هزاران نفر از مردم گرجستان در اعتراض به تعلیق گفتوگوهای این کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا، بار دیگر در مرکز تفلیس تظاهرات کردند.
با وجود حضور شدید پلیس، چند هزار نفر شامگاه جمعه نهم آذر در مقابل ساختمان پارلمان گرجستان تجمع و تردد در خیابان اصلی تفلیس را مسدود کردند.
لورا ککلیدزه، معلم ۳۹ ساله که در این تظاهرات شرکت کرد، به خبرگزاری فرانسه گفت: «دولت خودخوانده رویای گرجستان هر کاری که میتواند انجام میدهد تا شانس گرجستان برای پیوستن به اتحادیه اروپا را از بین ببرد.»
او افزود: «آنها میدانند که رژیم استبدادیشان با عضویت در اتحادیه اروپا ناسازگار است، اما گرجستانیها بخشی از اروپا هستند و به همین دلیل است که ما امروز در خیابانها هستیم.»
ایراکلی کوباخیدزه، نخست وزیر گرجستان، روز پنجشنبه اعلام کرد دولت او مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا را تا سال ۲۰۲۸ تعلیق میکند و کمکهای مالی از این اتحادیه را نمیپذیرد.
او اتحادیه اروپا را به «دخالت یا باجگیری دائمی» در گرجستان متهم کرد و افزود: «گرجستان تنها از طریق صلح، عزت و رفاه به عضویت اتحادیه اروپا در میآید. این وعدهای برای مردم گرجستان است که ما قصد داریم به آن عمل کنیم.»
بلافاصله پس از این اظهارات، سالومه زورابیشویلی، رئیس جمهور گرجستان که از منتقدان سرسخت حزب حاکم است، گفت: «امروز به کودتای قانون اساسی که از چند هفته یا چند ماه پیش آغاز شد، نقطه پایان گذاشته شد. امروز حرکتی که از اروپا به سمت روسیه آغاز شد به خط مقدم رسید. امروز این اقتدار ناموجود و نامشروع، صلح را نه، بلکه جنگ را به مردم خود، به گذشته و آینده خود و به آینده ما اعلام کرده است.»
همچنین شامگاه پنجشنبه معترضان به این تصمیم دولت به خیابانها ریختند و نیروهای امنیتی بیش از چهل معترض را بازداشت کردند.
حزب رویای گرجستان که اکنون دولت را در دست دارد از سوی مخالفان متهم میشود که برنامه گرجستان، این جمهوری استقلال یافته از شوروی سابق را برای پیوستن به اتحادیه اروپا از بین برده و به روسیه که در سال ۲۰۰۸ به گرجستان حمله کرد، نزدیک شده است.
بیشتر در این باره: تظاهرات در گرجستان علیه تعلیق مذاکرات با اتحادیه اروپا؛ درگیری پلیس با معترضانجمعیت گرجستان حدود ۳.۷ میلیون نفر است و بر اساس نظرسنجیها، بیش از ۸۰ درصد از شهروندان این کشور خواستار پیوستن به اتحادیه اروپا هستند.
روز جمعه، نخست وزیر ایراکلی کوباخیدزه اصرار داشت که پیوستن کشورش به اتحادیه اروپا «تا سال ۲۰۳۰» همچنان «اولویت شماره یک» او باقی مانده است.
خانم زورابیشویلی که اختیارات محدودی دارد «سرکوب» تظاهرات را محکوم کرد و خواستار «واکنش قاطعانه پایتختهای اروپایی» شد.
همچنین حدود ۱۱۲ دیپلمات گرجستانی با امضای نامهای سرگشاده تعلیق مذاکرات الحاق به اتحادیه اروپا توسط دولت گرجستان را مغایر قانون اساسی دانستهاند.
شورای اروپا «به شدت سرکوب وحشیانه تظاهرات» در تفلیس را محکوم کرد و همچنین نسبت به تصمیم دولت گرجستان برای به تعویق انداختن برنامه پیوستن به اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۲۸ ابراز نگرانی کرد.
وزارت خارجه اوکراین نیز در بیانیهای اعلام کرد: «این تصمیم و همچنین استفاده از زور علیه تظاهرات مسالمتآمیز، نشاندهنده محدودیت فرآیندهای دموکراتیک در کشور گرجستان برای رضایت مسکو است».
روز پنجشنبه، پارلمان اروپا قطعنامهای را تصویب کرد که در آن نتایج انتخابات پارلمانی اخیر در گرجستان را رد کرد و «بینظمیهای قابل توجه» را محکوم کرد.
این متن خواستار برگزاری انتخابات جدید در مدت یک سال تحت نظارت بینالمللی و اعمال تحریمها علیه مقامات ارشد گرجستان از جمله ایراکلی کوباخیدزه است.
Your browser doesn’t support HTML5
حزب حاکم «رویای گرجستان» در انتخابات پارلمانی اخیر با کسب ۵۴ درصد آرا اعلام پیروزی کرد اما اپوزیسیون با استناد به تخلفات و نفوذ روسیه در این انتخابات، نتایج را رد کردند.
درخواست گرجستان برای پیوستن به اتحادیه اروپا در دسامبر ۲۰۲۳ ارائه شد اما روابط دو طرف در ماههای اخیر و به دنبال تصویب قانون بحثبرانگیز «عامل خارجی» در گرجستان تیره شده است.
این قانون که مشابه قانون روسیه است، به گفته منتقدان با هدف تهدید رسانهها و جامعه مدنی تصویب شده است.
ایالات متحده حدود پنج ماه پیش با این هشدار که گرجستان در حال پسرفت از دموکراسی است، توقف بیش از ۹۵ میلیون دلار کمک به این کشور را اعلام کرد.