پوتین: سلاح‌­های اتمی تاکتیکی از ماه ژوئیه در بلاروس مستقر می­‌شوند

ولادیمیر پوتین

ولادیمیر پوتین، رییس­ جمهور روسیه، روز جمعه ۱۹ خرداد گفت پس از آماده شدن انبارهای ویژه در روزهای هفتم و هشتم ژوئیه سلاح‌­های اتمی تاکتیکی این کشور در بلاروس مستقر خواهند شد.

از زمان فروپاشی اتحاد شوروی این اولین باری است که روسیه سلاح­‌های اتمی خود را در خاک این کشور دیگر مستقر می­‌کند.

آقای پوتین در ماه مارس این تصمیم را اعلام کرد و در توجیه آن به استقرار سلاح‌­های اتمی تاکتیکی آمریکا در تعدادی از کشورهای اروپایی در چند دهه اخیر اشاره کرد.

کاخ کرملین در بیانیه‌­ای گفت که رییس­ جمهور روسیه در دیدار با الکساندر لوکاشنکو به رییس­ جمهور بلاروس گفته است: «همه چیز طبق برنامه پیش می رود. انبارهای مخصوص در روزهای هفتم و هشتم ژوئیه آماده خواهند شد و ما بلافاصله کار انتقال و استقرار تسلیحات مناسب در کشور شما را شروع می کنیم.»

آقای پوتین تهاجم نظامی به اوکراین را یک جنگ سرنوشت ساز برای بقای روسیه در برابر توسعه مرزهای ناتو می‌داند و کشورهای غربی را متهم می‌کند که با ارسال مقادیر زیادی اسلحه به اوکراین به یک جنگ نیابتی برای به زانو درآوردن روسیه دامن می­‌زنند.

در مقابل اوکراین می­‌گوید که تا خروج تمامی سربازان روسیه از قلمرو این کشور به جنگ ادامه خواهد داد و درعین حال خواستار پیوستن هر­چه سریع‌تر به ناتو است.

آمریکا از تصمیم روسیه برای استقرار سلاح‌­های اتمی تاکتیکی در خاک بلاروس انتقاد و درعین حال تصریح کرده است که در نظر ندارد آرایش سلاح­‌های هسته‌­ای استراتژیک خود را تغییر دهد.

مسکو و واشینگتن جنگ اوکراین را بزرگ‌ترین تنش و بحران در مناسبات خود از زمان پایان جنگ سرد می‌دانند.

در سال‌های اخیر معاهده­‌های مهم کنترل تسلیحاتی بین دو کشور از هم پاشیده و مسکو و واشینگتن به طور علنی طرف مقابل را به این دلیل محکوم کرده‌­اند.

تسلیحات اتمی تاکتیکی که به بلاروس منتقل می‌شوند تحت کنترل کامل ارتش روسیه خواهند بود. محل استقرار آنها هنوز مشخص نشده است.

ولادیمیر پوتین، تصمیم‌­گیرنده نهایی در مورد استفاده از سلاح‌­های اتمی روسيه، در گذشته گفته است که تعدادی سامانه موشکی متحرک «اسکندر» به بلاروس تحویل داده شده‌­است. این نوع موشک­‌های بالستیک با برد کوتاه قادر به حمل کلاهک‌­های هسته‌­ای و به گفته منابع روس برد آنها ۵۰۰ کیلومتر است.

بلاروس نیز اعلام کرده که جنگنده‌های سوخو- ۲۵ نیروی هوایی این کشور برای حمل موشک­‌های مجهز به کلاهک -ای آماده شده‌­اند. براساس منابع روس برد پرواز این جنگنده­‌ها حدود هزار کیلومتر است.

در صورت شلیک از پایگاه هوایی اصلی بلاروس در حومه مینسک، این نوع تسلیحات می‌توانند تقریبا تمامی اروپای شرقی از جمله چند کشور عضو ناتو و شهرهایی نظیر برلین و استکهلم را هدف بگیرند.

در پی فروپاشی اتحاد شوروی در سال ۱۹۹۱ دولت آمریکا با اقدامات گسترده‌­ای توانست تمامی تسلیحات اتمی موجود در قزاقستان، اوکراین و بلاروس را به روسیه منتقل کند که وارث زرادخانه هسته‌­ای اتحاد شوروی شد.

ولادیمیر پوتین بارها در سخنان خود به استقرار موشک­‌های « ب - ۶۱» رایج‌ترین موشک مجهز به کلاهک هسته‌­ای ارتش آمریکا در قلمرو کشورهای عضو ناتو از جمله بلژیک، هلند، آلمان، ایتالیا و ترکیه اشاره کرده است.

روسیه همچنین نارضایتی خود از ارتقاء این موشک­‌ها را اعلام کرده است که مدت کوتاهی پس از بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ به خدمت ارتش آمریکا درآمد.