وزیر خارجه ایالات متحده میگوید دستور رئیسجمهوری آن کشور کاهش نیروهای نظامی آمریکایی در افغانستان تا پیش از انتخابات ریاستجمهوری در سال ۲۰۲۰ است.
مایک پومپئو هفتم مرداد ماه در گفتوگویی با دیوید روبنستین، رئیس «باشگاه اقتصادی واشینگتن» در پاسخ به این پرسش که «آیا انتظار دارید تا پیش از انتخابات [ریاستجمهوری] آمریکا (در سال ۲۰۲۰) نیروهای نظامی در افغانستان کاهش یابند؟» پاسخ داده «این دستور رئیسجمهوری به من است».
ایالات متحده طی ماههای اخیر مذاکرات فشردهای با گروه اسلامگرای طالبان انجام دادهاست. این مذاکرات همچنان به گفتوگوی مستقیم بین طالبان، و دولت و نمایندگان رسمی کشور افغانستان نیانجامیدهاست. طالبان همچنان به حملات مرگبار خود در گوشهوکنار کشور ادامه دادهاست.
واشینگتن میگوید در مذاکرات با طالبان «پیشرفهای قابل توجهی» شکل گرفتهاست. گزارشهایی نیز منتشر شده که مذاکرات رسمی میان دولت افغانستان و طالبان هفتم ماه اوت، یعنی یک هفته دیگر در اسلو، پایتخت نروژ، برگزار خواهد شد.
وزیر خارجه ایالات متحده در گفتوگو با دیوید روبنستین میگوید قصد واشینگتن این است که افغانها حاکمیت کشور خود را در دست گیرند: «در ضمن میخواهیم از دهها میلیارد دلار هزینهای که خرج میکنیم، و خطرات شدیدی که کودکان و نوههای ما را تهدید میکند بکاهیم، و همچنان اطمینان داشته باشیم که تلاشهای ضد تروریستی آمریکا در افغانستان، ارزش داشته و از خطرات بالقوه کاستهاست».
پومپئو در مورد روند مذاکرات با طالبان نیز ابراز خوشبینی کردهاست. او البته تاکید کرده دولت ترامپ با «همه افعانها» گفتوگو میکند.
ایالات متحده برای پایان دادن به کشمکشها در افغانستان و کاهش حضور نظامی خود در آن کشور، نماینده ویژهای را مسئول مذاکرات با طرفها کردهاست؛ زلمای خلیلزاد، دیپلمات افغانتباری که در ماههای گذشته مذاکرات با طالبان را در دوحه، پایتخت قطر، پیش برده و با مقامهای ارشد دولت در کابل دیدار کردهاست.
دونالد ترامپ بارها تمایل خود به پایان حضور نیروهای نظامی آمریکایی در افغانستان و برخی دیگر نقاط مانند سوریه را آشکار کردهاست.
اقدامات دولت آمریکا برای خروج فوری نیروها البته با انتقادهایی از جمله در خود ایالات متحده، و همچنین از سوی چهرهها و قانونگذاران نزدیک به دولت ترامپ، روبهرو شدهاست.
مذاکرات با طالبان در عین حال با نگرانیهایی در میان گروههای سیاسی، مدنی، شهروندان، فعالان و کنشگران حقوق زنان و برخی دیگر در افغانستان روبهرو شدهاست که نگران بازگشت کشورشان به «امارت اسلامی» دوره افراطیون هستند.
طالبان در حال حاضر کنترل بخشهای گستردهای از افغانستان را در دست دارد.
در واپسین روز تیر ماه دونالد ترامپ در جریان دیداری با نخستوزیر پاکستان در کاخ سفید گفته بود «من برای افغانستان برنامه دارم، که اگر میخواستم (به آن عمل کنم و) جنگ را ببرم، افغانستان از زمین محو میشد. به معنی دقیق کلمه، در ۱۰ روز تمام میشد. من نمیخواهم این کار را بکنم».
این سخنان با انتقادهایی در افغانستان روبهرو شد و کاخ ریاستجمهوری آن کشور نیز در بیانیهای گفت «افغانستان ما با صلابت و ابهت در صحنه روزگار خواهد ماند».
جنگ افغانستان طولانیترین نبردیست که ایالات متحده را درگیر خود کردهاست. نبردها به کشتهشدن دهها هزار تن از شهروندان نظامی و غیرنظامی افغان انجامیدهاست. بنا بر گزارش رسمی وزارت دفاع آمریکا تا ژوئیه سال جاری بیش از ۲۲۱۰ نظامی آمریکایی در افغانستان جان خود را از دست دادهاند.