مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه ششم شهریور بار دیگر تاکید کرد که ایالات متحده در تاریخ ۲۰ سپتامبر تحریمهای بینالمللی علیه ایران را برمیگرداند.
مایک پومپئو در توییتی نوشته است: هفته گذشته، به دنبال ناکامی سازمان ملل در انجام وظایف خود برای حفظ صلح و امنیت، ایالات متحده فرایند۳۰ روزه بازگرداندن کامل تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را کلید زد.
وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرده است، این تحریمها از نیمه شب ۲۰ سپتامبر به وقت گرینویچ به طور خودکار باز میگردند.
مایک پومپئو در توییت دیگری نوشته است: اگر هریک از اعضای شورای امنیت قطعنامهای برای تداوم رفع تحریمهای (ایران) ارائه کند، ایالات متحده با آن مخالفت خواهد کرد. اگر هیچ قطعنامهای ارائه نشود، تحریمها علیه ایران در ۲۰ سپتامبر باز خواهند گشت. این سازوکار قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است.
آمریکا پنجشنبه گذشته طرح بازگشت تحریمها و فعال کردن مکانیسم ماشه را به شورای امنیت را ارائه کرد، اما طی ۲۴ ساعت پس از این اقدام، ۱۳ عضو از ۱۵ عضو دائمی و غیر دائمی شورای امنیت سازمان ملل، در نامههایی مخالفت خود را با این اقدام ایالات متحده اعلام کردند.
در همین زمینه، یان دیجانی ، سفیر اندونزی و رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سهشنبه گفت، با توجه به مخالفت ۱۳ عضو با اقدام آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه درباره ایران، این شورا در «جایگاهی نیست که اقدامات بیشتری» را انجام دهد.
این در حالی است که دولت آمریکا تاکید کرده «با استفاده از تمامی ابزارهای دیپلماتیکی که دارد» مانع از برچیدهشدن تحریمهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی خواهد شد.
به گزارش رویترز این کشورها میگویند از آنجایی که دولت فعلی ایالات متحده از توافق اتمی خارج شده، در نتیجه قادر به استفاده از مکانیسمی که در همان توافق پیشبینی شده بود، نیست.
مکانیسم ماشه سازوکاری پیشبینی شده در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است که به طرفهای برجام اجازه میدهد در تخطی ایران از تعهداتش، بازگشت خودکار همه تحریمهای بینالمللی را که تعلیق آنها موضوع این قطعنامه است، درخواست کنند. این قطعنامه در سال ۲۰۱۵ و در حمایت از توافق هستهای ایران به تصویب شورای امنیت رسید.
آمریکا میگوید که از آنجا که در قطعنامه ۲۲۳۱ مشارکت داشته همچنان میتواند برای فعالسازی این سازوکار درخواست دهد.
آمریکا همچنین دو هفته پیش قطعنامهای برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران ارائه کرد، اما اعضای شورای امنیت از این قطعنامه حمایت نکردند.
طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، تحریمهای تسلیحاتی ایران ۲۷ مهر امسال پایان مییابد. اما دولت آمریکا تاکید کرده اجازه نمیدهد که تهران قادر به خرید و فروش و تجارت سلاح شود، و بتواند جنگافزارهای پیشرفته به گروههای شبهنظامی مورد حمایتش در خاورمیانه ارسال کند.