سه منبع مطلع از این قرارداد می گویند قطر پترولیوم و شرکت آمریکایی اکسون موبیل قرار است هفته آینده طرح ۱۰ میلیارد دلاری توسعه تاسیسات صادرات گاز طبیعی مایع در تگزاس را رسما اعلام کنند.
خبرگزاری رویترز در یک گزارش اختصاصی می نویسد کونکو فیلیپینز، شریک سوم در این تاسیسات قرار است سهام خود را که حدود ۱۲ درصد است بفروشد و در این طرح توسعه مشارکت نخواهد کرد.
تقاضا برای گاز طبیعی مایع رو به افزایش است. پیش بینی می شود که مصرف این سوخت تا سال ۲۰۳۰ بیش از دو برابر شود و به ۵۵۰ میلیون تن در سال برسد. به همین خاطر رقابت بین شرکتهای نفت و گاز برای تسلط بر این بازار تشدید شده است.
ظرفیت انتقال پایانه گاز طبیعی «گلدن پس» در تگزاس روزانه حدود ۵.۶ میلیارد لیتر (۵۶ میلیون متر مکعب) است که به آمریکا منتقل می شود.
اما با توجه به اینکه میزان تولید گاز طبیعی در آمریکا تحت تاثیر بالا رفتن تولید شیل در حد چشمگیری افزایش یافته تقاضا برای صادرات این سوخت بیشتر شده است.
قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری توسعه این تاسیسات که اولین بار در سال ۲۰۱۴ خبر آن اعلام شد روی این بازار جدید تمرکز خواهد داشت.
این بخشی از برنامههای قطر پترولیوم (شرکت دولتی نفت و گاز قطر) برای ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در آمریکا و در راستای گسترش حضور خود در صنعت نفت و گاز جهان است.
به گفته دو منبع مطلع، به احتمال فراوان سهام کونکو فیلیپینز را شرکت اکسون موبیل خریداری خواهد کرد. به گفته این منابع چون این طرح در مرحله پیشرفتهای است شرکای فعلی تمایل ندارند شریک دیگری را به این طرح دعوت کنند.
در حال حاضر شرکت اکسون موبیل صاحب ۱۷.۴ درصد و شرکت قطر پترولیوم صاحب ۷۰ درصد از سهام این طرح است.
خبرگزاری رویترز می افزاید اکسون موبیل و قطر پترولیوم در حال گسترش همکاریهای خود در عرصه گاز طبیعی در سراسر جهان، از آمریکا گرفته تا موزابیک هستند. یکی از منابع گفت اکسون موبیل تلاش می کند فعالیت خود را در قطر گسترش دهد و به همین دلیل حاضر است امتیازاتی بدهد.
قطر در سال ۲۰۱۷ با حدود ۷۷ میلیون تن تولید سالانه بزرگترین تولید کننده گاز طبیعی مایع در جهان بوده است.
شرکتهای اکسون موبیل و کونکو فیلیپینز حاضر نشدند در این مورد اظهار نظر کنند و شرکت قطر پترولیوم نیز تاکنون واکنشی نشان نداده است.
تاسیسات صادرات گاز «گلدن پس» یکی از مجموعه طرح هایی است که در سال جاری ممکن است قطعی شود.
انتظار می رود که شرکتهای انرژی بین المللی در سال جاری در مورد مجموعهای از طرحهای استخراجی و صادراتی تصمیم گیری کنند که حجم تولید سالانه آنها بالغ بر ۶۰ میلیون تن گاز طبیعی خواهد بود.
این رقم بسیار بیشتر از رکورد قبلی است که مربوط به سال ۲۰۰۵ و حجم آن حدود ۴۵ میلیون تن در سال بود. طبق آمارهای موسسات پژوهشی انرژی حجم تولید گاز طبیعی در سال میلادی گذشته حدود ۳۲۰ میلیون تن بوده است.
قطر سال گذشته از اوپک خارج شد و در نتیجه این کشور برای سرمایه گذاری در آمریکا ناگزیر نیست از مقررات پیشنهادی اعضای این سازمان در مورد سرمایه گذاری در آمریکا تبعیت کند.