پس از آنکه حماس، جنبش فلسطینی حاکم بر نوار غزه، «شروط» دولت اسرائیل را برای گرفتن میلیونها دلار پول نقد ازقطر رد کرد، نماینده این امیرنشین اعلام کرد که کمک کشورش به فلسطینیها از این پس، از طریق سازمان ملل صرف پیشبرد طرحهای انساندوستانه برای فلسطینیان خواهد شد.
همزمان با خودداری حماس از گرفتن پول قطر، هزاران فلسطینی روز جمعه در مرز غزه و اسرائیل تظاهرات کردند.
به گزارش الجزیره، محمد العمادی، نماینده ویژه قطر، که، پنجشنبه از غزه دیدار کرد تا ۱۵ میلیون دیگر از کمک نقدی کشورش را به دست نمایندگان دولت حماس بدهد، جمعه ۵ بهمن گفت که قطر به جای دادن پول، در اجرای طرحهای انسانی و تقویت زیربناهای غزه زیر نظر سازمان ملل مشارکت میکند.
دولت اسرائیل چندی پیش موافقت کرد ۹۰ میلیون دلار کمک نقدی قطر به غزه برسد؛ با اضافه شدن هزینه سوخت غزه که پول آن را نیز قطر به اسرائیل میدهد، مجموعه کمک این امیرنشین به غزه، به ۱۵۰ میلیون دلار میرسد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، موساد، سازمان جاسوسی این کشور، خود دو بار در هفتههای گذشته، و هر بار ۱۵ میلیون دلار را با چمدانهای حاوی اسکناسهای یکصد دلاری، به اسرائیل منتقل کرد.
پس از کشته شدن فرمانده یک تیم کوماندویی اسرائیل در غزه و سپس جراحت یک افسر اسرائیلی دیگر در حمله مسلحانه سهشنبه این هفته از غزه، بنیامین نتانیاهو دستور داد، سری سوم از یاری مالی قطر به غزه معلق شود.
با وجود این، کابینه اسرائیل پنجشنبه ۴ بهمن موافقت کرد تا این بخش از کمکها که آن نیز ۱۵ میلیون دلار بود و پیش تر به اسرائیل رسیده اما توقیف شده بود، توسطمحمد العمادی، نماینده ویژه قطر، به غزه منتقل و توزیع شود.
حماس اما پنجشنبه شب اعلام کرد که از گرفتن پول خودداری میکند؛ یک مقام ارشد حماس به روزنامه لبنانی الاخبار گفت، اسرائیل فهرست تازهای از کارمندان دولت غزه ارائه کرده که نباید از این کمکها برخودار شوند و شروطدیگری نیز تعیین کرده است.
خلیل الحیه، معاون رییس حماس، به آسوشیتدپرس گفت، اسرائیل به خاطر این کمک انسانی، از فلسطینیان «اخاذی» می کند؛ به گفته او، حماس احترام ملت خود را «بالاتر از هر پولی میداند».
سازمان جهاد اسلامی فلسطین و سایر گروههای فعال فلسطینی در غزه گفتند، حامی تصمیم حماس هستند.
نماینده ویژه قطر جمعه گفت در حالی که «وضع غزه دشوار است، برخی این کمک قطر را به معامله "دلار در برابر حفظ آرامش" مبدل کرده و افراد دیگری نیز از این قضیه برای تبلیغات انتخاباتی خود بهرهبرداری میکنند».
اشاره این مقام قطری از یکسو به برخی اظهارات چهرههای همسو با سران حماس است که تهدید کرده بودند اگر دلارهای قطر نرسد، راکتپرانی به اسرائیل از سر گرفته میشود.
نماینده قطر همزمان در سخنان خود احتمالا به بهره برداری تلویحی دولت اسرائیل از آرامش ایجاد شده با غزه نیز اشاره کرده است.
در این میان، موافقت نتانیاهو با انتقال کمک نقدی قطر به حماس، با انتقاد سخت رقیبان داخلی او در کارزار کنونی احزاب اسرائیلی در آستانه انتخابات این کشور روبرو شده است.
از آویگدور لیبرمن که تا چندی پیش وزیر دفاع بود، تا یائیر لاپید، یکی از رهبران مهم جناح اوپوزیسیون، آقای نتانیاهو را متهم کردهاند که امنیت مردم جنوب اسرائیل را که زیر حملات راکتی حماس بودهاند، به تغذیه غزه با دلارهای قطری گره زده است.
همزمان هاآرتص گزارش داده که سوخت مورد نیاز غزه که قطر پول آن را به اسرائیل میدهد، و با نفتکشهای اسرائیلی به گذرگاههای مرزی غزه وارد میشود، کماکان برای فلسطینیان این باریکه تامین خواهد شد.
از سوی دیگر، فلسطینیهای غزه، جمعه ۵ بهمن تظاهرات مرزی را تکرار کردهاند.
این نوع تظاهرات در روزهای جمعه با عنوان «بازگشت» از فروردین امسال آغاز شد و صدها کشته و دهها هزار زخمی داشت اما در ماههای گذشته تا حد زیادی از ابعاد آن کاسته شده بود.
اما به گزارش خبرگزاریها، این جمله هزاران فلسطینی با گردآمدن در ۵ بخش از نوار غزه، به سوی حصارهای که این باریکه را از اسرائیل جدا میکند، سنگ پرتاب کرده و لاستیک آتش زدند.
اسماعیل هنیه و خلیل الحیه، رییس و معاون دفتر سیاسی حماس،خود پس از چند ماه، در یکی از این تجمعهای اعتراضی حاضر شدند.
در ساعات اولیه تظاهرات یک فلسطینی کشته و ۲۲ تن دیگر از آنها زخمی شدند.
به گزارش آسوشیتدپرس، خلیل الحیه، «سوگند خورد که تظاهرات بازگشت تشدید شود»، و افزود، «خواهیم دید که سیاست نتانیاهو برایش کرسی پارلمانی بیشتری میآورد یا موجب تحقیر او در این انتخابات میشود».
از سوی دیگر، به نوشته وای.نت، ژنرال آویو کوخاوی، که ۱۰ روز است رییس ستاد ارتش اسرائیل شده همراه با ژنرال هالوی، فرمانده شاخه جنوبی ارتش، در آن سوی مرز، از آمادگی نظامیان خود بازدید کردند.
ارتش اسرائیل در این روز افزون بر استقرار نظامیان، سامانه دفاع راکتی را نیز فعال کرد زیرا احتمال میداد که به خاطر نرسیدن پول قطر به غزه، سازمانهای مسلح فلسطینی حملات راکتی را از سر بگیرند.
آقای نتانیاهو، که وزیر دفاع نیز هست، چهارشنبه در بازدید از رزمایش نظامیان کشورش در نزدیکی غزه، به حماس «هشدار» داد و گفت «شاید در غزه کسانی به فکر یاغیگری هستند؛ به آنها توصیه میکنم بفهمند که واکنش ما مرگبار و دردآور خواهد بود؛ آماده هر سناریو و ]مقابله با[ هر تنشی هستیم».
محمد العمادی، نماینده قطر، از فلسطینیان خواسته بود تظاهرات مرزی را «مسالمت جویانه» برگزار کنند.