیدگاه» اهمیت داشت.
خبرگزاری ژاپنی کیودو به نقل از نخست وزیر آن کشور میگوید «ما خواستار هماهنگی سیاستهای خود [با آمریکا] در مورد غیر اتمی شدن کره شمالی، موضوع ربودن [شهروندان ژاپنی توسط عاملان پیونگیانگ] و موضوع موشکها[ی بالیستیک] هستیم».
خبرگزاری دولتی کره جنوبی نیز گفته پس از دیدار پومپئو و رهبر کره شمالی، وزیر خارجه آمریکا برای گفتوگو عازم سئول میشود.
وزیر خارجه ایالات متحده روز دوشنبه به چین خواهد رفت.
این چهارمین سفر پومپئو به کره شمالیست و در زمانی انجام میشود که واشینگتن و پیونگیانگ در تلاش هستند راهی برای ادامه حرکت در مسیر غیر اتمی شدن شبهجزیره کره برداند. با وجود دیدار تاریخی رهبران دو کشور، طی هفتههای اخیر گزارشهای خوشبینانهای از روند غیر اتمی شدن کره شمالی منتشر نشده و ناظران معتقد هستند پیونگیانگ گامهای جدی برنداشتهاست.
مقامهای کره شمالی نارضایتی خود را از ادامه تحریمهای گسترده پنهان نکردهاند. به گفته آنها چنین چیزی به «اعتمادسازی» لطمه میزند. مقامهای آمریکایی، از جمله دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آن کشور، تاکید کردهاند تحریمها پس از غیر اتمی شدن کره شمالی، برچیده میشوند.
همزمان برخی گمانهزنیها حاکیست که واشینگتن با درخواست کره شمالی برای امضای توافق صلح در مورد جنگ دو کره، بهطور مشروط موافقت خواهد کرد. جنگ دو کره در سال ۱۹۵۳ به آتشبس انجامید اما هنوز بهطور رسمی پیمان صلحی امضا نشدهاست. سئول و پکن از امضای پیمان صلح حمایت میکنند، توکیو موضع محتاطانهتری گرفتهاست.
در این میان ترامپ نیز از احتمال دیدار مجدد با کیم جونگاون سخن گفتهاست.
پومپئو، پیش از عزیمت به توکیو و پیونگیانگ گفته بود «هر کدام از طرفها باید اعتماد کافی را در دیگری به وجود آورد تا گامهای لازم تا پایان روند (غیر اتمی شدن) برداشته شوند، و پس از آن ما برای نشست بعدی (رهبران) برنامهریزی میکنیم».