مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا با دفاع از سیاست دولت ترامپ در اعمال «فشار حداکثری» علیه ایران گفت فشار دولت ترامپ بر حکومت ایران باعث شد که خاورمیانه امنتر شود.
او که به اسرائیل سفر کرده، این اظهارات را در گفتوگو با شماره روز جمعه، ۳۰ آبان روزنامه جروزالم پست مطرح کرده است.
مایک پومپئو با اشاره فعالیتهای مداوم ایران در حوزههایی چون حمایت از تروریسم و گسترش فعالیتهای هستهای، گفته است دادن پاداش به چنین حکومتی «سیاست درستی برای امنیت اسرائیل نخواهد بود» و دولت ترامپ با این اقدامات «مخالف» است و آنها را «درست» نمیداند.
او با تاکید بر اینکه تاریخ درباره سیاست دولت ترامپ قضاوت میکند، میگوید سیاست فشار حداکثری «تا حدود زیادی موفقیتآمیز» بوده و «توان» جمهوری اسلامی برای فعالیت مخرب در جهان را به طور قابل ملاحظهای کاهش دادند.
به گفته وزیر خارجه آمریکا، اقدامات دونالد ترامپ باعث شد ایران «منابع لازم» برای ایجاد خطر در منطقه و به مخاطرهانداختن منافع اسرائیل و آمریکا همچون گذشته را نداشته باشد.
مایک پمپئو همچنین با اشاره به اینکه کماکان همه گزینهها برای مقابله با جمهوری اسلامی، از سوی دولت دونالد ترامپ روی میز قرار دارد، گفته است از بیان جزئیات تصمیمها برای مقابله با ایران معذور است.
بیشتر در این باره: دولت ترامپ تا ژانویه ۲۰۲۱ «سیلابی» از تحریمهای جدید علیه ایران وضع میکندبنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز روز پنجشنبه، ۲۹ آبان، در یک کنفرانس خبری مشترک با پومپئو در اورشلیم گفت که حمایت ایران از گروههای شیعه در منطقه کاهش یافته و علت آن، تحریمها و فشارهای آمریکایی وارده به ایران در سالهای اخیر بوده است.
به گزارش جروزالم پست، مایک پومپئو در پاسخ به خبرنگار این روزنامه تاکید کرده است که در مدت زمان باقیمانده از دولت دونالد ترامپ، فارغ از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری و پیروزی جو بایدن، سیاستها در قبال ایران «تغییری» نخواهد کرد و به همان شدت ادامه خواهد یافت.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به این پرسش که تا چه میزان برای دولت بعدی آمریکا تغییر سیاستهای چهارساله دولت دونالد ترامپ، آسان یا دشوار خواهد بود، اظهار بیاطلاعی کرده است.
آمریکا اردیبهشت سال ۹۷ از برجام خارج شد و تحریمهای سختی علیه ایران اعمال کرد که هدف از وادار کردن ایران به مذاکره و تغییر سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی شده است.
جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا پیش از این در کارزار انتخاباتی خود گفته است آمریکا باید به برجام متعهد بماند.
با این حال هنوز جزییات نحوه بازگشت آمریکا به برجام مشخص نیست و به نظر میرسد این کشور پیششرطهایی درباره بازگشت کامل ایران به تعهدات هستهای خود طبق برجام را مطرح کند.
در همین راستا، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران تلاش کرده است که از طریق برخی واسطهها با مشاوران بایدن ارتباط برقرار کند و به آنها بگوید که آمریکا باید بدون پیششرط به برجام بازگردد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز جمعه ۳۰ آبان این گزارش را «ساختگی» خوانده است و گفته است که «هیچ تماسی به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم صورت نگرفته است».
دولت ایران امیدوار است که با بازگشت دولت بایدن به برجام و کاهش برخی تحریمها، برخی مشکلات فزاینده اقتصادی کنونی را مدیریت کند.