مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در یک گفتوگوی رسانهای، دیدار خود با اعضای شماری از خانوادههای آمریکاییهای بازداشت یا ناپدید شده در جهان را «یک روز مهم» نامید.
خانوادههای آمریکاییهای زندانی یا گروگان در دیگر کشورها سهشنبه ۱۳ فروردین ماه به وزارت خارجه آمریکا دعوت شده بودند.
بر اساس ایمیل ارسالی وزارت خارجه آمریکا برای رادیو فردا، آقای پمپئو تاکید کردهاست که دولت آمریکا با چنین دیدارهایی «میخواهد به آمریکاییان، و در واقع به همه جهان، نشان دهد که تا بازگشت هر یک از شهروندان به ناحق زندانی شده یا گروگان خود به میهن از پای نمینشیند».
دو چهره حزب دموکرات در روزهای گذشته خواهان بررسی این پیشنهاد شدند که آمریکا در برابر کاهش تحریمها علیه ایران، انجام معاملهای با تهران را برای آزادی زندانیان و تلاش بیشتر جهت روشن شدن سرنوشت یک آمریکایی ناپدید شده در ایران را مد نظر قرار دهد.
مایک پمپئو در مصاحبه با هیوج هویت، مجری شبکه رادیویی اینترنتی، بدون اشاره مستقیم به پیشنهاد این دو شخصیت دموکرات، گفت که تن دادن به «باجخواهی»، خطرناک است و آمریکاییهای بیشتری را در همه جهان در معرض این نوع اخاذیها قرار خواهد داد.
او یادآور شد که ایران در آستانه اجرایی شدن برجام، توافق هستهای میان این کشور با آمریکا و سایر قدرتهای جهانی، شماری از آمریکاییهای ایرانیالاصل زندانی در ایران را آزاد کرد.
وزیر خارجه آمریکا با اشاره به اینکه دولت پیشین آمریکا به ایران «پولهای نقد کلان داد»، گفت که شمار دیگری از آمریکاییها نیز بعد از آن در ایران بازداشت و به دورههای طولانی زندان محکوم شدند.
دولت باراک اوباما، که با ایران در جریان مذاکرات اتمی به توافق رسید، پرداخت «باج» به ایران در ازای آزادی زندانیان دوتابعیتی را رد کردهاست. آقای اوباما، خود در مرداد ماه ۱۳۹۵ با انتقاد از گزارشها در خصوص «باج دادن» به ایران برای آزادی زندانیان آمریکایی ایرانی تبار گفته بود: آمریکا هرگز برای آزای گروگانها به کسی باج نمیدهد و موضوع پرداخت ۴۰۰ میلیون دلار به ایران از قبل اعلام شده بود.
مایک پمپئو تاکید کردهاست که دولت واشینگتن اهرمهای فشار بر ایران را از جمله از طریق سوییس که حافظ منافع امریکا در ایران است، دنبال خواهد کرد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین یادآور شد که شماری از افرادی که مسئول به گروگان گرفتن دیپلماتهای آمریکایی در سفارت اشغال شده آمریکا در تهران در ۳۹ سال پیش بودند، هنوز در شمار مسئولان ارشد حکومت تهران هستند.
آقای پمپئو افزود که تیمهایی از نهادهای امنیتی آمریکا به تلاش پیگیر برای آزاد کردن گروگانها یا زندانیان آمریکایی در جهان ادامه میدهند و دونالد ترامپ، رئیسجمهوری را که حامی و دستور دهنده تداوم این کوششها است، به طور هفتگی در جریان نتیجه تلاشها قرار میدهند.
آقای پمپئو در دیدار با خانوادههای زندانیان و ناپدیدشدگان آمریکایی با تاکید بر اینکه «رژیم ایران بزرگترین حامی تروریسم است»، گفته بود که واشینگتن همچنان در پی تشکیل ائتلافی از کشورها علیه ایران است. ایران اتهام حمایت از تروریسم را رد کردهاست.
وزیر خارجه آمریکا در اشاره به شهروندان آمریکایی زندانی و ناپدید شده در سوریه، ایران و دیگر نقاط خاورمیانه، از سیامک نمازی، شهروند آمریکایی ایرانی الاصل که همچنان در زندان اوین محبوس است، نام برد.
باقر نمازی، پدر سیامک نمازی، نیز به دلیل کهولت سن، ظاهرا فعلا در ایران در حبس نیست اما حکم زندان او لغو نشده و خروجش از ایران منع شده است.
واشینگتن خواستار روشن شدن سرنوشت رابرت لوینسون، مامور بازنشسته افبیآی، نیز هست که آخرین بار در سال ۱۳۸۵ در جزیره کیش دیده شد.
نزار زکا، شهروند لبنانی ساکن آمریکا نیز که سه سال و نیم پیش در یک سفر رسمی به دعوت دولت حسن روحانی به تهران رفت، با حکم حبس ۱۰ ساله در اوین محبوس است.
ژیو وانگ، یک آمریکایی چینیالاصل نیز که دانشجوی دکترای دانشگاه آمریکایی پرینستون بود، سه سال پیش در سفر «تحقیقاتی» به تهران دستگیر و به اتهام «جاسوسی» به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
همچنین مایکل وایت، عضو پیشین نیروی دریایی آمریکا، سال گذشته در سفری خصوصی به مشهد، دستگیر و به تازگی به ۱۰ سال زندان محکوم شدهاست.