گزارش سازمان ملل از سلاح‌های غربی و ایرانی و «جنایات جنگی» در یمن

جنگ‌زدگانی که خانه خود را از دست داده‌اند در اردوگاهی در نزدیکی عدن

کارشناسان سازمان ملل روز چهارشنبه، ۱۹ شهریور، گفتند که سلاح‌های تأمین‌شده از سوی قدرت‌های غربی و جمهوری اسلامی ایران به طرف‌های درگیر در یمن، این درگیری شش ساله را تشدید کرده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این کارشناسان در یک گزارش گفتند که حملات هوایی ائتلاف سعودی در جنگ یمن طی سال گذشته می‌تواند در زمره جنایات جنگی باشد و در عین حال، قتل‌ها و سوءرفتارهایی که حوثی‌های وابسته به ایران انجام داده‌اند نیز ممکن است جنایت جنگی به حساب آید.

این سومین سال پیاپی است که هیئت کارشناسان مستقل سازمان ملل به این نتیجه می‌رسد که همه طرف‌های درگیر در یمن قوانین بین‌المللی را نقض کرده‌اند.

یافته‌های امسال سازمان ملل حوادث مربوط به ژوئن ۲۰۱۹ تا ژوئن ۲۰۲۰ را پوشش می‌دهد.

کامل جندوبی، رئیس گروه کارشناسان این گزارش، می‌گوید: «پس از سال‌ها مستند کردن آسیب‌های مهیبی که این جنگ زده، هیچ کس نمی‌تواند بگوید 'ما نمی‌دانستیم در یمن چه می‌گذرد'.»

این هیئت سازمان ملل در گزارش تازه خود اعلام کرده است که «بریتانیا، کانادا، فرانسه، ایران و ایالات متحده، از جمله از طریق انتقال اسلحه، به حمایت خود از طرف‌های درگیر ادامه داده‌ و با این کار به تداوم درگیری کمک کرده‌اند.»

به گزارش رویترز، آردی ایمسیس، عضو هیئت مدیره این هیئت، با بیان این که اسپانیا، لهستان و ایتالیا نیز در یمن اسلحه فروخته‌اند، گفت: «امسال کانادا را اضافه کردیم زیرا در فروش سلاح توسط کانادا در سال ۲۰۱۹ افزایش چشمگیری دیده می‌شود.»

بیشتر در این باره: گزارش سازمان ملل: شورشیان حوثی یمن از دختران نوجوان سربازگیری می‌کنند

با شورش حوثی‌های شیعه مورد حمایت ایران در سال ۲۰۱۴ و اشغال بخش‌هایی از کشور توسط آنها، یمن وارد بحران شد. از آن زمان، ائتلاف تحت رهبری عربستان همراه با دولت یمن و جدایی‌طلبان سنی چندین سال است که علیه حوثی‌ها نبرد می‌کنند.

آژانس‌های امدادی بین‌المللی می‌گویند در این درگیری‌ها بیش از صد هزار نفر کشته شده‌اند و میلیون‌ها نفر نیز در آستانه قحطی کامل هستند.

ویلیام اوربان، سخنگوی فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا، سنتکام، پیش از این گفته بود که اقدام ایران در ارسال سلاح برای شبه‌نظامیان حوثی پیامدهای بین‌المللی نیز دارد، چرا که باعث شده است که این گروه بتواند خارج از مرزهای یمن به اهدافی در عربستان و امارات حمله کند.

حوثی‌ها به تأسیسات نفتی عربستان نیز حمله کرده‌اند و ایران اتهام دست داشتن در این حملات را تکذیب کرده است.

با این حال مقام‌های آمریکایی بارها از توقیف محموله‌های سلاح و قطعات موشک‌ ایرانی به مقصد یمن خبر داده‌اند و ائتلاف سعودی نیز سلاح‌های به دست آمده از حوثی‌ها را به نمایش گذاشته است که به گفته این ائتلاف منشأ ایرانی دارد.

با این حال، جمهوری اسلامی انتقال سلاح به یمن را تکذیب می‌کند و علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، نیز در این مورد گفته است سلاح‌ها و موشک‌هایی که حوثی‌ها در دست دارند «خودشان ساخته‌اند.»

منابع: رویترز و رادیو فردا/ پ. پ./ ف. دو.