مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۱۳ دی گفته است، دولت ایالات متحده به طور مداوم تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران را ارزیابی میکند تا اطمینان حاصل شود که این تحریمها در راستای سیاستهای واشینگتن قرار دارند.
او تأکید کرد که هدف نهایی این تحریمها آن است که مردم ایران زندگی بهتری به نسبت زندگی تحت این رژیم استبدادی داشته باشند.
مایک پومپئو در مصاحبه اختصاصی با «نیوز مکس تی وی» در پاسخ به پرسشی در خصوص مدت زمان معافیت از تحریمهای نفتی علیه ایران گفته است: معافیت از تحریمها شش ماهه است.
به دنبال اعلام خروج آمریکا از توافق شش قدرت جهانی با ایران، موسوم به برجام در اردیبهشت سال جاری،دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده که بارها این توافقنامه را «بدترین» توافق به دست آمده در تاریخ آمریکا معرفی کرده بود، از بازگشت تمامی تحریمها علیه ایران، از جمله تحریمهای نفتی خبر داد.
با این حال آمریکا به چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، ایتالیا، یونان و تایوان به مدت شش ماه معافیت از تحریمهای نفتی ایران داده است.
بیشتر در این باره: هشت کشور از تحریمهای نفتی ایران معاف شدندوزیر امور خارجه آمریکا همچنین در این مصاحبه تصریح کرده است: ما به طور مداوم در حال ارزیابی تحریمها (علیه ایران) هستیم تا مطمئن شویم که آنها در راستای سیاستهای ما قرار دارند.
مایک پومپئو اضافه کرده است: ما همچنان میخواهیم مطمئن شویم به اندازه کافی نفت خام در بازار (جهانی) عرضه میشود، اما در عین حال میخواهیم اطمینان حاصل کنیم الزامات و مقررات در این زمینه نیز اجرا میشوند، تحریمهای یک هدف نهایی دارند و آن این است که شرایطی را ایجاد کنندکه مردم ایران بتوانند زندگی بهتری از زندگی تحت این رژیم استبدادی داشته باشند.
در همین زمینه، دونالد ترامپ در آبان ماه گفته بود، برای جلوگیری از افزایش بهای نفت در بازار جهانی به دلیل بازگشت تحریمهای علیه ایران، واشینگتن به دنبال اعمال تدریجی تحریمهای نفتی تهران است.
رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرده بود: ما شدیدترین تحریمها را تاکنون وضع کردهایم ولی در مورد نفت می خواهیم که کمی آهستهتر حرکت کنیم چون نمیخواهیم قیمتهای جهانی نفت بالا برود.
با اجرای تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران، میزان صادرات نفت ایران کاهش یافته است. صادرات نفت ایران از ۲.۵ میلیون بشکه در سال گذشته در حال حاضر به حدود ۱.۱ تا ۱.۲ میلیون بشکه رسیده است.
سوریه و حصول اطمینان
مایک پومپئو در پاسخ به پرسشی در خصوص خروج نیروهای آمریکایی از سوریه گفت، رئیس جمهوری دستور خروج نیروهای ما از سوریه را صادر کرده است، اما در عین حال رئیس جمهوری شفاف اعلام کرد که باید به مبارزه در منطقه ادامه بدهیم. اطمینان حاصل کنیم مبارز علیه داعش تداوم داشته باشد، اقدامات لازم برای ایجاد ثبات در خاورمیانه انجام شود، مقابله با ایران ادامه یابد.
وزیر امور خارجه آمریکا با این حال از بیان جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه خودداری کرد.
آقای پومپئو گفت، ما نمی خواهیم زمان دقیق این اقدام را دشمنان بدانند.
وی با این حال با اشاره به خروج نیروهای آمریکایی از سوریه تصریح کرد که آمریکا می خواهد مطمئن شود با خروج نیروهایش از سوریه، نیروهای ترک کردها را قتل عام نمیکنند و حقوق اقلیتهای قومی و مذهبی حفظ خواهد شد.
دونالد ترامپ اوایل ماه گذشته میلادی به طور غیرمنتظرهای در صفحه توئیتر خود اعلام کرد که دو هزار نیروی آمریکایی از سوریه خارج خواهند شد. رئیسجمهوری آمریکا تصریح کرده بود، گروه حکومت اسلامی (داعش) از بین رفته و نیروهای آمریکایی «به تدریج» به ایالات متحده باز خواهند گشت تا در کنار خانوادههایشان باشند.
اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه که با کنارهگیری انتقادآمیز جیمز متیس، وزیر دفاع، همراه شد انتقاد قانونگذاران جمهوریخواه و دموکرات را در پی داشت. برخی از این قانونگذاران آمریکایی نسبت به خلاء قدرت در سوریه پس از خروج نیروهای آمریکا و امکان گسترش نفوذ ایران ابراز نگرانی کرده بودند.