اسفندیار رحیممشایی، از مدیران ارشد دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد، در جریان برگزاری دومین جلسه دادگاه خود، گفت که میخواهد با «کت و شلوار» از خود دفاع کند و دادگاه انقلاب را «فاقد صلاحیت» معرفی کرد.
مشایی از سوی دادگاه انقلاب با سه اتهام «اقدام علیه امنیت کشور، فعالیت تبلیغی علیه نظام و توهین به مقامات دولتی به سبب انجام وظیفه» متهم شده است.
اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر محمود احمدینژاد در زمان ریاست جمهوری، روز ۲۴ اسفند ۹۶ پس از آنکه حکم حمید بقایی را در برابر سفارت بریتانیا در تهران آتش زد، بازداشت شد.
وبسایت دولت بهار بدنبال برگزاری نخستین جلسه دادگاه آقای مشایی نوشته بود که وی به «زور» به دادگاه برده شده و بر اساس تصاویر منتشرشده از دادگاه، وی پیراهن خود را درآورده و به گوشهای پرتاب کرده بود.
رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران از جمله خبرگزاری فارس، درباره حضور روز یکشنبه رحیم مشایی در دادگاه انقلاب نیز از عبارت «انتقال» وی به دادگاه استفاده کردهاند.
شعبه اول دادگاه انقلاب به ریاست موسی غضنفرآبادی رسیدگی به اتهامات مشایی را بر عهده داشت و آقای غضنفرآبادی اعلام کرد که رئیس دفتر رئیس جمهور پیشین ایران از پذیرش کیفرخواست خود «استنکاف» کرده و ضمن عزل دو وکیل خود، وکیل جدیدی به دادگاه معرفی نشده است.
این در حالی است که مشایی گفت که «کیفرخواست را نخوانده» و افزود که «نگذاشتند وکلایم را ببینم.»
خبرگزاری صداوسیما نوشته که مشایی همچون نخستین جلسه دادگاه قصد داشت «نظم» جلسه را به هم بزند و به دادگاه «اسائه ادب» کند که با تذکر قاضی مواجه شد.
به گزارش رسانهها، قاضی غضنفرآبادی از مشایی پرسید که «آقای مشایی چرا میخواستید جیسون رضاییان را ببینید؟، پانتهآ فیوزی و آزیتا شفازند چه کسانی هستند؟ چرا روز چهارشنبه کیفرخواست را نگرفتید؟ ارتباط خود با جاسوسان انگلیس و اسرائیل را توضیح دهید، لیلا زند چه ارتباطی با انگلیس داشت؟ سرویس امنیتی انگلیس چرا به شما گفت که فرایند استفاده از بدنه اجتماعی اصلاحطلبان را تئوریزه کنید؟»
رئیس دادگاه، وی را متهم کرد که «شما دنبال ریاست جمهوری از طریق جریان نفاق و کشورهای کانادا و انگلیس بودید، بهانهجویی و با این کار به خود ظلم میکنید.»
مشایی نیز در پاسخ گفت که «میخواهم با کت و شلوار از خودم دفاع کنم» و «دادگاه صلاحیت ندارد.»
غضنفرآبادی نیز در واکنش گفت که «اینجا سفارت انگلیس نیست، اینجا دادگاه است. شما و آقای بقایی چه تفاوتی با سایر مردم دارید که خود را تافته جدا بافته میدانید؟»
رئیس دفتر سابق محمود احمدینژاد همچنین پیشنهاد دادگاه برای مهلت یکماهه جهت قرائت کیفرخواست و معرفی وکیل را نپذیرفت.
به همین دلیل قاضی دادگاه در پایان دومین جلسه دادگاه مشایی اعلام کرد «با توجه به عدم استمهال، آخرین دفاع از متهم اخذ و دادگاه ختم رسیدگی را اعلام و رای دادگاه در وقت مقتضی صادر خواهد شد.»
خبرگزاری ایسنا نوشته دیگر متهم این پرونده نیز علیاکبر جوانفکر، مشاور مطبوعاتی-رسانهای محمود احمدینژاد و مدیرعامل پیشین خبرگزاری ایرنا بود که «نه خود در دادگاه حضور یافت و نه وکیلی معرفی کرده بود.»
حمید بقایی، معاون اجرایی محمود احمدینژاد، نیز به اتهام «اختلاس» و «تضییع اموال دولتی» به ۱۵ سال حبس قطعی محکوم شده و از روز ۲۲ اسفندماه ۹۶ در زندان به سر میبرد. وی چندین بار اعلام کرده که در اعتراض به حکم خود اعتصاب غذا کرده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، مهران عبداللهپور، وکیل حمید بقایی روز یکشنبه ۱۱ شهریور خبر داد که جلسه دادگاه در این روز بدون حضور موکلش برگزار شد.
وی با بیان اینکه پرونده با دو عنوان اتهامی توهین به مسئولان و نشر اکاذیب تشکیل شدهاست، اضافه کرد: «هر دو عنوان اتهامی به سخنان بقایی به زمان بازگشت او به اوین پس از اتمام مرخصی درمانی برمیگردد که گفته بود مردم نمیدانند در زندانها چه خبر است (نشر اکاذیب) و اینکه به رئیس قوه قضائیه نسبت ظالم بودن داد (توهین به مسئولان).»
محمود احمدینژاد هم بدنبال بازداشت مدیران ارشد دولت خود، بارها طی نامههای سرگشاده و سخنرانیهای مختلف، کلیت ساختار جمهوری اسلامی و «عدالت» قوه قضائیه را به تندی زیر سوال برده است.